- Tyder på uenighet om Aker

Høyres Svein Flåtten mener det burde være plankekjøring for Staten og Røkke å bli enige om en ny Aker-avtale.

  • Carl Alfred Dahl

Regjeringen har fortsatt ikke fått viljen sin, åtte måneder etter at næringsminister Trond Giskes forgjenger Sylvia Brustad kranglet med industrimilliardær Kjell Inge Røkke.

Den vesle seieren Brustad kunne trøste seg med etter at Røkkes omstridte aksjehandler fikk stå urørt, var at avtalen mellom Røkkes Aker og Staten skulle revideres.

— Under arbeid

  1. mai 2009 fortalte daværende næringsminister Sylvia Brustad til Aftenposten at detaljene i avtalen ville være på plass om kort tid.

– Jeg vil ikke si at aksjonæravtalen er dårlig, men nå tetter vi de hullene som fantes i avtalen. Og noe av det viktigste er forholdet til datterselskaper, sa Brustad for åtte måneder siden.

Men den nye aksjonæravtalen er fortsatt ikke klar.

— Den er under arbeid. Vi kommenterer ikke arbeidet før det er utført, sier rådgiver Nora Sørensen i Nærings- og handelsdepartementet (NHD) til Aftenposten.no.

Har funnet tonen

Hun avviser at det har skjedd noe som har forlenget arbeidet.

- Men hvorfor tar det så lang tid?

— Vi kan ikke kommentere noe som er under arbeid, sier Sørensen.

Til VG/E24.no fortalte næringsminister Trond Giske (Ap) at han og Røkke hadde et hemmelig, men «meget langt og hyggelig møte» på et hotellrom i Shanghai kvelden i forveien.

De to har ifølge Giske «funnet tonen».

Dette er første, tydelige tegn til vennskap mellom Røkke og Nærings- og handelsdepartementet (NHD) siden den bitre striden mellom partene i fjor vår.

- Tyder på uenigheter

Sørensen vil heller ikke si noe om eventuell tidsplan for når den nye avtalen vil være på plass.

Informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker skriver i en SMS at det er «ikke mye vi har å melde i denne forbindelse».

Han viser til konsernsjef Øyvind Eriksens uttalelse til TV2 mandag, på spørsmål om når han trodde partene ville komme frem til en løsning:

— Jeg tror ikke det er langt unna.

Høyres næringspolitiske talsmann, Svein Flåtten, tror imidlertid Røkke og Giske fortsatt er uenige.

— Jeg håper ikke dette betyr at det er nye uenigheter mellom Staten og Aker, men mye tyder jo faktisk på det. Hvis man visste hva problemet med avtalen var burde det være plankekjøring å bli enige om en ny avtale. At den ennå ikke er klar, må tyde på at partene er uenige fortsatt, sier han.

- Oppsiktsvekkende

- Hva er din reaksjon på at avtalen ikke er klar?

— Det er oppsiktsvekkende at en avtale som det var så mye spetakkel rundt ikke er ferdig. Det er oppsiktsvekkende, både for offentligheten og for selskapets øvrige aksjonærer, sier Flåtten.

Aker Solutions er notert på Oslo Børs.

Rundt 60 prosent av selskapet eies av relativt små aksjonærer, sammenlignet med Aker Holdings 40,27 prosent eierskap.

Den reviderte aksjonæravtalen skulle ifølge pressemeldingen «sikre at eventuelle nye nærstående transaksjoner som vil kreve en behandling i generalforsamling i Aker Solutions ASA eller datterselskapene etter allmennaksjeloven eller aksjeloven § 3-8, skal behandles slik at de må få tilslutning fra et enstemmig styre i Aker Holding AS».

- Dette må inn i aksjonæravtalen. Jeg synes i tillegg at det er oppsiktsvekkende at departementet ikke har opplysninger om når avtalen vil være klar, sier Flåtten.

Svein Flåtten (H) mener det burde være plankekjøring å få til en avtale mellom eierne i Aker Holding, som er Røkkes Aker, Staten og den svenske Wallenberg-familien. FOTO: KNUT FALCH