Amerikanske myndigheter slår fast at zika-virus forårsaker mikrokefali

222 personer er testet for viruset i Norge siden slutten av februar. To har fått konstatert akutt zikavirus-infeksjon, og ti har hatt viruset.

Zika-feber er utbredt i flere sør- og mellomamerikanske land. Det er mistanke om sammenheng mellom sykdommen og fødselsskaden mikrokefali.

Sent onsdag kveld, norsk tid, uttaler amerikanske helsemyndigheter på en pressekonferanse at amerikanske helsemyndigheter har slått fast at zika-viruset forårsaker mikrokefali – tilstanden som gjør at barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

– CDC konkluderer nå med at zika-viruset forsårsaker mikrokefali, sa Tom Frieden som leder det amerikanske senteret for sykdomskontroll(CDC) på pressekonferansen, ifølge Reuters.

Helsemyndighetene har tidligere hatt en mistanke om sammenhengen mellom zika-viruset og mikrokefali, men dette er første gang det har blitt slått fast som definitiv årsak.

Tolv smittede i Norge

Tidligere onsdag opplyste Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse at tolv personer i Norge har fått zika-virus.

Av de 222 testede er 142 kvinner og 80 menn.

To personer har fått konstatert zikavirus-infeksjon. I tilegg viser tester at ti personer har antistoffer i blodet. Det betyr at personene tidligere har vært smittet av zikaviruset, men ikke er det lenger.

Av de ti der Folkehelseinstituttet konstaterer antistoffer i blodet, er halvparten gravide. Disse utredes nå nærmere, blant annet for å finne ut om de har hatt viruset under svangerskapet, opplyser Folkehelseinstituttet.

Alle som har fått påvist smitte, har vært i de berørte områdene i Latin-Amerika, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Les også:

Les også

WHO med ny zika-advarsel

Fraråder gravide reise

Folkehelseinstituttet har tidligere frarådet gravide å reise til de rundt 30 landene i Karibia og Sør— og Mellom-Amerika der det er zika-utbrudd.

— Reiserådene gjelder gravide, men alle som reiser i områdene må være forsiktige og særlig beskytte seg mot mygg, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Fordi zika er myggbåren smitte, regner fagfolk med at sannsynligheten for at viruset skal spre seg i Norge som svært lav.

Det er nå 360 kjente tilfeller av smitte i Europa, men det er ingen kjente tilfeller av at smitte er overført gjennom mygg i Europa.

Frykt før den store festen: