Norge

Kjøpesenter-ledere prøvde å spore opp barn med overvåkningsbilde

«Kjenner dere disse barna på dette overvåkningsbildet?» Slik gikk ledere ved Rygge Storsenter frem på en barneskole for å finne to gutter som hadde utløst en brannalarm.

Overvåkningskameraene på Rygge Storsenter fanget opp hvilke gutter som kunne ha utløst brannalarmen. Senterledelsen tok med seg overvåkningsbildene ut til en skole for å finne guttene. Olav Olsen

 • Arild Færaas

Oktober 2012: Det er en lørdag i høstferien på Rygge Storsenter nær Moss. Brannalarmen går og senteret må evakueres. Men det er en falsk alarm som er utløst av noen rakkerunger.

På overvåkningskameraet kan senterledelsen se at det er to gutter som sannsynligvis har stått bak ugjerningen. I stedet for å kontakte politiet tar senterlederen og en annen ansatt saken i egne hender et par dager etter hendelsen.

**Har du tips om personvernsaker?

Kontakt Aftenpostens journalist her**

De tar med en utskrift av bildet fra overvåkningskameraet og setter seg i bilen for å finne guttene. Etter en liten stund kommer de til Ekholt skole som ligger et par minutters kjøretur fra senteret. Selv om det er høstferie, er skolefritidsordningen (SFO) åpen.

Les også

Overvåket kjøpesenter- kundene på toalettet

Der spør senterledelsen om noen kjenner igjen guttene, både barn og voksne får se bildet. Til slutt blir noen navn nevnt. Det fører til at senterleder spør om å få navn og adresse til en eller flere gutter, og en ansatt på skolen gir henne det.

Tre gutter leker i gaten

De to fra senterledelsen på Rygge Storsenter kjører så videre og kommer frem til adressen hvor tre gutter leker i gaten.

Moren til den ene gutten har klaget saken inn for både Barneombudet og Datatilsynet. Hun opplever denne situasjonen slik:

«Så observerer jeg en bil som står stille utenfor huset vårt. (…) Jeg går ut og ser at en mann sitter i bilen. En dame som jeg gjenkjenner som senterleder står og snakker til XXX. (…) Hun holder det omtalte bildet. (…) Hun spør om hvor de var den aktuelle lørdag, at hun vet at det er de som har gjort det etc», står det i klagen til moren.

Det viser seg senere at det ikke var guttene som den skole-ansatte ga navnet på som stod bak utløsningen av brannalarmen. Men noen gutter fra en annen skole.

— Sønnen har slitt

Moren skriver i brevet til Datatilsynet at sønnen har slitt etter hendelsen og at han har tatt det tungt at han ble pekt ut av andre barn.

«Han har syntes at det har vært vanskelig å forstå at voksne på SFO kunne oppgi navnet og adressen hans. (…) Vi synes denne saken er et stort og alvorlig overtramp overfor barna og deres familier. Saken har vært en belastning», skriver hun i klagen.

Og i brevet til Barneombudet forteller hun at gutten hørte sirener fra et utrykningskjøretøy senere på dagen, og gutten trodde da det var politiet som lette etter dem.

Senterdriver og rektor beklager sterkt

Thomas Wolff, administrerende direktør i Aberdeen Asset Management som driver Rygge Storsenter, beklager det som skjedde:

— Vi skal ikke drive etterforskning på den måten. Det har man andre instanser til. Vi har også snakket med foreldrene til barna flere ganger og beklaget. Det gjorde vi umiddelbart etter at saken kom opp.

Les også

Vil gi foreldre muligheten til å overvåke barnas mobilbruk

Han sier at de da anså saken som ferdig, og ikke var klar over at denne ville bli klaget videre.

— Om vi eventuelt får et brev fra Datatilsynet skal vi se på det, men vi erkjenner at det var en uakseptabel fremgangsmåte.

Aftenposten har vært i kontakt med senterlederen, uten at hun ville la seg intervjue. Ifølge Wolff er det bare han og ikke senterlederen som skal uttale seg om saken.

- Følte seg presset

Også Line Lofstad Andersen, rektor ved Ekholt skole, beklager sterkt at taushetsplikten ble brutt da hennes ansatt ga ut navn og adresse.

