Norge

Nok en knallhelg i vente – men mandag er det over

Nå er det over 20 grader i vannet på flere populære strender. Dette blir den siste helgen med topptemperaturer før det skal bli kaldere igjen.

Isabella Horn og datteren Matilda Horn (19 måneder) koste seg på Bygdøy sjøbad med varmt vann fredag morgen. Foto: Stein Bjørge

 • June Westerveld
  June Westerveld

– Dette har vi jo aldri opplevd før, og det er så utrolig deilig! Isabella Horn vasser i vannkanten med datteren Matilda Horn, på Bygdøy sjøbad. Klokken er bare 10 på morgenen, men vannet kjennes ut som det er godt over 20 grader.

Og det er det trolig også. På stranden like bortenfor, Huk, ble temperaturene målt til 20 grader tidligere i uken.

På de fleste strendene rundt Oslo og Akershus har det vært målt mellom 19 og 20 grader den siste uken. På Kalvøya og Hvalstrand i Asker og Bærum viser værtjenesten Yr.no at badevannet har vært oppe i 22 grader.

 • Her kan du sjekke badetemperaturer over hele Oslo, og her får du et utvalg fra flere steder i resten av landet.

Det bades fra brygger, båter, strender og skjær. Sydentemperaturene i luften har gitt nær sydentemperaturer i vannet, og sjelden har vi sett så mange fulle strender som i ukene som har gått. Foto: Stein J Bjørge

Det er full fart og forsøk på bølgesurfing utenfor Sandvika Foto: Stein J Bjørge

Ytterst på Tjuvholmen vil alle ha en plass i solen. Foto: Stein J Bjørge

– Jeg bader egentlig ikke så mye i det kalde norske været, men den siste tiden har jo vært helt annerledes. Både vi voksne, Matilda på 1 år og datteren min som er litt større har badet masse. Måtte det bare vare, sier Isabella Horn.

Dessverre får hun det ikke som hun vil, i hvert fall ikke så lenge.

Siste varme helg

Vi får én ekstraordinær sommerhelg til. Men så er det over. Mandag morgen våkner du til trolig til regn og lavere temperaturer i hele Østafjells-området. Og fra da av vil den hete sommerperioden som har preget mai og juni hittil være over for denne gang.

Dét forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Terje Alsvik Walløe.

– Vi går inn i siste varme og gode helg på en stund nå. Det ser ut som vi vil få en annen værtype de neste ukene, og trolig den neste måneden, sier Alsvik Walløe.

I helgen skal den hete sommervarmen fortsette med i overkant av 25 grader på ettermiddagene både fredag, lørdag og søndag. Men allerede søndag kveld eller natt til mandag, snur det.

– Da vil vi få væromslag, og det ser ut til at det blir en fuktig mandag, og deretter ganske vekslende vær ut neste uke med overskyet, noe nedbør, men også noe sol. Temperaturene kommer nok ikke noe særlig over 20 grader i løpet av den neste uken, melder meteorologen.

 • Badesesongen har allerede vart lenge. Sjekk da vi målte badevannet i midten av mai:

Ekstraordinært

Årets maimåned har slått alle rekorder, og blir stående som den hittil varmeste målt i Norge på 100 år.

Månedstemperaturen for hele Norge lå 4,2 grader over normalen for mai, ifølge Meteorologisk institutt.

– Det har vært helt ekstraordinært. Og vi har nesten vent oss til det. Men nå går vi over til mer ordinært norsk sommervær med vekslende temperaturer og en blanding av sol, regn og overskyet. Temperaturene vil ligge i underkant av 20 grader, forteller meteorologen.

Som forventet

– Ja, hva kunne vi forvente, smiler venninnene Agnieszka og Katarzyna som har tatt en formiddagstur til badestranden med 1-åringene Maximillian og Camilla. De to mødrene er i mammaperm, og mener de ikke kunne vært heldigere.

Camilla og Maksimyll Foto: Bjørge, Stein

– Vi har jo vært ute i en hel måned. Vi er fra Polen, og vi har aldri opplevd dette i Norge, at været har vært like varmt og stabilt som vi er vant med hjemmefra. At det skal bli litt kjøligere og noe mindre sol nå går helt greit, det er det vi er vant til her, sier Agnieszka.

Om noen uker reiser de uansett til Polen på ferie, så for dem er sannsynligheten for fortsatt sol og varme stor.

Camilla på 1 år kaster seg i vannet med bukse og bleie på Bygdøy sjøbad fredag formiddag. Foto: Bjørge, Stein

På tide å reise sydover

For mens Oslo har hatt noen av de høyeste temperaturene i Europa de siste ukene, vil det snart normaliseres. Nå vil det igjen være Sør-Europa som får det varmeste været med lange, tørre, solrike perioder.

– Hvis du vil være sikret stabil varme de kommende ukene, får du det rundt Middelhavet, der høytrykket nå flytter seg, sier meteorolog Walløe.

Les mer om

 1. Vær
 2. Meteorologisk institutt

Relevante artikler

 1. NORGE

  Er sommervarmen brukt opp for i år? Dette svarer meteorologene.

 2. NORGE

  Fulle strender, men nå kommer regnet

 3. OSLO

  Årets varmeste Oslo-dag var av det våte slaget. Men juni blir kald fremover.

 4. NORGE

  Kraftig regn på vei

 5. NORGE

  Skiftende værtype frem mot pinse

 6. NORGE

  Juli har ikke levert særlig mye sommervarme. Men neste helg kan det være håp