Ap sier nei til nikab i skolen

Arbeiderpartiet vil foreslå nytt regelverk og Høyre kan vippe fra nei til ja i spørsmålet om et nasjonalt nikab-forbud i skolen.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre åpner for nikab-forbud i skolen.
  • NTB

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre sier til VG mandag at partiet vil foreslå et regelverk som innebærer at elever, studenter og lærere skal ha ansiktet fullt synlig på norske skoler, universiteter og høyskoler.

Forslaget vil bli fremmet når Stortinget kommer sammen i oktober.

Så sent som i august la et utvalg med ledende politikere fra både Ap, SV, Sp, KrF og Venstre fram en rekke forslag til ny integreringspolitikk, blant annet ja til et nasjonalt nikab- og burkaforbud i skolen.

Frp har flere ganger fremmet et slikt forslag, men har vært lojale i regjeringen og ikke motsatt seg Høyres standpunkt om å la forbudene være på lokalt nivå.

Les også

Nikab og burka kan bli forbudt i Norge

Høyres Schou vil ha nasjonalt nikab-forbud i skolen

Høyre har lenge avvist et nasjonalt nikab-forbud i skolen, men snart kan nei bli til ja.

– Det handler om åpenhet og respekt, sier Høyres innvandringspolitiske talskvinne Ingjerd Schou til NTB.

– Jeg går litt i rette med regjeringen. Jeg har gått og grunnet på dette noen dager etter at regjeringen gikk ut med sitt standpunkt om å la dette være på lokalt nivå. Er det nødvendig i Oslo og Østfold, må vi vurdere å åpne for et nasjonalt forbud, sier Schou.

Hun var med på behandlingen av lokale forbud mot nikab og burka i Østfolds kommuner. Nå får hun tilbakemeldinger om at lokale forbud ikke fungerer og tar derfor temaet opp på første møte i Høyres stortingsgruppe i forbindelse med åpningen av Stortinget i begynnelsen av oktober.

Utenriksminister Børge Brende sammen med Ingjerd Schou (H) i Stortinget i mars. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nødvendig samtale

– Jeg hører lokale stemmer sier at dette ikke er lett å håndheve lokalt og som etterspør et nasjonalt forbud, sier Schou.

For Schou handler dette om åpenhet og respekt. Læreren må se eleven de skal undervise og elevene må se læreren foran dem, sier hun.

– Hvis lokale tiltak ikke virker, må vi åpne for å ha et nasjonalt forbud både mot nikab og burka. Så gjenstår det å se om jeg får tilslutning fra resten av stortingsgruppen. Som innvandringspolitisk talsperson er det uansett jeg som må ta denne samtalen i min gruppe. Jeg mener dette er en helt nødvendig samtale vi må ha, sier Schou.

Les også

Nederland går inn for forbud mot burka og niqab

Norsk kultur

For Ingjerd Schou kan det være nødvendig med forbud også i andre yrkesgrupper.

– Jeg mener det er helt avgjørende at jeg i en åpen, norsk kultur ser hvem jeg snakker med, hvem jeg skaper tillit med, blir ekspedert av eller har som kollega, sier Schou.

Hun sier hun ikke har diskutert tankene sine med partileder og statsminister Erna Solberg, men at hun har snakket med flere partikolleger.

– Det er høyt under taket i vårt parti, og det er ikke alltid enkle løsninger. Men disse sakene kan ikke bare bli liggende uten at vi tar debatten i vår egen gruppe. Det er mange som vil være en del av vårt samfunn, men den norske kulturen skal ikke vike for dette, tenker jeg.

Les også

Nikab-nekt i Østfold

Før landsmøtet

Schou sier et forbud kan ende opp med å bli debattert under landsmøtet i mars, men at det er fullt mulig å komme fram til en enighet lenge før den tid. Hun tror slett ikke at hun er alene i Høyre om å ønske et forbud.

– Nei, jeg tror ikke det. Men jeg ser også det vi har besluttet i regjeringen, og derfor vil jeg ha en samtale om det i vår gruppe, sier Schou.


Det finnes argumenter både for og imot bruk av niqab i skolen. Les noen debattinnlegg her: