I forbindelse med Stortingets 150-årsjubileum, har legokunstneren Matija Pužar bygget en tro kopi av stortingsbygningen. På fredag ble det oppdaget at miniatyren hadde blitt utstyrt med demonstrerende legofigurer.

Etter iherdig jobbing har Aftenposten klart å spore opp de to skyldige representantene.

Som vi skrev på lørdag, var det en lang rekke ubesvarte spørsmål knyttet til demonstrasjonen: Viser eksempelvis protesten en udemokratisk holdning blant de folkevalgte, hvorfor mangler det en pride-legofigur og har det blitt søkt til Stortingets kunstutvalg i forkant av demonstrasjonen?

Det viser seg nå at de bevisst ikke har søkt kunstutvalget i forkant av stuntet. Det i frykt for unødvendig mye byråkrati.

– Vi tenkte at det ville vært en fare for å få nei der, så derfor valgte vi ikke å gjøre det, sier den ene representanten. Han stiller kun opp for Aftenposten i visshet om at han forblir anonym. Det er på grunn av frykt for reaksjoner innad i partiet.

Dette synet møtte de folkevalgte på tinget fredag morgen
Lars Vangen

Ingen av de to ønsker å svare på hva som ligger bak parolen «ikke slå».

– Noen mener det er et innlegg i proffboksing-debatten, andre mener det et tegn på den interne kulturen i noen av partiene, sier den unge mannen med dialekt et sted fra Vestlandet.

Den andre representanten nekter for at det er en fryktkultur innad i partiet.

Slik reagerer Trygve Slagsvold Vedum på at folk tror det er ham som har ramponert kunstutstilling på Stortinget

Ut fra Aftenpostens spørreundersøkelse, er det Trygve Slagsvold Vedum som folk flest tror har plassert legofigurene foran inngangspartiet på tinget.

Han reagerte sterkt på påstandene fra folket og omtalte handlingen som å ramponere offentlig kunst.