Norge

Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse

Riksadvokaten avviser Laila Anita Bertheussens klage på henleggelsen av saken mot teateret Black Box, skriver NRK.

25. juni valgte Riksadvokaten å avvise Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises Black Box' klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken. Avbildet er eksteriør av Black Box Teater, som ligger på Grünerløkka i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

 • NTB

28. mars endret PST Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede var siktet for. Samme dag gikk hennes samboer Tor Mikkel Wara (Frp) av som justisminister. Her fra pressekonferansen da han sammen med statsminister Erna Solberg (H) kunngjorde avgangen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Bertheussen anmeldte teateret for å ha vist bilder av huset hun delte med sin samboer, daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), i en forestilling. Saken ble i vinter henlagt.

Aktørene bak teaterstykket «Ways of seeing» klaget inn politiets opptreden, og krevde samtidig erstatning. Bertheussen klaget på henleggelsen av saken. Riksadvokaten har sett seg enig med politiet og avvist begge klagene, fremgår det i et brev fra Riksadvokaten datert 25. juni.

– Vi tolker det slik at han skriver at det ikke prioriteres og ser det i sammenheng med treg fremdrift i saken, der hun er dels siktet og dels fornærmet, skriver Bertheussens forsvarer, Jon Christian Elden i en SMS til NTB.

Viste bilder av hus

I teaterstykket ble det under forestillingen vist bilder av samboerparets hus. Bilder av husene til flere andre høytstående norske politikere ble også vist, blant annet beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og hennes ektemann Christian Tybring-Gjedde (begge Frp).

Den første henleggelsen ble av Bertheussen klaget inn for statsadvokaten, som ga medhold, slik at Oslo politidistrikt måtte etterforske saken videre. De begjærte blant annet ransaking, men fikk ikke medhold, og anken ble følgelig trukket.

I mars ble Bertheussen siktet av PST, mistenkt for å ha tent på parets bil, og for å ha diktet opp en straffbar handling. Senere ble fikk hun status som mistenkt i alle hendelsene rundt huset hun deler med Wara.

Gikk av som justisminister

28. mars, samme dag som Bertheussen ble siktet i samtlige av sakene, gikk Wara av som justisminister. Dermed ble han den fjerde justisministeren i Solberg-regjeringen som har gått av. Jørgen Kallmyr (Frp) erstattet Wara i ministerposten.

Bertheussen har hele tiden nektet for å ha noe med saken å gjøre, og hennes advokat har uttalt at saken kun er bygd på indisier, og at han regner med at den blir henlagt.

Saken mot Black Box ble henlagt, men i mars sendte Bertheussens advokat inn en ny klage på henleggelsen, samtidig som at teateret sendte inn en klage på hvordan politiet opptrådte i arbeidet med saken. Denne klagen er altså også henlagt.

 1. Les også

  Waras samboer i nye avhør

 2. Les også

  Avtroppende PST-sjef om etterforskningen av Waras samboer: – Har noen triste dimensjoner

 3. Les også

  Tor Mikkel Wara (Frp) går av som justisminister: Samboeren mistenkt eller siktet for samtlige hendelser ved boligen.

 4. Les også

  NRK: PST etterforsker nytt brev

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Riksadvokatens avgjørelse om siktelsen mot Bertheussen er klar

 2. NORGE

  Statsadvokaten ber PST gjøre nye undersøkelser i trusselsaken

 3. NORGE

  PST anbefaler at Tor Mikkel Waras samboer tiltales

 4. NORGE

  Truslene mot Tor Mikkel Wara: Saken er oversendt Riksadvokaten

 5. POLITIKK

  Aktor vil føre over 30 vitner i saken mot Laila Bertheussen

 6. NORGE

  Waras samboer langer ut mot påståtte lekkasjer fra PST