Norge

Her er nøklene til Stasis hemmeligheter

Nedlåst i USA ligger dokumenter som avslører DDRs operasjoner i Norge. På Stortinget tirsdag spør Høyre hva justisministeren vil gjøre for å hente dem hjem.  

  • Mona W. Claussen
    Journalist

Les også

  1. Stor Stasi-aktivitet i Norge

  2. - "Lanze" var en svært viktig kilde

  3. Her er svenskene som jobbet for Stasi

På 1960-tallet spurte unge tyskere sine foreldre: Hva gjorde dere i Hitler-tiden? Løp dere med eller kjempet dere imot?

De siste ti årene har unge tyskere spurt sine foreldre: Var du Stasi? Overvåket og svek du dine venner?

Faremo må svare i Stortinget

Det øst-tyske sikkerhetspolitiets jernneve og enkeltmenneskets vergeløshet er ganske nylig beskrevet i filmen ”De andres liv” (Das Leben der Anderen). Overvåkerne var overalt i DDR. Men Stasi strakte seg også langt ut over landets grenser.

Det er ikke enkelt å avdekke hvordan Stasis spionvirksomhet foregikk og hvem som var involvert, heller ikke i Norge. Nylig har 50 utenlandske forskere henvendt seg til norske myndigheter og bedt om tilgang til hemmeligstemplet arkivmateriale. De vil skrive den kalde krigens historie og avdekke det spill Stasi drev i Norge.

Les også

- Statsråden feilinformerer om Stasi-dokumenter

Men om forskerne får se det de ber om, er uvisst. Mer enn 20 år etter Murens fall er kommuniststaten DDR fortsatt et ladet tema: I høst har Høyre og Frp presset på for å få norsk Stasi-historie frem i lyset. Ap og SV har erklært vilje til åpenhet. Men samtidig har tidligere justisminister Knut Storberget ifølge forskerne gitt villedende opplysninger om

Les også

de såkalte Rosenholz-filene

, som er arkivkortene forskerne trenger for å kunne finne norske navn i Stasis enorme arkiv i Berlin.Nå har Høyres stortingsrepresentant Anders B. Werp bedt justisminister Grete Faremo sørge for at samtlige norske Rosenholz-filer hentes hjem fra utlandet slik at de kommer under vår kontroll. Dernest vil han vite om Faremo vil låne ut Rosenholz-filene til forskning, slik at sannheten om Stasis påvirkning på Norge og nordmenn etterhvert kan bli allemannseie. I dag skal Faremo svare i Stortinget.

Les også:

Les også

Rosenholz-filenes historie

Er norske data i Norge eller USA?

Tyskland har fått oversendt alle Rosenholz-filer som handler om Stasi-spionasje mot Vest-Tyskland. Sverige har hentet hjem noen av sine filer. Der og i Danmark er materialet nå åpnet for forskning.

Justisminister Grete Faremo.

Har Norge sikret seg alle sine Rosenholz-filer? ”Ja” og ”vet ikke”, er Justisdepartementets foreløpige svar til Aftenposten. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sitter på noen filer som de har fått oversendt etter konkret mistanke mot enkeltpersoner. Én av sakene gjelder journalist Stein Viksveen, en sak som ikke ble ført frem til tiltale. Men hvorvidt alle filene er hentet hjem, kan ikke Justisdepartementet svare på. Utenriksdepartementet gir samme svar: Vi vet ikke.Dersom det viser seg at PST har konsentrert seg om noen få, tunge saker som de håpet å kunne føre frem til tiltale, kan Norge fortsatt mangle Rosenholz-filer for mindre viktige informanter og kandidater.

”Småfiskene” var viktige for Stasi, viser ny svensk forskning. — Toppolitikere og kulturpersonligheter trengte vi ikke verve som agenter, de ga oss likevel all informasjon vi trengte, skrøt en tidligere Stasi-offiser sommeren 2011. Det var hverdagsmennesker de ville fange - folk som via jobben hadde tilgang på informasjon Stasi trengte.

— De kunne ha ødelagt ekteskapet mitt

Ett eksempel på Stasis ”småfiskjakt” er historien om svenske ”Sven”. Han ble kartlagt av sin beste venns kone ”Katja”.

Uten at Sven visste det, bygget Stasi opp en 200 sider tykk mappe om ham. Her ble han beskrevet som sosial, trofast mot kona, litt gjerrig, men ikke en type som kunne kjøpes. Stasis plan ble utpressing.

Foran en weekend-tur Sven planla til DDR sommeren 1989, kunne Stasi via Katja legge en detaljert plan. De bestemte hva slags visum han skulle søke, hvilket hotellrom han skulle bo på og hvilke drosjer som skulle være tilgjengelig for ham. Og selve clouet: En prostituert var hyret inn. Situasjonen der Sven falt for fristelsen, eller satte seg fysisk til motverge, skulle fotograferes.

Minst 20 personer var involvert i operasjonen.

Stasi-arkivet inneholder 111 hyllekilometer med dokumenter.

Men Stasis klassiske ”honeytrap” kom ikke til anvendelse. Sven måtte avlyse turen.Drøyt 20 år senere er han fortsatt himmelfallen over agentenes store apparat og skruppelløse fremferd, alt satt i verk fordi Sven arbeidet med flyktninger og grensekontroll og derfor kunne blitt en nyttig informant.

– De kunne ha ødelagt ekteskapet mitt og karrièren. For hvem hadde vel trodd på min versjon, sier han til magasinet Neo og journalisten Lena Breitner, som har fulgt opprullingen av svensk Stasi-aktivitet på nært hold.

Sven vil at Sverige skal offentliggjøre mer om den øst-tyske spionasjen.

– I mange sammenhenger gjør Sverige seg til talsmann for åpenhet. Det sjenerer meg at andre land har åpnet sine arkiver og ikke vi, sier han.