- Vi skal ikke gi ut slik informasjon og vi har lagt oss helt flate. Det har vi forklart foreldrene.

Årsaken til at den ansatte ga ut navnet og adressen, forklarer rektoren slik:

— Den ansatte følte det var en veldig presset og ubehagelig situasjon. Vi har aldri opplevd at noe slikt har skjedd før, og det var derfor denne glippen skjedde.

- Tar lang tid å bygge opp tillit

Andersen sier at de har gått gjennom alle rutinene i etterkant.

— Det som er veldig kjedelig med en sånn situasjon er at det tar langt tid å bygge opp tilliten til foreldrene etter noe slikt.

Men hun er heller ikke fornøyd med hvordan senterlederen oppførte seg.

— Jeg synes ikke dette var en ålreit måte å gjøre det på. De burde heller ringt oss så kunne jeg løst saken på en annen måte.

- Overhodet ikke rett

Eirin Oda Lauvset, seniorrådgiver hos Datatilsynet, sier at de foreløpig ikke har gjort noe i saken, men at de trolig vil sende et brev til Rygge Storsenter.

Selv om skolen også har brutt loven har ikke Datatilsynet noen planer om å følge opp dem.

— Det går frem av klagen at de erkjenner at de har gjort en feil, og slik klager fremstiller saken har de allerede tatt tak i saken. Men det virker som storsenteret har håndtert saken på en annen måte, og da er det typisk noe vi vil ta tak i.

Les også

Datatilsynet skal snuse på privatetterforskere

Lauvset sier at kjøpesenteret vil få mulighet til å korrigere på den versjonen som kommer frem i klagen.— Da må vi ut fra det ta stilling til om vi gjør noe, for eksempel om vi fatter vedtak om at de skal endre rutiner eller eventuelt gi overtredelsesgebyr.

Lauvset sier at Datatilsynet har barn, unge og skole som et av sine hovedområder de vil se på i 2013.

— Dette er også mer alvorlig fordi det involverer små barn, og da vil vi prioritere slike saker.

Hun mener at dersom fakta er slik det står i klagen er fremgangsmåten til kjøpesenterlederne «overhodet ikke bra».

— Dersom straffbare forhold blir avdekket så skal politiet ha materialet, og de skal etterforske saken. Dette er ikke noe private skal drive med.

Kritikk fra Barneombudet

Foreldrene som har klaget saken til Datatilsynet har også klaget til Barneombudet.

I et brev til foreldrene skriver Barneombudet på generelt grunnlag at «det er kritikkverdig dersom barn beskyldes for handlinger de ikke har begått», at en «senterledelse har ikke myndighet til å iverksette sin egen private etterforskning» og at «ansatte på SFO har taushetsplikt».

Aftenposten gjør oppmerksom på at foreldrene som er involvert er informert om at vi omtaler saken. De ønsker selv ikke å si noe mer enn det de har skrevet i klagene.

 1. Les også

  Disse personvernforslagene vrakes av regjeringen

 2. Les også

  Lærer ønsker ikke å levere ut narkohundskjema til elevene sine

Line Lofstad Andersen, rektor ved Ekholt skole, beklager sterkt at taushetsplikten ble brutt da hennes ansatt ga ut navn og adresse til en av guttene som kan ha blitt fanget opp på et overvåkningskamera. Olav Olsen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Hamza (15) og Ahmed (16) er to av Oslos tyngste ungdomskriminelle. Mange er redde for dem. Ingen har klart å stoppe dem.

 2. NORGE

  Foreldre til ADHD-barn klaget på undervisningen. Skolen sendte bekymringsmelding til barnevernet.

 3. NORGE

  Herman (14) har ikke gått på skolen på to år. Rundt 12.000 elever i Norge lider av skolevegring.

 4. NORGE

  Oslo-skolen manglet 37 barn etter ferien. «Syk bestemor». «Mistet flyet». Det er standardforklaringene rektoren får.

 5. NORGE

  5.-klassingen kan ikke lese og skrive. Barneombudet er alvorlig bekymret for elever som ikke får oppfølging mens skolene er stengt.

 6. NORGE

  Da den yngste av de to brødrene tok kvelertak på sønnen hans, holdt faren ham hjemme fra skolen.