Norge

Venter en dobling av erstatningssaker

Statens pensjonskasse frykter en dobling i erstatningsbeløp for psykiske senskader etter tjeneste i utlandsoperasjoner.

 • Lars Inge Staveland

Se Aftenpostens multimediale presentasjon av Afghanistan-krigen. Hør fortellingene til dem som kjempet på bakken, og politikerne som sendte dem i strid.

133 millioner kroner var satt av til psykiske senskader i år, og av dette er 118 millioner kroner brukt opp allerede. Det skriver Forsvarets forum i sin siste utgave.

Nå venter Statens pensjonskasse at det går mot en dobling av erstatsningsbeløpet. Forsvarsdepartementet har godkjent at de tildelingene kan overskrides.

Bakgrunnen er at Klagenemnda for psykiske belastningsskader, som ble utnevnt i 2011, har gitt langt flere veteraner medhold. Klagenemnda har behandlet flere saker med erstatningsramme på 65G (5,2 millioner kroner).

Endrer praksis

Sakene som nå er til behandling, gleder veteraner som har tjenestegjort i Libanon og på Balkan. Foreløpig har ikke klagenemnda behandlet saker fra noen av de 7000 norske soldatene som var vært i Afghanistan.

Etter at klagenemnda har praktisert en annen tolkning, vil nå også SPK justere sin praksis.

— Når man skal håndtere et nytt regelverk, er det naturlig at det blir justeringer i praksis. Til grunn for vår saksbehandling ligger derfor det man kan si er gjeldende rett, justert med nemndas forståelse av hvordan regelverket skal praktiseres, sier juridisk direktør i Statens pensjonskasse, sier Rune H. Kristoffersen til Forsvarets forum.

Han sier også at pensjonskassen nå har gjennomført flere tiltak for å få ned saksbehandlingstiden. Det har også gjort saksbehandlingen dyrere.

 1. Les også

  Vi vil aldri få vite Afghanistan-krigens pris

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  - Den dummeste loven som noen gang er skrevet

 2. NORGE

  Dagbok fra helvete

 3. NORGE

  18-åring omkom i MC-ulykke på Romerike

 4. NORGE

  Mann kritisk skadet etter knivstikkingen på Oslo S mandag

 5. NORGE

  Politiet anker frifinnelsen av Stella Mwangi

 6. NORGE

  De er psykisk ustabile og skader seg selv. Hjelpen er å bli låst inne på en glattcelle.