Våren kommer i sure vindkast ned Londons travle undergrunn, der vi småløper langs plattform 5. Vi skal rekke en time i "Selvtillit" på The School of Life (TSOL) og leter etter en utvei.

Det kan høres ut som et halvdårlig Harry Potter-mareritt, men vel oppe i solskinnet over Marchmont Streets historiske bebyggelse, finner vi faktisk det magiske hullet i den røde murstensveggen: The School of Life, stedet der man lærer om livet etter alle kunstens regler, lyser mot oss med gladgule bokstaver.

– Velkommen! Katie Smyth, skolens markedssjef, slår den svarte døren på vidt gap og byr på en nice kopp engelsk te.

Det fargeglade rommet kunne lett oppfattes som en bokhandel, for her er det masse bøker til salgs, men disse medisinbøkene er ikke helt som andre. De er bløte som fløyel å ta på. Kloke, men vanskelig tilgjengelige filosofer er gjort begripelige for folk flest og samlet i serier som Toolkits for Life . Og de er designlekkert plassert i fargesterke bokhyller som gjør deg oppstemt bare ved synet.

Dessuten kan du sette deg og lese innimellom bjerkestammer som er boltet så grundig fast i det gamle tregulvet at du kan lene deg mot dem som greske søyler.

- Vi prøver å gi den mentale biten en sensuell følelse, forklarer markedssjef Katie Smyth. Derfor er TSOL innredet som en blanding av hjemmekoselig stue, designerboutique og nordisk sommerskog.
Jeff Gilbert

Sjelens apotek

— Tanken er at innsiden avspeiler utsiden og omvendt, smiler frøken Smyth forklarende. Hun er tydelig stolt over å jobbe i dette «sjelens apotek» der man bestreber seg på å stimulere alle sansene i den klassiske dannelses tjeneste.

Grunnleggeren, den sveitsisk-britiske filosofen Alain de Botton, sier det slik i en e-post:

— Vårt fremste mål er å kombinere kunst, filosofi, psykologi og kultur i en dynamisk innpakning. Denne svært verdifulle formen for kunnskap kan med et samlebegrep kalles Emosjonell Intelligens.

Humor og lek er nyttig i møte med tilværelsens mer kompliserte sider. Den gule boksen er full av kort med spørsmål som utgangpunkt for gode samtaler.
Jeff Gilbert

De Botton har all grunn til å være kortfattet. Skolen han grunnla sammen med en gruppe kunstnere og akademikere i 2008, skal nå få avleggere i São Paulo, Amsterdam, Antwerpen, Paris, Melbourne, Beograd og Istanbul. Dessuten har han akkurat utgitt sin 25. bok, The News: A User's Manual og lansert "en filosofisk nettavis", philosophersmail.com.

Trendy livskunst

Hvordan kan man leve klokt og godt? Hvordan kan man dø litt mindre engstelig og angrende enn det som er normalt for folk flest?

Det er de store spørsmålene de Botton og hans kolleger legger til grunn for skoletilbudet.

Men selv for en filosof er det begrenset hva hjernen kan komme opp med av fyldestgjørende svar. Da skal det visstnok virke befordrende med sansestimulerende tiltak som velduft og harmoniske linjer. Om ikke annet, så føles det bedre.

Livets skole-elev Sarah Griffiths tror at alle kan ha godt av å gå på selvforbedringskurs. Blant annet fordi alle har den lille stemmen på innsiden av hodet som ikke nødvendigvis snakker sannheten – den bare tar deg ned. Jo mindre du tror på denne indre, overkritiske stemmen, jo mer kan du oppnå det du ønsker i livet.
Bodil Fuhr

– Mye ligger i innpakningen, det er rett og slett blitt kulere å drive med selvutvikling. Selvhjelpsteknikker som mindfulness og meditasjon er ikke lenger stigmatiserende, sier Smyth.Hun mener skolens suksess delvis kan tilskrives Finanskrisen. Mange mennesker fikk en sjokkartet opplevelse av hvor urovekkende tilværelsen kan være.

