Norge

- Egypt er beviset på at diktatur aldri er løsningen

Aktivisten Yomna Asaad (17) er overbevist om at det egyptiske folk aldri mer vil bli undertrykket.

Aktivisten Yomna Asaad (17) er i Norge for å få inspirasjon til demokratiprosessen i Egypt. FOTO:JON DAGSLAND HOLGERSEN

 • Jon Dagsland Holgersen

Vinterens massive demonstrasjoner i Egypt var med å danne grunnlag for lignende opptøyer i en rekke land i Midtøsten og Nord-Afrika. Hosni Mubarak måtte gå av, og til høsten skal det avholdes parlament— og presidentvalg. Betyr det at aktivistene er fornøyd?

Yomna Asaad er medlem av partiet Det muslimske brorskap, og det yngste medlemmet av den egyptiske delegasjonen som er i Norge. De er invitert av Utenriksdepartementet, og skal blant annet i møter med politiske aktører og NGOer, samt delta i debatt i Litteraturhuset.

- Ting utvikler seg raskt i Egypt, og vi er nødt til å benytte oss av muligheten til å bygge opp et demokrati. Derfor henter vi inspirasjon fra fungerende demokratier som Norge, sier hun til Aftenposten.no.

Frie valg

Yomna mener samtidig at de hurtige endringene er Egypts største utfordring.

- Alt skjer på en gang, og vi rekker nesten ikke å tenke. Nå må vi være i forkant slik at resultatet blir et velfungerende demokrati, sier hun.

Under Mubaraks styre var det risikabelt å være politisk aktiv. Det fikk Yomna og familien erfare da faren ble fengslet i fem år for å drive politisk arbeid for Brorskapet. Nå ser imidlertid 17-åringen lyst på fremtiden.

— Jeg er overbevist om at høstens valg vil bli helt fritt. Egypterne vil aldri akseptere noe annet, og myndighetene vet hva konsekvensen blir dersom de ikke gjennomfører valget på en demokratisk måte, sier hun.

Tror på demokrati i hele regionen

Yomna ser med glede på «demokratibølgen» som sprer seg i regionen, og mener befolkningen i land som Libya, Syria og Jemen har fått mye inspirasjon fra Egypt og Tunisia. Hun tror prosessen vil ta lenger tid i disse landene enn i Egypt, men er ikke i tvil om hva det langsiktige resultatet vil bli.

- Egypt er beviset på at diktatur aldri er løsningen. Innbyggerne i landene rundt oss vil heller ikke gi seg før de har oppnådd demokrati eller dødd i forsøket, sier aktivisten.

Myndighetene vet hva konsekvensen blir dersom de ikke gjennomfører valget på en demokratisk måte
Yomna (17), medlem av Det muslimske brorskapet

Viktige endringer

Midtøsten-forsker Jacob Høigilt var selv i Egypt i starten av april. Han mener aktivistene har fått gjennomslag for sine viktigste krav:

Forsiktige optimister

Jacob Høigilt er Midtøsten-forsker ved forskningsinstituttet Fafo. FOTO:FAFO.

Høigilt mener imidlertid at veien mot et reelt demokrati fortsatt er lang, og tiden vil vise om militærrådet, som nå sitter med makten, faktisk vil holde løftene sine.Han tror Brorskapet vil ha en stor fordel i høstens valg fordi de allerede har en veletablert partiorganisasjon. I tillegg er det sannsynlig at militærrådet, som har medlemmer av det gamle regimet og ikke nødvendigvis er demokratiforkjempere, også vil kjempe for å beholde sin maktposisjon.

— Det ideelle scenariet er at dette blir det første av en rekke frie valg vil, og dermed vil ikke høstens resultat bli avgjørende for veien videre, sier forskeren.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Store demonstrasjoner mot Egypts president

 2. VERDEN

  27 homofile og lesbiske pågrepet etter konsert i Egypt

 3. VERDEN

  Da det meldte seg motkandidater ved presidentvalget, grep eksgeneralen til et velkjent triks

 4. KRONIKK

  Den nære fremtiden ser ikke gunstig ut for verdens største islamske organisasjon

 5. VERDEN

  75 medlemmer av Brorskapet dømt til døden i Egypt

 6. VERDEN

  Sisi gjenvalgt som Egypts president med 97 prosent