Norge

Rekordvarmen – er det klima eller El Niño?

Eller skyldes rekordvarmen i oktober begge deler?

olesklodevarme.jpg

 • Ole Mathismoen

Ja, lyder et nærmest samstemt meteorologikor. Det skyldes både global oppvarming fordi drivhuseffekten øker – og et usedvanlig kraftig normalt værfenomen i Stillehavet.

Jeg skal straks forklare, men først litt tall og fakta.

Samstemte målinger

De siste dagene har det kommet flere globale oktober-rapporter fra en rekke meteorologiske institutter. Først ute var Japans meteorologiske instituttog NASA. Torsdag kom amerikanske NOAA – National Centers for Environmental Information med sine konklusjoner. Konklusjonene er omtrent like.

El Nino har ført til tørke i store deler av Amazonas. En båt ligger på tørr elvegrunn ved byen Manaus. BRUNO KELLY/REUTERS

Norge som eksempel

Norge trekkes av NOAA frem som rekord-land i oktober: 1,3 grader varmere enn ”normalen” – snittet for 1961–1990. Romsdal og Sør-Trøndelag har vært 2–3 grader varmere. Typiske El Niño-effekter, skriver NOAA.

 • Sjekk oktober-Norge her

Sjette rekordmåned på rad

 • Oktober er sjette måned på rad med global rekordvarme.
 • Oktober i år har det største månedlige avviket som er registrert for noen av de 1630 månedene USA har regnet ut global snitt-temperatur.
 • 2015 blir høyst sannsynlig det første året etter den industrielle revolusjon som globalt er én grad varmere enn snittet for forrige århundre.
 • Gjennomsnittet for temperaturer over hav og land var 0,98 °C høyere enn snittet for det 20. Århundre.
 • Gjennomsnittet over klodens landområder var 1,33 °C høyere.

NOAA skriver at temperatur-forskjellene er større enn alle feilmarginer. De er derfor sikre i sine konklusjoner.

Men hvorfor er det så varmt?

NOAAs verdenskart viser områder hvor oktober har vært varmere enn normalt. De blå er kalde områder, de røde varmere områder.

Både 2013 og 2014 ble globale rekordår, med en rekke rekordmåneder. Samtlige er slått i år.

Dette er tolket som et tegn på at det siste tiårets utflating i global menneskeskapt oppvarming er over. Bare årene fremover vil vise om det er riktig.

Det som er like sikkert er at det pågår en usedvanlig kraftig El Niño. Kanskje blir det den sterkeste som noensinne er observert i moderne tid, allerede er den blant de tre sterkeste.

Og sterk El Niño fører til høyere temperaturer over store deler av verden – rundt Stillehavet, Atlanterhavet og Det indiske hav

Kartet fra NOAA viser avviket fra normalen - januar til oktober under ett. NOAA mener det er høyst sannsynlig at 2015 blir det varmeste året som er mål etter den industrielle revolusjon.

Dette er El Niño:

El Niño er verdens sterkeste normale og periodiske klimasvingning – et værfenomen som starter i Stillehavet fra hvert andre til syvende år.

Normalt fører havstrømmer kaldt og næringsrikt vann nordover langs Sør‑Amerika til ekvator, hvor vannet, som stadig blir varmere, drives vestover av passatvinder og havstrømmer til Indonesia og Australia. Når El Niño slår til, svekkes og til dels snur passatvindene. Overflatevannet varmes opp og presses i motsatt retning. El Niño slår til med to til syv års mellomrom, og varer normalt i opptil et par år.

NASAs grafiske fremstilling av årets El Nino - store mengder varmt vann strømmer fra det amerikanske kontinent mot Asia

Det er hevet over tvil at den pågående El Niño er en viktig årsak til rekordvarmen som nå observeres. Men definitivt ikke alt.

#klodenvår: VIL DU OPPDATERE DEG PÅ KLIMA? TA KLIMASKOLEN HER!

13 av 15 varmeste siste tiår

Den forrige store El Niño fant sted i 1998. Fra den tok slutt til nå er varmerekorder satt på løpende bånd – selv om den globale gjennomsnittstemperaturen ikke har økt like raskt som tiårene før.

Hele 13 av de 15 varmeste årene som er målt i moderne tid har funnet sted etter år 2000, da El Niño definitivt var over. Og i to av dem, som i 2007 og 2010, ble det påvist La Nina-fenomener i Stillehavet.

La Nina er det motsatte av El Niño – et normalt og periodisk nedkjølende klimafenomen.

NOAA skriver på sine nettsider at de forventer at den pågående El Niño vil nå toppen i løpet av kommende vinter og at ENSO-sirkulasjonen i havet vil bli som normalt i løpet av våren 2016.

Oktober verden rundt

Matproduksjonen i Sør-Afrika er sterkt rammet av tørke i høst. Her jorder som ligger brakk like ved stålfabrikken CArcelorMittal nær Vanderbijlpark. REUTERS/SIPHIWE SIBEKO

Rekordvarme er observert i hele sørlige Australia, deler av sørlige og sørøstlige Asia, store deler av det sentrale og sørlige Afrika, mesteparten av Mellom-Amerika og det nordlige Sør-Amerika og i deler av det vestlige Nord-Amerika og deler av Canada.

Deler av Canada, Argentina, Japan og sentrale Russland var imidlertid langt kaldere enn normalt.

Hvis du vil vite om klimaløsninger og klimaendringer kan du lese om mange av dem her i Aftenpostens #klodenvår-univers.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Olesklode

Olesklode

 1. VERDEN

  Historisk høyt nivå av CO2 i atmosfæren

 2. VERDEN

  Kutt holder ikke lenger. Vi må suge CO₂ ut av atmosfæren

 3. VITEN

  Vet du hvorfor øyenstikkeren sjelden går på kino?

 4. VITEN

  Svensk ulv tok livet av flest sauer i Norge i fjor

 5. VITEN

  Unike norske naturbilder til topps i fotokonkurranse

 6. VITEN

  Verden deles i to: De som hater og de som elsker kull