Norge

«Det gikk uendelig lang tid før noen kom»

De frivillige hjelperne på Utvika camping fikk nei da de ba om hjelp til å berge overlevende fra Utøya.

Tone Merete Nilsen Kjøle var en av mange campinggjester som prøvde å redde overlevende fra Utøya. –Vi som var her forstår fortsatt ikke hvorfor det tok så lang tid før politiet kom, sier hun.

Les også:

— Vi spurte oss selv flere ganger hvor det ble av politiet, og hvorfor ambulansene ikke kjørte ned til oss, sier Tone Merete Nilsen Kjøle. Hun var en av mange campinggjester som løp ned til moloen på Utvika camping da de forsto at noe forferdelig var på ferde på Utøya. Flere kjørte ut i båter for å hente overlevende, Nilsen Kjøle var blant dem som prøvde å hjelpe ved vannkanten.

— Vi som var her forstår fortsatt ikke hvorfor det tok så lang tid før politiet kom, sier hun.

— Hva er det viktigst at granskningskommisjonen svarer på?

— Det viktigste er å få svar på hvorfor ikke politiet og ambulansene kom tidligere. Vi følte at det gikk uendelig lang tid før noen kom.

- Hjelpeløs

De forferdelige scenene som utspant seg på Utøya og Utvika Camping fra 17.20 fredag 22. juli er blitt beskrevet i mediene i snart tre uker. 250–300 overlevende svømte eller ble fraktet hit med båter som kjørte i skytteltrafikk ut på fjorden for å redde ungdommer.

Noen hundre meter unna var det ambulanser og politifolk.

— For meg var det verste at vi ikke visste helt sikkert hvordan vi skulle hjelpe de skadede som kom i land. Vi kunne se at noen hadde svært alvorlige skader. Du føler deg veldig hjelpeløs, sier Nilsen Kjøle.

Politiet har forklart at det slo ned skudd i vannet like ved moloen. Området ble derfor ikke klarert.

Den terrorsiktede mannen skjøt ved flere anledninger etter båter og overlevende som prøvde å svømme vekk.

— Folk måtte jo hjelpe og gjøre det vi kunne. Det er rart å tenke på at det var for farlig å være her for redningsmannskapene, sier Nilsen Kjøle.

— Vi ønsker ingen jakt på syndebukker. Folk ønsker bare å forstå hvorfor ting ble som det ble, og hvorfor det ikke var mulig å få hjelp av politi og redningsmannskaper tidligere.

Loggen til AMK viser at campinggjestene måtte gjøre jobben selv helt til 18.50 da politiet ga klarering. De første ambulansene hadde ventet siden 17.33. De hardt skadede fra Utøya kom frem til Ullevål sykehus 19.57.

Campinggjestene prøvde å overtale politi, ambulanser og redningsfolk til å komme ned til stranden. –Vi ringte flere ganger til 113. Vi fikk bare til svar at de ikke kunne komme ned fordi området ikke var klarert.

Les også

  1. Spør om politiet kunne vært fremme klokken 18

  2. Politiet avviser responskritikk

  3. Flere mener politiet kunne vært tidligere på Utøya