Gransking av Oslo-politiet lar vente på seg

Granskingen av Oslo-politiet som tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) forlangte etter rettssaken mot Eirik Jensen, er fortsatt helt i det blå.

Granskingen av Oslo-politiet, som skulle skje i kjølvannet av dommen mot ekspolitimannen Eirik Jensen, er foreløpig helt i det blå. Her er nåværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sammen med politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo.

Saken er «til behandling», får NTB opplyst i Justisdepartementet. Etter det NTB erfarer, er man i departementet redde for at en gransking skal kunne påvirke ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Den tidligere politimannen Eirik Jensen nekter seg skyldig i grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av tonnevis av hasj og har anket dommen han fikk i Oslo tingrett på 21 års fengsel i fjor. Ankesaken starter tirsdag 28. august.

Ifølge dommen fra Oslo tingrett har Jensen gjennom et tiår hjulpet sin tidligere kilde Gjermund Cappelen med å innføre minst 13,9 tonn hasj mot betaling.

Cappelen har erkjent skyld, men har anket straffen på 15 års fengsel.

Les også

Oslo-politiet får knusende kritikk i PwC-rapport om slett etterforskningsarbeid

Tok initiativ

I kjølvannet av dommen tok Amundsen, som ble byttet ut med partifelle Sylvi Listhaug etter valget i fjor høst, initiativ til en ekstern og uavhengig gjennomgang av Oslo-politiet. I tett dialog med Politidirektoratet skulle det utarbeides et mandat for gjennomgangen og den videre prosessen.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen tok initativ til granskningen.

Men ingenting av dette er på plass, opplyser kommunikasjonssjef Gunnar Johansen i Justisdepartementet. Det er også umulig å si når et mandat er på plass.

– Vi må vurdere helheten i dette, sier Johansen til NTB.

Mange spørsmål

Granskingen skulle blant annet å se nærmere på faren for korrupsjon og politiets håndtering av informanter og kilder. Et spørsmål mange har stilt seg i Eirik Jensen-saken, er hvordan han kunne holde på i så mange år uten å bli oppdaget – dersom han da er skyldig.

Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett.

Jensen ble ansatt i Oslo-politiet siden 1979 og har hatt en rekke lederstillinger, blant annet for avdelingen Spesielle Operasjoner (SO) og gjengprosjektet X-Ray. Da han ble pågrepet i februar 2014, var han en del av lederstaben til politimester Hans Sverre Sjøvold.

Sjøvold har tidligere uttalt at en gjennomgang av hvordan Jensen-saken egentlig er blitt håndtert internt, vil kunne bli nødvendig.

Ikke avklart

Det er imidlertid ikke avklart om det vil bli en ekstern og uavhengig gransking, slik Amundsen ønsket, eller om granskingen skal foregå internt.

– Det er også blant de tingene vi vurderer, sier Johansen.