Norge

14 hoppet fra D til A på bachelor ved UiO i fjor etter klage

69 studenter ved Universitetet i Oslo opplevde få oppjustert karakteren på bacheloroppgaven helt til en A etter å ha klaget på en C eller D i fjor.

Universitetet åpner nå for en tredje sensurrunde dersom spriket mellom eksamen og klage er mer enn to karakterer. Ingar Storfjell

 • NTB

Høsten 2017 var det åtte studenter og våren 2018 var det seks studenter som gikk opp fra karakteren D til A etter å ha klaget på karakteren de fikk på bacheloroppgaven sin ved UiO.

Blant dem som klaget over å ha fått en C, var det til sammen 55 som fikk karakteren A etter ny vurdering, ifølge Universitas , som skriver at en stor andel av studentene var fra Psykologisk Institutt (PSI).

Studenter ved PSI sier til studentavisa at de opplever karaktersettingen på instituttet som tilfeldig, og flere av dem som fikk karakteren sin oppjustert to eller tre karakterer, har problemer med å skjønne hvorfor.

–⁠ Vi er klar over at det er noen veldig uheldige utfall, det er veldig dumt. Det er et problem på alle norske utdanningsinstitusjoner, sier Bjørnar Hjulstad, administrativ studieleder ved PSI.

 • Marie Ulven strøk i norsk skriftlig. Etter en klagerunde sitter hun igjen med sekser i faget.

Situasjonen har ført til at det fra høsten av innføres sensorveiledning i alle fag. I tillegg åpnes det for en tredje sensurrunde om spriket mellom eksamen og klage er to karakterer eller mer.

–⁠ Vi som alle andre synes dette er leit, og vi gjør det universitetet og Kunnskapsdepartementet ber oss om å gjøre, sier Hjulstad.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Eksamen
 2. Universitetet i Oslo
 3. Skole og utdanning

Relevante artikler

 1. NORGE

  Aftenposten har analysert 38.000 eksamensklager. Sjekk forskjellene mellom fagene.

 2. DEBATT

  Kort sagt, tirsdag 21. august

 3. NORGE

  Alle studenter skal få ombud

 4. NORGE

  Dødelig hundesykdom: Har ventet på denne bakterien i 13 år

 5. VIDEO

  Gjennom nåløyet

 6. KULTUR

  «Ikke ligg med de innfødte» er regel nummer én for antropologer. Hva skjer om de gjør det?