Norge

- Al-Shabaab vil angripe Vesten, men mangler kapasitet

Den norske E-tjenesten mener Al-Shabaab har begrenset kapasitet til å gjennomføre tilsvarende angrep i Europa, selv om dette er et klart mål for terrororganisasjonen.

Al Shabaabs militære talsmann Sheik Abdul Asis Abu Muscab fotografert mens han leser opp et av gruppens budskap i 2011. E-tjenesten mener Al-Shabaab har som mål å gjennomføre terrorangrep av i Europa.
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent
  • Olga Stokke
    Journalist

- Al-Shabaab har også intensjon om å angripe mål i Vesten. Det vurderes imidlertid at gruppen har begrenset kapasitet til å gjennomføre angrep i Europa uten et fasiliteringsnettverk som kan tilrettelegge for slike aksjoner, skriver Etterretningstjenesten i en e-post til Aftenposten som svar på spørsmålet om tjenestens vurdering etter helgens terrorangrep.

E-tjenesten, som av hensyn til norske interesser i Afrika følger terrororganisasjonen tett, frykter at terrorangrepet mot et kjøpesenter i Nairobi kan motivere gruppen til flere angrep i Kenya.

- Al-Shabaab vil fortsette å utgjøre en terrortrussel mot vestlige interesser i Øst-Afrika. Selv om helgens angrep trolig har redusert gruppens kapasitet til å angripe andre mål i Kenya på kort sikt, vil angrepet gi gruppen motivasjon til å planlegge for nye spektakulære angrep i landet, står det i e-posten.

Presset, men ikke svekket trussel

Tidligere er det rapportert at minst ti norsksomaliere har fått terrortrening hos organisasjonen. Aftenposten skrev i 2012 om en norsksomalier med erfaring fra Garden, som fungerte som militærinstruktør for Al-Shabaab. Han ble drept i kamper i Somalia.

Les også

Ali Hassan reiste til Somalia og kriget mot Al-Shabaab

- Al-Shabaab har lenge vært under sterkt militært press og har måttet trekke seg ut av byer i Somalia der de tidligere har hatt tilhold. Dette har imidlertid ikke svekket terrortrusselen fra Al-Shabaab, da gruppen i stedet for å kjempe militært for å beholde territorium fokuserer på asymmetriske angrep mot myndighetsmål, AMISOM og vestlig tilstedeværelse.

E-tjenesten viser til at etter Kenyas militære intervensjon i Somalia i oktober 2011 har Al-Shabaab flere ganger truet med å utføre terrorangrep i Nairobi og andre byer i Kenya.

- Angrepet på Westgate er heller ikke det første terrorangrepet som Al-Shabaab står bak i Kenya. Gruppen har siden den kenyanske hæren rykket inn i Somalia utført en rekke mindre angrep med håndgranater og håndvåpen i landet, skriver E-tjenesten i e-posten til Aftenposten.

Gikk inn i Al-Qaida

Tidligere i år gjorde E-tjenesten det klart at i sin årlige trusselvurdering at «militant islamisme utgjør fremdeles den mest alvorlige terrortrusselen mot Norge og norske interesser».

- Al-Shabaab ble i februar 2012 formelt innlemmet i Al-Qaida. For al-Qaidas del har dette stor symbolsk verdi, da det gir inntrykk av at Al-Qaida fremdeles er i vekst. Det legger også til rette for at Al-Qaida i større grad kan gi strategiske føringer til Al-Shabaab om deltagelse i internasjonale angrep.

Les også

  1. Svensksomaliere uthengt som terrorister på falsk Twitter-konto

  2. Storbritannias «hvite enke» mistenkes for Kenya-terror

  3. Al-Shabaab: Det kommer flere angrep

  4. Terrorister kan ha leid butikk i kjøpesenteret