Norge

Aftenposten avslører legobanden på Stortinget

Duoen nekter å stille opp med fullt navn overfor Aftenposten, frykter reprimander innad i partiet

Video DokumentarSe flere →
 1. Thank you for the rain

  Klimaendringene truer livsgrunnlaget til den kenyanske bonden Kisilu. Nå slåss han både hjemme og globalt for å redde planeten og familien fra sult.
 2. Dokumentar: Charlie surfer

  Charlie er stolt av å være annerledes. Av og til skulle han likevel ønske at han var som de andre og kunne spille fotball med guttene i klassen. Men han er en rå danser, og i mestringens ånd skal han nå også lære seg å surfe. (Regi: Pia Strømme)
 3. Dokumentar: Fortellinger fra dusjen

  Stadig færre tenåringer dusjer etter gymtimen. Skoler bygger separate dusjkabinetter for økt privatliv. Hvordan fikk norsk ungdom et så anstrengt forhold til kropp og fellesdusj? (Regi: Teresia Fant)
 4. Dokumentar: Kunsten å plystre

  Hans dager som skihopper er talte. Men forfatteren og samfunnsdebattanten Thorvald Steen har ikke latt seg stoppe. I 25 år har fotograf Per Maning fulgt vennen Steen, som lider av en sjelden muskelsykdom. (Regi: Per Maning)
 5. Dokumentar: Så er spørsmålet: Hadde de råd til det før og?

  Barnefattigdommen øker i takt med køene til fattighusene. Én av fire nordmenn har ikke penger til en uforutsett utgift i 2021. Kaisa og flokken hennes er en av familiene bak de mørke tallene. (Regi: Kaisa Hansen-Suckow)
 6. Dokumentar: La oss snakke om været

  En eksistensiell generasjonskonflikt: Faren til Io tror ikke de menneskeskapte klimaendringene vil være katastrofale, men det gjør hun. (Regi: Io Sivertsen)
 7. Dokumentar: Rein og vind

  På Fosen har staten bygget 80 vindmøller midt i tamreinens viktigste beiteområde. For samene som driver der er utbyggingen nok et kapittel i en allerede mørk norsk-samisk historie. Nå har de ingen uberørte beiteområder igjen. (Regi: Hanna Johre)
 8. Dokumentar: Celle 364

  Fra sin gamle fengselscelle stiller en tidligere Stasi-fange følgende spørsmål: Hvor bærekraftige er egentlig våre moderne demokratier? (Regi: Mathilde Babo & Zoé Rossion)
 9. Dokumentar: Hans + Liv

  Hans (93) har elsket sin kone gjennom ett helt liv. Nå gjør Alzheimer henne gradvis sykere. Sorg og tap blander seg inn i en munter manns hverdag. Hva er det igjen å leve for når han snart blir alene? (Regi: Mari Bakke Riise)
 10. Dokumentar: Huset

  I sveriges eldste kollektiv er alle de 300 leilighetene forbeholdt enslige kvinner. Menn har ikke adgang. I takt med økende boligmangel flytter nå en ny generasjon unge kvinner inn. Vil de fornye kvinnekollektivet eller ødelegge det? (Regi: Fanny Rosell)
 11. Dokumentar: Kom du?

  75 prosent av alle kvinner får ikke orgasme ved vaginalt samleie. Mange faker. Noen kommer aldri. I denne filmen møter du tre kvinner som stadig må svare på det uunngåelig spørsmålet: Kom du? (Regi: Jo Lyngklip Kyhlensø)
 12. Dokumentar: Bless you

  Gatene i St. Petersburg er folktetomme under covid-nedstengningen. Men den kommunale hjelpetelefonen som skal gi innbyggerne råd, drukner i henvendelser. Rammet av ensomhet, fattigdom og sult ringer desperate russere og trygler om hjelp. (Regi: Tatyana Chistova)
I ruinene av Den islamske statenSe flere →
 1. I ruinene av Den islamske staten – del 5

  DOKUMENTARSERIE: I et ungdomsfengsel i Syria sitter 12–18 år gamle gutter mistenkt for å tilhøre IS. En av dem forteller at han som 13-åring ble tvunget til å halshugge en mann.
 2. I ruinene av Den islamske staten – del 4

  DOKUMENTARSERIE: I Al-Hasakah i Syria sitter 5000 menn fengslet, mistenkt for å være IS-krigere. I de klaustrofobiske og overfylte cellene møter vi en danske som giftet seg med en 15 år gammel syrisk jente.
 3. I ruinene av Den islamske staten – del 3

  DOKUMENTARSERIE: Etter at IS er beseiret, plasseres tusenvis av kvinner i interneringsleirer. I en av leirene finner vi norske Aisha. Ett av barna hennes, en norsk gutt, er allerede drept.
 4. I ruinene av Den islamske staten – del 2

  DOKUMENTARSERIE: Åtte til ti millioner sivile levde under IS’ terrorstyre. Etter hvert som koalisjonsstyrkene rykker frem, kan de komme ut etter måneder i skjul. Men er de uskyldige sivile, eller er de IS-sympatisører?
 5. I ruinene av Den islamske staten – del 1

  DOKUMENTARSERIE: De menneskelige tragediene etter IS’ fall er enorme. Terrorstaten kontrollerte på det meste en tredjedel av landområdene i Irak og Syria, og tiltrakk seg mer enn 40.000 fremmedkrigere fra hele verden. Mange av dem var norske.
 • Torgeir Strandberg
  Torgeir Strandberg
  Journalist

I forbindelse med Stortingets 150-årsjubileum, har legokunstneren Matija Pužar bygget en tro kopi av stortingsbygningen. På fredag ble det oppdaget at miniatyren hadde blitt utstyrt med demonstrerende legofigurer.

Etter iherdig jobbing har Aftenposten klart å spore opp de to skyldige representantene.

Som vi skrev på lørdag, var det en lang rekke ubesvarte spørsmål knyttet til demonstrasjonen: Viser eksempelvis protesten en udemokratisk holdning blant de folkevalgte, hvorfor mangler det en pride-legofigur og har det blitt søkt til Stortingets kunstutvalg i forkant av demonstrasjonen?

Les også

Slagsvold Vedum: - Dette er en drittpakke mot meg som person

Det viser seg nå at de bevisst ikke har søkt kunstutvalget i forkant av stuntet. Det i frykt for unødvendig mye byråkrati.

– Vi tenkte at det ville vært en fare for å få nei der, så derfor valgte vi ikke å gjøre det, sier den ene representanten. Han stiller kun opp for Aftenposten i visshet om at han forblir anonym. Det er på grunn av frykt for reaksjoner innad i partiet.

Dette synet møtte de folkevalgte på tinget fredag morgen

Ingen av de to ønsker å svare på hva som ligger bak parolen «ikke slå».

– Noen mener det er et innlegg i proffboksing-debatten, andre mener det et tegn på den interne kulturen i noen av partiene, sier den unge mannen med dialekt et sted fra Vestlandet.

Den andre representanten nekter for at det er en fryktkultur innad i partiet.

Les også

Legomysterium på Stortinget - hvem har tyvbygget?

Ut fra Aftenpostens spørreundersøkelse, er det Trygve Slagsvold Vedum som folk flest tror har plassert legofigurene foran inngangspartiet på tinget.

Han reagerte sterkt på påstandene fra folket og omtalte handlingen som å ramponere offentlig kunst.

Les mer om

 1. Video: Nyheter
 2. Trygve Slagsvold Vedum
 3. Stortinget
 4. Lego