Norge

Oslo universitetssykehus: Kom deg til legevakten dersom du har symptomer på forgiftning

Symptomer på kullosforgiftning er hodepine, svimmelhet, kvalme og nær besvimelse.

  • Anders Veberg
    Journalist

Fem personer er kritisk skadet etter en fest i et tilfluktsrom på St. Hanshaugen.

De har trolig fått kullosforgiftning. Det er alvorlig. Nå ber politiet og sykehuset om at alle som var på festen og som fortsatt har symptomer på kullosforgiftning, må oppsøke legevakten.

– Alle som var på festen og som ikke opplevde symptomer der eller etterpå, er utenfor fare, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus.

– Anbefaler dere å vekke noen dersom de kan ha vært på festen og sover nå?

– Dersom de har normal puls og pust og virker til å sove normalt, skal det være tilstrekkelig. Men er man i tvil, kan det være lurt å bruke sunn fornuft, sier Bayer.

Symptomer på kullosforgiftning er hodepine, svimmelhet, kvalme og nær besvimelse.

To politibetjenter ble utsatt for kullos under redningsaksjonen og fikk behandling. De hjalp til med å redde folk ut fra tilfluktsrommet. De er nå skrevet ut av sykehuset.

Les også

Fem kritisk skadet av kullosforgiftning på ulovlig fest i Oslo. 25 er sendt til sykehuset.

  • Vet du noe om saken? Kontakt oss på tips@aftenposten.no eller ring oss på 02286

– Får du i deg for mye kullos, er det dødelig

Fungerende brannsjef Ronny Andersen var på åstedet søndag morgen. Han forteller Aftenposten at kullosforgiftning kan være svært alvorlig.

– Får du i deg for mye kullos, er det dødelig. Det blir som å sitte i en bil og få eksospotten rett inn i kupeen, så det er farlig, forteller Andersen.

Fungerende brannsjef Ronny Andersen forteller at kullosforgiftning kan være alvorlig.

Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus forteller at 25 personer ble sendt til sykehuset. Noen er skrevet ut allerede, fem er kritisk skadet.

– Dette dreier seg om kullosforgiftning, som er en krevende og litt lumsk tilstand. Symptomene er kvalme, svimmelhet, hodepine og nær besvimelse. Det vi er opptatt av, er at personer som var på festen, som har opplevd disse symptomene og fortsatt har dem, skal oppsøke legehjelp. Det betyr legevakten, eller i verste fall å ringe 113 dersom det er alvorlig, sier Bayer.

– Skal ikke måtte lete etter symptomer

Tobias Ore, legeskiftleder ved legevakten, forteller Aftenposten at ni personer har vært innom legevakten for å sjekke seg for kullosforgiftning så langt i dag.

Han sier at du ikke skal måtte lete etter symptomer dersom du har vært på festen.

– Man bør ha kjent det. Det viktigste er at man har fått plager mens man har vært på festen og de er vedvarende. Har man fått plager i etterkant av festen, er det ikke grunn til å tenke at det er relatert til karbonmonoksid, sier Ore.

Han anbefaler at de som vil sjekke seg, ringer før de kommer. Telefonnummeret til legevakten er: 116117

Les mer om

  1. Oslo