I denne ukens PechaKucha forteller Hilde Helland om hvordan hun endret et tradisjonelt sykehjem til en morsom møteplass med restaurant og pub.

– Dette kan alle sykehjem i Norge gjøre, sier Hilde Helland, daglig leder ved Manglerudhjemmet i Oslo til Aftenposten.

Brygget eget øl

PechaKucha-filmen der Helland redegjør for dugnaden på sykehjemmet for personer med demens tok mandag kveld av på sosiale medier. I filmen forteller hun om hvordan hjemmet med små ressurser, men stor dugnadsånd har innredet med pub, restaurant, matbutikk, spa og har brygget eget øl.

Hadde lite penger

Sykehjemmet var kommunalt frem til 2013. Da overtok private Unicare driften og Helland ble daglig leder.

– Vi så at noe måtte endres. Hjemmet ligger i en gammel bygning og trengte oppussing, men vi hadde lite penger, forteller Helland.

Det gamle tørrmatlageret ble til butikk. Kiwi hjalp til med hyller og Rema med handlevogner.
PechaKucha

Ingen prosjektgruppe eller fremdriftsplan

Sykehjemmet ble et av fire som fikk midler fra et prosjekt fra daværende byråd Aud Kvalbein som het Bedre hverdagsliv. Beløpet var 100.000 kroner. De reiste også til Nederland for å hente inspirasjon fra en såkalt demenslandsby der.

– Vi nedsatte ikke noen prosjektgruppe eller hadde en fremdriftsplan. Det var på en måte slik at vi snakket om det i lunsjen og så bare gjorde vi det , forteller Helland. Nye møbler er i stor grad hentet gratis på FINN. I første omgang gjorde de et lagerrom om til et spa.

  • Se også: Sjefen til Hilda Nyfløt ga henne i oppgave å skrive om eldre-sex. Og det gjorde hun.
Slik blir sexlivet ditt når du passerer 70 år.

– Måtte ha en pub

Et matlager ble omgjort til butikk, med hjelp fra Kiwi og Rema. Et annet rom ble til restaurant.

– Og dermed fant vi ut at vi også måtte ha en pub. Vålerenga hjalp oss med å lage fotballpub. Det er få menn på norske sykehjem, og vi ville gjøre noe for dem. Nå møtes de hver torsdag til herreklubb, og det er så viktig for dem at det aldri går i glemmeboken, sier Helland.

Skål! Vålerenga hjalp Manglerudhjemmet med å lage det daglig leder Hilde Helland kaller Oslos kuleste fotballpub. Her spanderer nå herrene gjerne på damene.
PechaKucha

– Suksess gir lyst til å fortsette

Og gjennomgangstemaet for alle forandringene: Hvordan ville du hatt det om du fortsatt bodde hjemme?

– Man har jo gjerne nok å gjøre på et sykehjem. Hvordan rakk dere dette?

– Vi har stått på, mest i arbeidstiden og litt på fritiden. Og suksess gir jo gjerne lyst til å fortsette, sier hun.

Bestemme over lunsjen

Helland merker at pasientene trives med å få være delaktig i sin egen hverdag.

– I butikken, det tidligere tørrmatlageret, er de med en pleier og handler mat etter handleliste og kan være med å bestemme hva som er til lunsj, sier hun.

  • Vi anbefaler også denne videoen som handler om starten på livet:
Fødselsfotografen

Historier på 6 minutter og 40 sekunder

Aftenposten publiserer ukentlig innslag fra Pecha Kucha night Oslo. Ved hjelp av 20 bilder blir det fortalt en historie på maksimalt 6 minutter og 40 sekunder. Alle stiller ansikt til ansikt med publikum, og i løpet av den korte tiden skal det fortelles en interessant historie om noe du kanskje ikke visste fra før.

Her kan du se alle Pecha Kucha-foredragene.

  • Har du fått med deg dette prosjektet om Russland?
  • Hvorfor er ikke russerne blitt som oss? Aftenpostens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen og hans far Jahn Otto deler sin kunnskap om Russland. Hør den første podkast-episoden i spilleren under, eller få alle samlet her.

Du kan også lytte til dem hos iTunes i podkast-strømmen fra AftenpostenVerden.