Tidligere E-offiser: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke

Advokat Brynjulf Risnes skriver på Twitter at Frode Berg «så smått har begynt å venne seg til friheten»

Frode Berg sammen med sin advokat Brynjulf Risnes, Norges ambassadør i Litauen, Karsten Klepsvik (tv), og UDs representant Snøfrid Emterud.
  • NTB

Risnes la også ut et bilde av seg selv sammen med Berg lørdag ettermiddag. Norges ambassadør i Litauen, Karsten Klepsvik, og UDs representant Snøfrid Emterud var også til stede.

Det er fortsatt ikke bekreftet at Berg fortsatt oppholder seg i Litauen, der han ankom fredag etter å ha blitt overlevert fra Russland. Det har ikke lykkes Aftenposten å komme i kontakt med advokaten lørdag.

Advokaten la ut et bilde av Frode Berg sammen med Norges ambassadør. Dette er den norske ambassadørboligen i Vilnius. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Den norske ambassaden i Vilnius i Litauen har vært sterkt involvert i Berg-utleveringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ikke forpliktet til debrief

Tidligere etterretningsoffiser Ola Kaldager mener Frode Berg ikke er forpliktet til å la seg debrife av E-tjenesten om hva som skjedde i Russland, melder VG.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sa fredag at Berg er en fri mann, og at det er opp til ham hva han vil snakke om med hvem. Kaldager påpeker at det er hans eventuelle tilknytning til E-tjenesten som er avgjørende.

– Hvis han ikke har noe arbeidsforhold, bortsett fra småjobber, så kan jo han bestemme selv om han vil snakke med dem eller ei når han er en fri mann, sier Kaldager til VG.

Russland-ekspert Iver B. Neuman ved Oslo Met regner med at det vil bli en samtale.

– En interessant oppgave

– Det skal snakkes om hvorfor han har sagt det han har sagt, hvem han har snakket med, hvordan han har blitt behandlet og hva han eventuelt har å fortelle om forholdene der borte. Det blir en interessant oppgave for norsk etterretning, sier han til VG.

Utleveringen skjedde fredag på Litauens grense, opplyser myndighetene i Litauen. Det er uvisst hvor i landet han nå befinner seg, og når han kommer til Norge. Selv sa Berg fredag kveld at han i løpet av de nærmeste dagene ville se familien igjen.

Berg har sittet fengslet i Moskva siden desember 2017. April i år ble han dømt til 14 års fengsel for spionasje.

Rettelse: I en tidligere utgave av artikkelen ble Kaldager identifisert som «e-sjef». Han var ikke leder for etjenesten, men ledet i en periode en etterretningsenhet i Forsvaret.