Politiet planlegger nye søk i Tamokdalen onsdag

Dersom værforholdene tillater det, vil politiet gjøre nye forsøk på å finne de omkomne i Tamokdalen onsdag.

Et helikopter fra Forsvaret under fredagens arbeid ved snøskredet i Blåbærfjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Politiet vil da mer presis posisjonere de to som allerede er lokalisert, og søke videre etter de to andre omkomne.

– Værprognosene tyder på at onsdag er det første tidsvinduet med flyforhold som gjør det mulig å søke gjennom skredet på nytt fra helikopter, opplyser Troms politidistrikt.

Politiet offentliggjorde navnene på de fire skiløperne mandag ettermiddag. Det er finske Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29).

– De pårørende vil takke redningsmannskapene, helsepersonell, politiet og det lokale kriseteamet for den fantastiske innsatsen de har gjort og fortsatte gjør. De pårørende vil også rette en varm takk til Balsfjord kommune for den fine mottakelsen, heter det i en uttalelse som er videreformidlet av politiet.

Politiet publiserte også bilder av de savnede, og de pårørende ber om at mediene ikke publiserer andre bilder, samt viser respekt for de pårørende og deres sorg.

Ingen leting

Mandag morgen var det et møte der både politiet og eksterne aktører deltok. Konklusjonen var at det heller ikke mandag ble noe leting.

– I dagene som kommer, vil Troms politidistrikt i samarbeid med frivillige mannskaper og andre offentlige og private etater gjøre det som er mulig for å lokalisere og trygt hente ut de omkomne. Vi er imidlertid avhengige av at vær- og skredforhold er slik at dette kan gjøres på en sikker måte for de mannskapene, skriver politiet.

Søndag formiddag gjorde politiet et nytt forsøk på å gjenoppta søket etter de fire skituristene som trolig omkom i et snøskred fra Blåbærfjellet onsdag i forrige uke. Et helikopter fra Forsvaret lettet og fløy like over skredområdet, men kunne ikke sette mannskapet på bakken fordi været ble for dårlig.

Kan bli bedre onsdag

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl har tidligere uttalt til NTB at det først onsdag ser ut til å bli ordentlig gunstige leteforhold.

– Utover tirsdagen vil det bli bedre, men noe vind og byger vil fortsatt kunne by på problemer, sa han i helgen. Allerede torsdag ventes et nytt lavtrykk med økende vind og nedbør.

Politiet har tidligere bekreftet at alle de fire i det savnede turfølget hadde med seg skredsøkere, og fredag opplyste politiet at det var registrert signaler fra to av dem. Disse har imidlertid begrenset batteritid.

Antatt omkommet

Det gikk skispor inn i skredet, men ikke ut, og politiet har derfor hele tiden antatt at de fire ble tatt av snømassene.

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge opplyste fredag at det ikke finnes rasjonelle grunner til å anta at noen av de fire har overlevd.

– Sjansen for å overleve i snøskred vet vi mye om. Det finnes ikke holdepunkter for at noen har overlevd i to døgn i denne typen snøras, sa han.

Dermed ble statusen for aksjonen i Tamokdalen endret fra en redningsaksjon til et søk etter antatt omkomne.