Norge

Amerikanske myndigheter slår fast at zika-virus forårsaker mikrokefali

222 personer er testet for viruset i Norge siden slutten av februar. To har fått konstatert akutt zikavirus-infeksjon, og ti har hatt viruset.

Zika-feber er utbredt i flere sør- og mellomamerikanske land. Det er mistanke om sammenheng mellom sykdommen og fødselsskaden mikrokefali.

  • Andreas Slettholm
    Kommentator
  • Gunnar Kagge
    Journalist

Sent onsdag kveld, norsk tid, uttaler amerikanske helsemyndigheter på en pressekonferanse at amerikanske helsemyndigheter har slått fast at zika-viruset forårsaker mikrokefali – tilstanden som gjør at barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

– CDC konkluderer nå med at zika-viruset forsårsaker mikrokefali, sa Tom Frieden som leder det amerikanske senteret for sykdomskontroll(CDC) på pressekonferansen, ifølge Reuters.

Helsemyndighetene har tidligere hatt en mistanke om sammenhengen mellom zika-viruset og mikrokefali, men dette er første gang det har blitt slått fast som definitiv årsak.

Tolv smittede i Norge

Tidligere onsdag opplyste Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse at tolv personer i Norge har fått zika-virus.

Av de 222 testede er 142 kvinner og 80 menn.

To personer har fått konstatert zikavirus-infeksjon. I tilegg viser tester at ti personer har antistoffer i blodet. Det betyr at personene tidligere har vært smittet av zikaviruset, men ikke er det lenger.

Av de ti der Folkehelseinstituttet konstaterer antistoffer i blodet, er halvparten gravide. Disse utredes nå nærmere, blant annet for å finne ut om de har hatt viruset under svangerskapet, opplyser Folkehelseinstituttet.

Alle som har fått påvist smitte, har vært i de berørte områdene i Latin-Amerika, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Les også:

Les også

WHO med ny zika-advarsel

Fraråder gravide reise

Folkehelseinstituttet har tidligere frarådet gravide å reise til de rundt 30 landene i Karibia og Sør— og Mellom-Amerika der det er zika-utbrudd.

— Reiserådene gjelder gravide, men alle som reiser i områdene må være forsiktige og særlig beskytte seg mot mygg, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Fordi zika er myggbåren smitte, regner fagfolk med at sannsynligheten for at viruset skal spre seg i Norge som svært lav.

Det er nå 360 kjente tilfeller av smitte i Europa, men det er ingen kjente tilfeller av at smitte er overført gjennom mygg i Europa.

Frykt før den store festen:

Les også

  1. I OL-byen Rio de Janeiro jakter gravide kvinner på effektivt myggmiddel