Her setter 19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini ekstremistene på plass

Se video av appellen som høstet jubel foran Stortinget og hylles i sosiale medier.

  • Ingeborg Senneset
    Ingeborg Senneset

— Halshugging og voldtekt er ikke å følge islam. Det er å følge djevelen, slo en av initiativtagerne, 19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini, fast foran Stortinget.

Mer enn 5000 hadde møtt opp for å demonstrere mot ekstremisme i Oslo mandag.

Da hadde tusenvis trosset kraftige regnskyll og marsjert fra Grønland torg for å vise sin støtte til norske muslimer som mener religionen deres blir misbrukt av ekstremister.Bak paroler som «Ikke i islams navn» og «Sammen mot terror, sammen for fred!» marsjerte demonstrantene gjennom sentrum av Oslo, ledet av en lang rekke religiøse og politiske ledere.

Solberg og Støre talte

Statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre, fungerende biskop i Oslo May-Anne Grasaas og generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge var blant de som holdt appeller utenfor Stortinget.

Solberg sa at hun aldri har tvilt på at de fleste av de norske muslimene ikke støtter opp mot IS. Dagens demonstrasjon er likevel et kraftig signal, sa statsministeren.

Se bilder, tweets, Instagram-bilder og nyhetsoppdateringer fra markeringen i Oslo:

Les også

Vi fulgte markeringen mot ekstremisme direkte

— Det å tro på ekstremistene er det samme som å tro på vold og å bygge ned menneskeverdet, sa hun i apellen foran Stortinget.

Støre uttalte at de unge muslimene som hadde tatt initativet til demonstrasjonen og de andre talerne som hadde gått ut i mot ekstremisme, «snakket for oss alle».

- Én nasjon

Størst applaus av alle kunne det virke som om det var 19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussaini som høstet. Hun er en av initiativtagerne til markeringen, og i sin appell foran Stortinget sa hun at vanlige, unge, norske muslimer endelig har fått en sjanse til å vise seg frem.

19 år gamle Faten Mahdi Al-Hussain imponerte mange med sin kraftfulle appell.

— Vi har bevist at vi kan stå sammen som én nasjon, selv om vi er uenige i enkeltsaker, sa Al-Hussaini.Trine Eilertsen kommenterer:

Les også

Profetens Ummah og Ubaydullah Hussain

Hun talte direkte til Profetens Ummah og IS og sa at de ikke følger islamsk lære.

— Halshugging og voldtekt er ikke å følge islam. Det er å følge djevelen, slo hun fast, til jubel fra folkemengden, som politiet i Oslo anslo til å bestå av drøyt 5000 fremmøtte.

I tillegg til de som deltok i Oslo, var mange til stede i sosiale medier. Under emneknaggen #no2isis delte hundrevis bilder og sine innspill på Instagram og på Twitter. På sistnevnte nettsted var emneknaggen mandag kveld den mest brukte i landet.

- Signal om at ekstremisme ikke er «in»

— Dette er et kjempeflott initiativ som bunner i et genuint ønske om atreligionen deres ikke skal kidnappes av ekstremister, sier Erna Solberg til Aftenposten etter at kveldens arrangement var over.

Erna Solberg holdt den siste apellen for Stortinget mandag ettermiddag.

Hun pekte på viktigheten av at initiativet til dagens demonstrasjon kom fra unge muslimer selv, ikke en av de store og etablerte organisasjonene. — Når det kommer fra grasroten er det et tydeligsignal til andre ungdommer om at ekstremisme ikke er noen populær, «in» ellerfascinerende måte å fremme islam på, det oppleves faktisk som et forferdeligstygt stempel blant mange muslimer, sier Solberg.

Flere av de som talte mandag kveld var opptatt av å understreke at demonstrasjonen ikke var en avslutning, men må bli en begynnelse på et målrettet arbeid mot ekstreme holdninger blant unge muslimer i Norge. Statsminister Erna Solberg henviser til handlingsplanen mot radikalisering og voldelig ekstremismefra juni på spørsmål om regjeringens bidrag i dette arbeidet.

— Her legges det vekt på nettopp det å mobilisere lokalt, hindre at ungdom rekrutteres, og det å hjelpe unge ut av slike miljøer. Vi er nødt til å samarbeidemed dem som er her i dag, menigheter,skoler, vennegjenger og fritidsklubber, sier Solberg.