Norge

- Skremmende oppførsel

Redningsfolk er forferdet over bildene av den lillebabyen på kanten ved Prekestolen. Prekestolen tiltrekker seg for uerfarne fjellfolk, sier tidligere redningsleder.

Når Preikestolen blir pushet slik den blir i dag, vil en få opp en del folk som aldri skulle vært der, sier Ture Bjørgen.
  • Stavanger Aftenblad

— Myndighetene får det de ber om. Når Prekestolen blir pushet slik den blir i dag, vil en få opp en del folk som aldri skulle vært der, sier Ture Bjørgen til Aftenbladet.no. Bjørgen var tidligere leder i Rogaland Alpine Redningsgruppe (RAR) Han ga seg tidligere i år etter 15 år i lederstolen.

Les saken:

Les også

Her kravler ungen på kanten av Prekestolen

— Når det handler om naturopplevelser som innebærer høye fjell og potensiell fare for liv bør man stille noen krav, sier Bjørgen. I begynnelsen av september ble det klart at Preikestolen i år har passert 200.000 besøkende. Jorunn Stokka i stiftelsen Preikestolen anslår at antallet vil ende på 250.000. Bjørgen synes ikke det nødvendigvis er noe å juble over.

— Jeg synes man skal tenke seg om når man jubler over sånne tall, sier Bjørgen.

Tenker ikke konsekvenser

Espen Brekke er redningsmann i Norsk Folkehjelp. Han er forferdet over bildet av den lille babyen.

— Når jeg ser på bildene ser dette ikke bra ut. Her tenker man ikke på konsekvensen dersom noe uventet skjer, sier han og kommer med et eksempel.

— Dersom babyen uventet kaster på seg vil et voksent menneskes instinktivt kaste seg mot barnet. I ulendt terreng er det lett å snuble. Og du kan fort selv være skyld i at dette ender galt. Når man ferdes i fjellet må man tenke seg om en ekstra gang, sier han.

— Ekstra skremmende er det jo at man her setter et barn i en farlig situasjon. Barnet har ingen mulighet til å kontrollere dette, sier han

Preikestolen tåler mye folk

Det er Norsk Folkehjelp som blir tilkalt når turgåere må ha hjelp til å komme seg ned fra fjellet. Noen ganger er årsaken uvettig valg av fottøy eller for lite erfaring med fjellet.

— Men stort sett handler det om helt vanlige uhell, sier Brekke. I følge Brekke har Norsk Folkehjelp i sommer hatt ni redningsoppdrag på Preikestolen. Han mener likevel at området tåler mye folk.

— Vi i Norsk Folkehjelp synes ikke vi skal stille oss til doms over hvem som skal få ta del i slike naturopplevelser. Vi synes det er flott at flest mulig får oppleve Preikestolen. Og denne turen tåler også dem som ikke har så mye erfaring med fjellet i motsetning til turer som Kjeragbolten og Trolltunga, sier han.

Debatten om det er på tide å sikre prekestolen med gjerder, er jevnlig opp i media etter saker som denne. Verken Bjørgen eller Brekke mener det er en løsning.

Ingen god løsning mener Brekke

— Da hadde folk klatret på gjerdet i stedet. Vi mener vi må la naturen få være så rå og brutal som den er, sier han. Det er Bjørgen helt enig i.

— Dersom vi kommer dit at det blir inngjerdinger, er Preikestolen blitt fullkomment absurd. Det som en gang var en sterk naturopplevelse ville da helt ha fjernet seg fra det dette egentlig handler om, sier han.