I forrige uke kom det like mange asylsøkere til Norge som i de fire første månedene i år tilsammen.
På en pressekonferanse mandag ettermiddag sa UDI-direktør Frode Forfang at de før oktober måned er omme vil passere 20 000 ankomne asylsøkere til Norge i år.
Midt i den verste flyktningkrisen Europa har sett siden andre verdenskrig, reduserte Regjeringen anslagene for asylsøkere med 1000 personer. Les hva som skjedde:
80-100 nye mottak i Norge
Dermed ryker de tidligere anslagene over hvor mange som vil komme i år. Hittil i år er det kommet 17 800 asylsøkere. Og nå oppjusteres tallene kraftig.
— Vi ser at den forrige prognosen vi ga på 20 000 –25 000 i løpet av året er altfor lav. Tallet kommer til å bli høyere enn vi tidligere har oppgitt, sannsynligvis med en god margin, sier Forfang.
— Det er et veldig stort behov for å etablere mange nye mottaksplasser over hele landet Derfor ber vi nå om 15 000 nye mottaksplasser. Det vil si rundt 80–100 mottak, sier Forfang.
LES OGSÅ: Regjeringen frykter sjokkregning på Syria-flyktninger
Mener de kan få behov for mange flere plasser
- Dere ber nå om 15000 nye mottaksplasser og dere har allerede bedt om 7500 i tidligere runder. Hvor mange personer planlegger dere for å kunne håndtere i mottak?
— De 15000 plassene er det vi gjør i første omgang. Så må vi jo se hvor langt det rekker når vi har kommet senere på høsten. Vi kan ikke si at det blir siste runde når det gjelder mottaksplasser. Vi kan sannsynligvis få behov for mange flere, sier Forfang til Aftenposten.
Da UDI tidligere i høst sendte 7500 mottaksplasser ut på anbud, fikk de kun inn rundt 5500 av dem. Fra august til nå har UDI bedt om over 22000 plasser.
— Det vi ser er at etter hvert som tiden går, får vi nå opp en del andre type mottaksplasser som vi tidligere ikke har fått. Det kommer blant annet frem bygning på bygning rundt omkring som gjør at det kanskje blir lettere å få på plass mottak, sier Forfang, men legger til:
-Det blir ikke enkelt å få på plass disse ordinære mottakene.
— Du åpner alt for at dere vil be om flere plasser?
— Det kommer hele tiden nye. Spørsmålet er: Hvordan ser tallet ut neste år. Det er mange ting som påvirker dette: Hvor raskt får vi de som skal bosettes ut av mottakene og inn i kommuner, hvor mange nye asylsøkere kommer neste år.
LES OGSÅ :
— Er det nok det dere har bedt om nå?
Det er ikke sikkert at det er nok når vi kommer et stykke inn i neste år. Så vi kan ikke utelukke at vi må ha enda flere, sier Forfang.
LES OGSÅ: Tusenvis av flyktninger strandet i regn og kulde
UDI vil ikke si hvilke anslag de har spilt inn til regjeringen for neste år
Regjeringen har varslet at de vil legge frem en tilleggsproposisjon til 2016-budsjettet med nye prognoser og bevilgninger, trolig ved utgangen av denne måneden.
Frode Forfang vil ikke si hvilke anslag de har spilt inn til arbeidet med proposisjonen.
— De anslagene har vært basert på det jeg tidligere har sagt, altså mellom 20 000 til 25 000 i år og 30 000 til 35 000 neste år. Tilleggsproposisjonen er ikke lagt frem ennå, og vi jobber fortsatt sammen med regjeringen for å gi råd om hvordan de skal håndtere anslagene der, sier Forfang.
— Uansett usikkerhet må man på en eller annen måte legge et eller annet tall til grunn. Tross all usikkerhet. Det jobber vi sammen med departementet med, og det arbeidet er ikke avsluttet, sier UDI-direktøren.
REGJERINGEN MÅ JUSTERE STATSBUDSJETTET :
Vil over til enklere akuttløsninger for asylsøkere
Forfang sa mandag at UDI ønsker å gå bort fra akuttløsninger og over på ordinære løsninger.
— Det vi særlig ønsker å komme ut av er hotell-løsninger. Vi har brukt hoteller i en del tilfeller, og i for mange tilfeller. Vi ønsker så raskt som mulig å erstatte hotell med enklere løsninger av typen haller med et større antall senger, sier Forfang.
Syv av ti fra Syria, Irak og Afghanistan
Ifølge UDI er syv av ti asylsøkere fra Syria, Irak og Afghanistan.
Ved Norges grense til Russland, på Storskog, har kom det over 500 asylsøkere forrige uke, en fjerdedel av alle som kom til Norge.
For to dager siden var Mustafa i Irak. 48 timer senere er han en asylsøker i Norge. Se intervju og les om den arktiske asylruten:
10 prosent av dem som kom forrige uke er enslige mindreårige asylsøkere under 18 år.
Syv av ti i denne gruppen er fra Afghanistan.
LES OGSÅ :