Norge

- Det vil være umulig for Øygard å ta opp igjen vervet som ordfører

Leder i Vågå arbeiderparti Live Langøygard (t.v.) og nestleder Odd Erik Sveen etter møtet i kommunehuset i Vågå, der ordfører Rune Øygard oppfordres til å trekke seg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Leder i Vågå arbeiderparti Live Langøygard på møtet i kommunehuset i Vågå mandag kveld. Foto: NTB SCANPIX

VÅGÅ/OSLO (Aftenposten.no): Et enstemmig styre i Vågå Arbeiderparti uttrykker mistillit til sin overgrepstiltalte ordfører Rune Øygard, og ber ham trekke seg. Øygards forsvarer sier til Aftenposten.no at han vil drøfte saken med familien.

  • Vibeke Buan
  • Tine Dommerud
    Journalist

Les også:

Les også

  1. Øygards kone: - Dette har vært en helt forferdelig tid

  2. Jenta (16): «Pappa, du vet ikke hvor alvorlig dette er»

  3. - Jeg kan ikke fortsette med at det er mediene som skal avgjøre saken

Det kom frem under en pressekonferanse mandag kveld.

Mellom 20 og 30 pressefolk hadde benket seg i kommunestyresalen i toppetasjen i kommuneshuset i Vågå. Her har ordfører Rune Øygard med myndig hånd ledet møtene i 16 år.

I kantina vis a vis diskuterte de syv styremedlemmene i Vågå Arbeiderparti fremtiden til sin partikollega. Flere av styremedlemmene er også personlige venner av ordføreren.

Ber Øygard vurdere å trekke seg

Etter et tre timer langt møte kom Line Langøygard, leder i Vågå Arbeiderparti, ut for å møte pressen ved 21-tiden. Her gjorde hun det klart at lokallaget ikke lenger har tillit til mannen de i mange år har arbeidet tett med:

— Vågå Ap viser til den pågående rettssaken der permittert ordfører Øygard er tiltalt. Vågå Ap ser med største alvor på det som har kommet frem i retten til nå, og har tillit til at retten til slutt vil fatte en rettferdig dom i forhold til tiltalte.

- Uavhengig av den fremtidige dommen, vurderer Vågå Ap det slik at det vil være umulig for Rune Øygard å ta opp igjen det krevende vervet som ordfører. Det er umulig med bakgrunn i det som er kjent gjennom mediene fra tingretten, og i forhold til det som Øygard har innrømmet og som har ført til svekket tillit. Vågå Ap ber derfor om at Rune Øygard vurderer å si fra seg ordførervervet i Vågå kommune, leste Langøygard opp fra det enstemmige vedtaket fra styret i lokallaget.

- Hvorfor vil dere ikke henstille om at han sier fra seg ordførervervet?

— Vi mener at det å vurdere det er et sterkt nok signal fra Vågå Ap. Det er bare Rune selv som kan fratre. Det at vi samtidig sier at vi ser på det som umulig for ham å komme inn igjen som ordfører, er et sterkt nok signal, svarer Odd Erik Sveen, nestleder i Vågå Ap.

— Jeg var ikke forberedt på at det skulle komme. Det er grovt. Jeg er sjokkert, sier Live Langøygard om Skype-meldingene som ble lagt frem i retten fredag.

Øygard selv vil nå drøfte saken med familien:

— Rune Øygard og familien vil bruke resten av kvelden på å drøfte hva han gjør etter at han har drøftet dette med partiet i Vågå. Ingen beslutning blir meddelt i dag, skriver hans forsvarer Mette Yvonne Larsen i en SMS til Aftenposten.no mandag kveld.

Johansen: Et riktig vedtak

Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet, mener Vågå Ap har fattet et riktig vedtak.

-Jeg har stor respekt for at dette var vanskelig for lokalpartiet, men det var klokt å samle seg om en slik henstilling til ordføreren, sier Johansen til Aftenposten.no mandag kveld.

- Burde de ha kommet med det tidligere?

— Vedtaket er en konsekvens av det som skjedde fredag. Under rettsforhandlingene kom det frem en uakseptabel kontakt mellom ordføreren og den fornærmede. Dette er et klart tillitsbrudd, svarer partisekretæren.

Johansen mener det vil vanskelig for ordføreren å fortsette som ordfører når tilliten ikke foreligger.

— Slikt sett er dette en rask reaksjon, sier han.

- Hvis ordføreren blir frikjent i retten, vil dette da fremstå som en overilet reaksjon fra Vågå Ap?

— Det er uhyre viktig å få frem at verken Arbeiderpartiet sentralt eller Vågå Arbeiderparti har ment noe om skyldspørsmålet. Skyldspørsmålet er det retten og domsstolen som avgjør.

— Vi mener at det som kom frem fredag om opplysninger om kontakt blant annet på Skype mellom ordføreren og fornærmede, som er et barn, viser sviktende dømmekraft, sier Johansen.

Stoltenberg: Har ikke tillit

Bare timer før møtet mandag kveld ga den permitterte ordføreren uttrykk for at han ikke aktet å trekke seg, til tross fra oppfordringer fra høyeste hold i Arbeiderpartiet:

— Han fastholder at han ikke trekker seg som ordfører, sa Langøygard til Aftenposten.no rett før det ekstraordinære styremøtet startet klokken 18.00. Da hadde hun kontakt med den permitterte Vågå-ordføreren bare en halv time tidligere.

Den overgrepssiktede Vågå-ordføreren har vært under knallhardt politisk press for å trekke seg permanent som ordfører etter avsløringene som kom frem i retten fredag. Her kom det frem både avsløringer og egne innrømmelser av nettkommunikasjon med tydelig seksuelt innhold overfor den nå 16 år gamle jenta som er fornærmet i saken.

Etter at partisekretæren i Ap, Raymond Johansen, gikk ut og sa at Øygard ikke kunne fortsette som ordfører, svarte Øygards advokat Mette Yvonne Larsen lørdag at Øygard ikke kom til å trekke seg så lenge rettssaken pågikk.

Søndag vedtok Oppland Arbeiderparti å uttrykke mistillit til Øygard.

Mandag uttalte statsminister Jens Stoltenberg at opplysninger som kom fram i rettssaken fredag ikke er forenlig med at Øygard fortsetter som ordfører, uavhengig av skyldspørsmålet i saken.

— Rune Øygard har ikke den tilliten som en ordfører bør ha. Derfor bør han trekke seg, sa Stoltenberg til pressen mandag.

Kan ikke sparkes

Som Aftenposten skrev lørdag, kan ifølge kommuneloven ikke en sittende ordfører sparkes midt i en periode. Det er ikke mulig for et parti å skifte ordfører midt i en valgperiode, mot vedkommendes egen vilje.

Øygards advokat, Mette Yvonne Larsen, sa sent søndag ettermiddag til Aftenposten at det har vært diskutert en mellomløsning, med permisjon uten lønn.

Rune Øygard har i dag permisjon med full lønn (600 00 kroner årlig, samt godtgjørelser) frem til rettskraftig dom.