Norge

Sør-Norge får minst en uke til med varme dager – Oslo slo sin egen mai-rekord i ettermiddag

Det ble ny mai-rekord i Oslo onsdag: klokken 17 var det 31,1 på Blindern. Den tidligere rekorden var på 29,8 og ble satt i 2012. Men Bergen vant rekordkampen mellom de to byene.

Rekordvarmen i hovedstaden gjorde sitt til at sjøbadet på Sørenga var stappfullt av folk onsdag ettermiddag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
  • Lene Skogstørm
  • og NTB

Bergen gikk av med seieren i konkurransen mellom de to byene om hvem som skulle bli varmest onsdag. Byen vestpå slo Oslo med en tiendedel når det gjelder mai-rekorden:

Der nådde temperaturen hele 31,2 onsdag, mens termometeret på Blindern i Oslo stoppet på 31,1.

Den tidligere mai-rekorden i begge byene var på 29,8 grader. De to byene har knivet om varmerekorder i hele dag.

  • Se bildene fra Oslo her: Vårlig varmerekord

– Det var hard kamp til det siste, men begge byene fikk nye mai-rekorder, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granan diplomatisk da slaget var over.

Sofienberg varmest i Oslo: 32,4!

Men andre steder i Oslo er langt hetere enn Blindern. Målestasjonen på Sofienberg viste 32,4 klokken 17, Bygdøy 31,1, Disen 31,1 og Besserud 30,2. I Akershus ligger Kjeller på 30,0 og Asker på 30.1.

På dagtid torsdag var Etne i Hordaland varmest i landet med 32,7°. Gamanjunni i Troms var kaldest med - 3,7°.

Allerede 14. mai var strandlivet godt i gang i Oslo.

Ikke fullt så varm i Oslo torsdag

Også torsdag er det ventet at temperaturen i Bergen kan passere 30 grader. Årsrekorden for Bergen stammer fra juli i 2003 og er på 31,8 grader. Maksimumstemperaturen onsdag var altså bare 0,6 grader fra å tangere denne.

I Oslo tyder prognosene på at temperaturen ikke blir like høy som i dag. Mellom 26 og 27 grader er meteorologens prognose, ifølge yr.no.

...Men helgen blir fortsatt varm

I helgen blir det fortsatt veldig varmt i Sør-Norge med mellom 25 og 30 grader.

– Det kan faktisk komme lokale skyll som varer kanskje en halvtime. Da vil også temperaturen falle, kanskje til litt under 20 grader, men så stiger den ganske raskt igjen, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl hos Meteorologisk institutt.

31,1 grader og mer enn det flere steder i Oslo gjorde at badeplassen på Sørenga ble fylt til trengsel.

Selv om det blir regn får vi ikke den rotbløyte vi helst skulle hatt for å fjerne den ekstremt store skogbrannfaren i hele Sør-Norge.

Det er fortsatt skyhøye nivåer og rødt varsel på skalaen i alle landets fylker, med unntak av de tre nordligste.

Nord for Dovre, i Møre og Romsdal og Trøndelag kan det bli noe regn og noe lavere temperaturer i løpet av helgen, men overskriften er fortsatt sommer i Sør-Norge, varsler statsmeteorologen.

Videre høytrykk

Skillet mellom høytrykket og lavtrykket har på en måte satt seg litt i atmosfæren, forklarer Escobar og bruker et kjent bilde:

– Det blir som en liten bekk som regnet har gravd. Vannet vil fortsette å renne i det samme løpet helt til det kommer et voldsomt regnskyll som møblerer om på alt sammen.

Mest spennende i Helgeland

Værmessig er det mest spennende for dem som bor sør i Nordland. Helgeland ligger nærmere høytrykket i sør og kan dermed få veldig pent vær. Lenger nord blir det fortsatt pålandsvind med lavtrykk og temperaturer på mellom 5 og 12 grader gjennom helgen.

Les mer om

  1. Meteorologisk institutt
  2. Vær
  3. Oslo
  4. Bergen