Norge

Rektor sender hjem syke elever uten fravær

Etter de nye fraværsreglene tredde i kraft i høst har rektor ved Amalie Skram videregående i Bergen sett seg nødt til å sende hjem syke elever. Mange kommer syke på skolen for å unngå fravær.

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Roald, Berit / NTB scanpix

 • Stine Barstad

– At elever stiller på skolen selv om de er syke, er uheldig. Vi sender disse hjem uten fravær, for å forhindre smitte, sier rektor Bjørn Lyngedal til Bergens Tidende.

I høst ble de nye fraværsreglene om krav om legeerklæring etter ti prosent fravær innført, og kritikken har haglet både fra elever, lærere og leger.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Magnus Thue fraråder syke elever å gå på skolen og sier at fraværsgrensen tilrettelegger for sykedager slik at dette kan unngås.

– Selv i de minste fagene er det rom for noe fravær. I kroppsøving kan man for eksempel være borte i inntil sju skoletimer uten å miste muligheten for standpunktkarakter, sier Thue.

Emil Gadolin (Ap) leder Utvalg for opplæring og helse i Hordaland fylkeskommune og har mottatt mange klager på de nye kravene.

– Mitt inntrykk er at dette verken er ønsket av lærere eller elever. Mange har vært redde for at de nye fraværsreglene ville gi noen uheldige konsekvenser. Syke elever som møter opp på skolen er et klart eksempel på dette, sier Gadolin. (©NTB)

Fraværsgrensen: Slik svarte kunnskapsministeren på spørsmålene fra eleveneKjære Torbjørn Røe Isaksen, jeg er din skulker
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Fraværsgrense
 2. Skole
 3. Kunnskapsdepartementet

Relevante artikler

 1. NORGE

  Utdanningsdirektoratet presiserer fraværsgrensen: Nei, 10,4 prosent kan ikke rundes ned...

 2. NORGE

  Ny rapport: Lærerne praktiserer fraværsgrensen ulikt

 3. SID

  Fraværsgrensen gir rom for skjønn | Magnus Thue

 4. NORGE

  Leger frykter renn av elever med ufarlige sykdommer etter at nye fraværsregler ble innført

 5. NORGE

  Flere rektorer kritiske til Regjeringens nye fraværsgrense, men fraværet går ned

 6. NORGE

  Rundspørring blant fastleger: Ti prosent av arbeidstiden går nå til "frisk" ungdom