Norge

Uværet i Nordland har løyet

Stormen i Nordland medførte strømbrudd, ødelagte hus og forsinkelser i fly- og båttrafikken. Men lørdag ettermiddag roet uværet seg.

Det var vanskelig å stå oppreist i uværet ved rødbrygga til Salta kystlag på Nyholmen i Bodø lørdag formiddag.
  • NTB

Farevarselet ble lørdag ettermiddag redusert fra oransje (svært kraftige vindkast) til gult (kraftige vindkast). Da hadde full til sterk storm herjet flere steder i Nordland. På Rotvær ble det meldt om orkan, ifølge Meteorologisk institutt.

Stormsenteret har svekket seg etter at det har vært observert vindkast over 40 meter i sekundet flere steder i Nordland, dessuten over 10 meter høye bølger i Vestfjord-området.

I Bodø sentrum ble deler av Nøstgata sperret av på grunn av løse fasadeplater. Riksvei 80 ved Naurstad ble sperret i sørgående felt på grunn av et tre som hadde blåst over veien. I Ballstad i Lofoten løsnet takplater som førte til at politiet sperret en vei også der. Ved 18-tiden lørdag meldte politiet at sperringene ut til Bllastadlandet ble opphevet, skriver Lofotposten som også melder at et stort næringsbygg ble flammenes rov i Leknes.

Det blåser fortsatt kraftig, men fra 18-tiden ventes ikke farlig vind, selv om bilister må regne med vanskelige kjøreforhold i Nordland og Troms frem til midnatt.

Stormen påførte mange i Nordland strømstans. Ifølge Lofotposten var over 900 husstander uten strøm i morgentimene lørdag, på steder som Lauvik, Ballstad, Digermulen, Årstein, Holandshamn-området i Austre Vågan og Laupstad, Vestpollen og Sildpollnes.

Taket havnet på veien

Lørdag morgen meldte politiet i Nordland om at taket på et eldre fiskebruk i Ballstad ble tatt av vinden og landet i veien. I Bodø blåste flere veggplater av Stadiontunet sykehjem, veggplatene traff en bil. Operasjonsleder Tommy Bech i politiet i Nordland oppfordret ifølge NRK folk til å holde seg innendørs.

Uvær ved rødbrygga til Salta kystlag på Nyholmen i Bodø lørdag formiddag.
Uvær ved moloen i Bodø sentrum lørdag formiddag.

Innstilte flyavganger

Båter og fly stanset

Vinden skaper også store problemer for fly- og båttrafikken i nord. Flere flyavganger fra Bodø lufthavn ble innstilt, ifølge NRK. Hurtigruten MS Finnmarken fikk store problemer med å legge til kai på Ørnes i Meløy kommune, ifølge Avisa Nordland. En rekke fergeruter og hurtigbåter ble innstilt.

Politiet oppfordret folk til å bruke sunn fornuft, og minnet om stor skredfare og vanskelige kjøreforhold.

Les mer om

  1. Vær
  2. Nordland
  3. Bodø
  4. Ekstremvær
  5. Lofoten