Norge

«Iskaldt vann, ja. Utfordringer, ja. Bading, ja, men da skal jeg ha på meg undertøy»

Alice Margrethe Asplund har flyttet til Oslo, begynte å studere film og TV og er i dag ferdig med Forsvaret for godt. Her er hun ved Akerselva.

Alice Asplund får fortsatt vondt i magen når hun tenker på militærøvelsen hvor hun ble kommandert til å bade naken mot sin vilje.

  • Øyvind Nordli

— Hvor mye har hendelsen for tre år siden preget deg?

— Når saken er i mediene er det veldig vanskelig ikke å tenke på hva som skjedde.

- Har den forandret deg?

— Jeg tror jeg er blitt sterkere og mer bevisst på hva jeg står for. Jeg har fått kritikk, men også veldig mye støtte. Alt har gjort meg tryggere på hvem jeg er og hvor mine grenser går.

- Dette er blitt din sak?

— Ja, på en måte, likevel gjør jeg ikke dette bare for meg selv, men også for andre soldater som er i tjeneste eller skal i militæret. Akkurat her finner jeg mye av drivkraften. At det faktisk er flere der ute.

- Hvorfor valgte du å gå videre med saken i 2011?

afp000796876-x_3JBJBmBw.jpg

— Dagen etter det hadde skjedd, snakket jeg med presten i militærleiren (Bodø). Han og et kvinnelig befal sa at «det her må du anmelde. Det her er ikke riktig.» Mamma mente også jeg burde gjøre noe. Først henvendte jeg meg til politiet. De sa at jeg måtte gå via militærpolitiet, siden hendelsen skjedde mens jeg var i tjeneste. - Hvordan hadde du det etter feltøvelsen?

— Dagen etter hendelsen reise jeg hjem på høstferie, det var planlagt tidligere. Å være sammen med mamma og søsteren min på Eidsvoll, var en lettelse. Men det ble en tøff tid. Og da jeg kom tilbake i leieren, ble jeg hele tiden minnet på hva som hadde skjedd. Jeg var der i to måneder før jeg sluttet i militæret. På den tiden ga jeg Forsvaret en mulighet til å rydde opp. Flere andre soldater tok kontakt med meg og fortalte om tilsvarende hendelser, men ledelsen gjorde ingen ting. Jeg forsto til slutt at jeg måtte gå ut med saken.

- Hvor mye har det kostet å stå frem – være en varsler?

— Først og fremst mye energi. Det tar på, saken kverner i hodet mitt når den er oppe. Jeg føler meg konstant uvel og har vondt i magen. Hendelsen sitter fortsatt i meg.

- Er det selve episoden som er verst, da du ble kommandert av befalet til å kle deg naken?

— Ja, det er den hendelsen som ikke forsvinner helt.

- Hva skjedde egentlig?

— På forhånd hadde jeg hørt rykter om at vi skulle nakenbade, men det trodde jeg selvsagt ikke på. Noen sa bare sånt for å skremme, fortalte jeg til romvenninnen min. Samtidig satt jeg med en tanke om at: «OK, hvis nakenbading skal bli aktuelt, kommer ikke jeg til å følge ordre.» Da jeg plutselig sto midt oppi det, og alt ble en realitet, var det akkurat som om jeg fortsatt ikke trodde på det. Og at jeg ikke ville gjennomføre det. Jeg har intimgrenser, jeg tar ikke av meg alt. Til slutt ble alt helt surrealistisk. At alle skulle kle seg naken føltes helt feil. Etterpå følte jeg meg brukt. Ekkel. Jævlig.

- Har du fått henvendelser fra andre jenter som har opplevd noen lignende i Forsvaret etter at du sto frem?

— Ja, men også veldig mange gutter tok kontakt. Noen fortalte om mobbing og utestengelser gjort av befal, de som skal være soldatenes nærmeste foresatte i en førstegangstjeneste. Historiene jeg fikk var mange.

- Du har fått hemmelig telefonnummer?

— Ja, jeg fikk det i 2011 etter at jeg sto frem. All støtten jeg fikk var koselig, men totalt sett ble det altfor mye. Folk ringte og jeg fikk meldinger hele tiden. Til slutt måtte jeg skjule nummeret mitt.

- Hva sier du i dag – noen dager etter at forsvaret trekker tilbake refsen «fordi han ikke forsto hvor belastende det var?»

— Veldig rart, men for meg er det ikke så viktig at han skal få en refs. At saken blir belyst, at noe blir gjort, er det viktigste.

- Men skal ikke en tjeneste i forsvaret, der du utdannes til å bli soldat i en mulig krig, medføre ubehageligheter?

— Bading, ja. Iskaldt vann, ja. Utfordringer, ja, men da skal jeg ha på meg undertøy. Vi skulle ikke svømme, vi skulle ikke bade, vi skulle ikke dykke eller være med på en redningsøvelse, men vi skulle ut i vannet og vaske oss i skrittet etter å ha vært ute i felten i to dager. Etter to dager trenger du ikke en slik «øvelse.» Og voksne mennesker trenger ikke å øve seg på å vaske seg nedentil. Å presse seg på lange turer er en selvfølgelighet, men trakassering og nakenbading hører ikke hjemme i Forsvaret.

- Har løytnanten ansvaret alene?

— Selvsagt er det ikke han alene som hadde ansvaret for øvelsen vi var igjennom. Det har sikkert vært andre før ham som har bestemt noe slikt. Men han burde ha forstått da han så meg gråte, da jeg forsøkte å gjemme meg bort og foreslo å gå et annet sted, at jeg virkelig ikke hadde lyst. Det må ha vært helt åpenbart.

- Både du og den anonyme offiseren, som fortsatt jobber i Forsvaret, er blitt hetset mye på nettet. Har du lest mye av det som er blitt skrevet?

— Jeg holder meg unna. Jeg leser aldri sånt. Mye er basert på at de ikke har fått med seg hva saken virkelig gjelder. Noen har fortalt meg om hvor mye teite ting som blir skrevet. Da leser jeg i hvert fall ikke.

- Var det helt uaktuelt for deg å fortsette en karrière i Forsvaret?

— I Forsvaret var jeg hovedtillitsvalgt, og jeg hadde lyst til å søke meg videre til en landstillitsvalgt-stilling. Noe jeg også gjorde, men jeg kom ikke videre. Og saken tok veldig mye krefter. Å dimittere til jul var helt OK.

- Vil du fraråde jenter å gå inn i Forsvaret?

— Nei, det vil jeg ikke. Du lærer mye, du får mange venner og du får pushet deg selv – spesielt fysisk. Lærerikt, men jeg vil at de som går inn i Forsvaret skal føle at hvis noe går utover egne grenser, så skal du ha muligheten til å si nei. Den muligheten fikk ikke jeg.

Les også:

Les også

  1. «Forsvarsledelsens PR-selvmål»

  2. Offiser vurderer å kreve erstatning fra Forsvaret

  3. Søreide mener fortsatt at å tvinge soldatjente til nakenbad var galt