Norge

Naturvernere om oljeplanene til Søviknes: – Frontalangrep på klimaet

En tredjedel av oljeblokkene som olje- og energiminister Terje Søviknes vil foreslår utlyst, eller naboblokkene til disse, er tidligere blitt frarådet av miljøvernhensyn.

Olje og energiminister Terje Søviknes utlyser rekordmange oljeblokker i Barentshavet.
 • Hans O. Torgersen
  Hans O. Torgersen
  Journalist

Søviknes foreslår å lyse ut 93 blokker for olje og gass i Barentshavet for leteboring, i tillegg til syv blokker i Norskehavet i den 24. konsesjonsrunden på norsk sokkel.

– Nå må vi kjøre på litt. For oss er det ekstremt viktig å gi tilgang på nye letearealer for å kunne opprettholde langsiktig aktivitet, sier Søviknes.

Forslaget kommer samtidig som EU-parlamentet diskuterer et forbud mot utvinning av olje og gass i arktiske strøk.

– Dette viser en gang for alle at Regjeringen Solberg ikke er grønn, men svart som olje, sier leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet i en pressemelding.

– Dette er et frontalangrep på verdens klima. Søviknes teppebomber både Barentshavet, iskanten og Bjørnøya med nye oljefelt helt uten hensyn til verdens klima eller miljøkonsekvenser, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, i en annen pressemelding.

Bryter med tidligere råd

Naturvernforbundet har gått gjennom listen over hvilke blokker for olje og gass i Barentshavet som tidligere er blitt frarådet av faginstansene. 36 av de foreslåtte blokkene eller deres nærmest naboer er tidligere blitt frarådet.

– Her legger statsråden opp til å bryte med miljøfaglige råd som er gitt i tidligere konsesjonsrunder. Rådene er blitt gitt både fordi det er områder som er viktig for sjøfugl, er svært nærme iskantsonen og polarfronten, har krevende klimatiske forhold, er nær Bjørnøya og er svært nær Finnmarkskysten, sier Ask Lundberg.

Bjørnøya har en av de største fuglekoloniene på den nordlige halvkule. Greenpeace mener at oljesøl der vil være så godt som umulig å rydde opp og innebære en katastrofe for fuglene.

Ruset på olje og gass

– Dette er et forslag fra en regjering ruset på olje og gass. De ignorerer Parisavtalen, Norges klimamål, fagfolks advarsler om både klimakatastrofe og faren med oljeboring i sårbare havområder, sier Ask Lundberg i Naturvernforbundet.

Hun peker på at ifølge FNs klimapanel (IPCC) må tre fjerdedeler av verdens kjente fossile ressurser bli liggende urørt om den globale oppvarmingen skal begrenses til to grader for å unngå ødeleggende klimaendringer.

– Det må gjøre vondt i hjertet til Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) å støtte en regjering som er på kollisjonskurs med vitenskapen. Hvis Regjeringen gjennomfører dette, fortsetter den å spille hasard med fremtiden vår, sier Ask Lundberg.

Greenpeace mener forslaget er et desperat forsøk fra regjeringen på å skape et oljeeventyr i Arktis.

– Vi har tidligere sett at interessen fra oljeselskapene er laber og at det er usikkert om det er mulig å tjene penger på oljeboring så langt nord. Canada og USA har allerede lagt sin oljeleting i Arktis på is, og Norge bør gjøre det samme, sier Truls Gulowsen.

Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten for brudd på miljøparagrafen i Grunnloven, for oljelisensene som ble tildelt gjennom den forrige konsesjonsrunden.

Rettssaken starter i november og Gulowsen mener forslaget fra Søviknes understreker behovet for dette søksmålet.

– Søksmålet har som mål å tvinge staten til å se klima og olje i sammenheng, ikke som to forskjellige saker, sier Gulowsen

Les mer om

 1. Greenpeace
 2. Barentshavet
 3. Terje Søviknes
 4. Natur og Ungdom
 5. Norskehavet
 6. Norsk sokkel
 7. Klima