Norge

Avanserte spilleautomater skal halvere omsetningen

Norge får Europas mest avanserte og best kontrollerte marked for spilleautomater når Norsk Tipping fra 1. januar 2006 får monopol. Tippe-selskapet vil mer enn halvere omsetningen fra dagens 22,1 milliarder til 10 milliarder.

  • Forf>knut Snare (foto)
  • <forf>jan Gunnar Furuly <

EssNet Interactive AB i Stockholm utvikler nå fremtidens automater for det norske pengespillmarkedet. Storkontrakten på 10 000 spilleautomater, såkalte videolotteri-terminaler, koster Norsk Tipping 800 millioner kroner. Det svenske selskapet deler oppdraget med en rekke underleverandører, som sørger for programvare og teknisk produksjon av spillekassene. Det unike med systemet som utvikles, er at alle spill vil stå i et online nettverk og bli direkte styrt fra en sentralmaskin på Hamar.— Det finnes ikke maken til dette systemet i Europa. Mulighetene for å manipulere spilleautomatene vil forsvinne helt. Alle transaksjoner skjer bevoktet av brannmurer og sensorer, som rapporterer direkte til Hamar. Innbruddstyver vil også få problemer. Med en gang noen prøver å tukle med en maskin, vil det bli utløst en alarm hos Norsk Tipping, sier den norske styrelederen Hans Vigmostad i EssNet til Aftenposten.

Vil halvere omsetningen

Ennå finnes det bare prototyper av de nye spilleautomatene, som Norsk Tipping introduserer 1. august i år. Ifølge informasjonsleder Arve Sjølstad i Norsk Tipping vil det i første omgang bli satt opp 140 maskiner. I løpet av 2005 vil tippeselskapet ha 7500 automater ute, og fra 2006 vil tallet økes til 10 000. Mens omsetningen på spilleautomatene i fjor var 22,1 milliarder kroner, har Norsk Tipping som mål å redusere omsetningen til et årlig nivå på 10 milliarder, opplyser han.Mens de fleste av dagens spilleautomater er laget slik at de kun tilbyr ett spill, vil systemet som nå utvikles innebære at spillerne kan velge flere spill fra en meny. Norsk Tipping kan med enkle tastetrykk endre og legge til spill, dersom de ønsker det. Alle spill lastes direkte ned fra hovedmaskinen på Hamar. Bruken av støyende lyd og blinkende lys på automatene skal også dempes vesentlig i forhold til det som er vanlig i dag.

Enkelt å bytte spill

— Vi har i dag en databank på 20 ulike spill som vi tilbyr Norsk Tipping. De har valgt å satse på 10 spill, som vi nå tilpasser norske forhold. I fremtiden er det ingenting i veien for at andre utviklere av spilleprogrammer kan selge inn sine produkter. Programvaren i maskinene er laget etter kjente standarder, og kan enkelt byttes ut, forklarer administrerende direktør Jan Bohult i EssNet Interactive.Det svenske selskapet har i tillegg til spilleautomatkontrakten, som var verdens største innen "casino-markedet" i fjor, sikret seg avtale om utskifting av samtlige av Norsk Tippings tippeterminaler. Denne avtalen er verdt 100 millioner kroner.EssNet Interactive er et joint venture selskap mellom EssNet AB (55 %), svenske Boss Media AB (35 %) og britiske Tattersall's (10 %). Selskapet etablerte seg i 2003 for å satse på utvikling og salg av videolotteri-terminaler.

Les også

  1. - Stopper ikke spillegalskapen

  2. Automater gir fet gevinst

  3. Ny rekord i pengespill

  4. Automater fører flest til spillegalskap

  5. - Et stort samfunnsproblem