Biblioterapi

— Men vi lever også i en verden uten felles religion og moralbegreper. Det er vel det gapet vi forsøker å fylle ved å fokusere på det vekstpotensialet alle mennesker har felles, sier Katie Smyth.

TSOL tilbyr alt fra tradisjonell psykoterapi fra en av Englands fremste terapeuter, til såkalt visuell terapi eller biblioterapi. Hvilket vil si at eksperter på området intervjuer deg og anbefaler kunst eller litteratur som kan være spesielt lindrende for din sjel.

— Men det aller mest populære vi gjør er «søndagsandaktene». De er ikke religiøse i innhold, men låner noe av det teatralske og seremonielle fra religiøse praksis, forklarer markedssjefen.

Emosjonell Intelligens

Amy Smith syns bare det å være sammen med mennesker som tør å innrømme at de mangler selvtillit, er behagelig. Hun har bestemt seg for å ta små skritt i retning av de store målene, snarere enn å bli overlveldet av den lange avstanden.

Innholdet er ofte basert på Alain de Bottons favorittfilosofer: Karl Marx eller John Ruskin. Begge har inspirert ham til livets skoleprosjekter, som i sin reneste form handler om å revolusjonere den emosjonelle dannelsen. Eller mangel på sådan.Tiden er inne til å trekke opp og lufte den gode rødvinen, så den er akkurat passe drikkbar når den varme quichen serveres kveldsskoleelevene som nå strømmer inn fra gaten.

— Dette er voksenopplæring, en slags kveld på byen. Kaffe ville vært litt beige i denne sammenhengen, noe à la den skolen vi alle lærte å mislike, forklarer Smyth og lar den klukkende lyden av en lidenskapsrød Bordeaux avslutte samtalen.

Noen leksjoner i livets skole snakker best for seg selv.

KURS I SELVTILLITT

De svarte stolene i Marchmont streets lune kjellerrom er fylt til randen av kvinner i 30-årene. Bare tre menn har satt seg sammen med de 22 damene. Snart begynner kurset i "Selvtillitt", skolens mest populære kurs.

Sung Hong syns det var en utfordring i seg selv å komme til kurset, ettersom han hverken er spesielt sosial eller full av sosial selvtillit. På jobben, derimot, har han ganske bra selvfølelse, dermed har han litt å gå på-

– Hva er selvtillit? spør terapeut, skribent, stylist og yogainstruktør David Waters. Det skal vise seg å være et av mange spørsmål vi får stille oss selv og hverandre i løpet av kvelden. Uten selvransakelse og dialog, ingen selvinnsikt.

For selvtillit handler ikke bare om å stole på seg selv og sitt eget mestringspotensial; man må også ha tillit til andre og verden som sådan, understreker Waters. I tillegg hjelper det å være optimistisk og minimalisere nederlag til enkeltepisoder.

Har man attpåtil en lei tendens til å konkludere med at "jeg klarer aldri noen ting" hvis noe har gått galt, er det lurt å henvende seg til dem som vanligvis støtter deg. Bli minnet om din styrke og alt du faktisk har fått til her i livet, råder David Waters.

Sammen blir vi selvsikrere, så enkelt er det.

bodil.fuhr@aftenposten.no

Reklamespråk, lekker design og fløyelsmykt omslag bidrar til å selge inn forenklede versjoner av tunge filosofer.
Jeff Gilbert
Nest mest populære bok hos The School of Life: <i>How to age.</i>
Jeff Gilbert
Amy Smith syns bare det å være sammen med mennesker som tør å innrømme at de mangler selvtillit, er behagelig. Hun har bestemt seg for å ta små skritt i retning av de store målene, snarere enn å bli overlveldet av den lange avstanden.
Sung Hong syns det var en utfordring i seg selv å komme til kurset, ettersom han hverken er spesielt sosial eller full av sosial selvtillit. På jobben, derimot, har han ganske bra selvfølelse, dermed har han litt å gå på-
-Vi prøver å gi den mentale biten en sensuell følelse, forklarer markedssjef Katie Smyth. Derfor er TSOL innredet som en blanding av hjemmekoselig stue, designerboutique og nordisk sommerskog.
Jeff Gilbert