Norge

Bildeserie: Livet i Raqqa - Den islamske stats hovedstad

 • Hilde Solheim
afp000793132-zMtZt5hj73.jpg

Raqqa by og provinsen med samme navn er IS' bastion i Syria. I august ble de siste syriske regimesoldatene i området overmannet da en flybase ble erobret. I forbindelse med at IS erobret Mosul i Irak i begynnelsen av juni tok gruppen også kontroll over den syriske provinsen Deir al-Zor på andre siden av grensen.

Den islamske stats utstillingsvindu

Byen, som ligger nordøst i Syria, har vært styrt av IS siden i fjor sommer og har fungert som et slags utstillingsvindu for hvordan den ytterliggående gruppen ønsker å styre områdene de kontrollerer.

Der har IS satt opp sine egne domstoler som dømmer etter gruppens strenge tolkninger av sharia-lovene, der ble opprettelsen av kalifatet i juni i år feiret med geværsalver og jubel i gatene. Det var også i Raqqa den mye omtalte IS-dokumentaren fra Vice News ble filmet.

Men etter at USAs president Barack Obama i midten av september ga klarsignal til å bombe IS’ stillinger også i Syria, er ikke IS like fremtredende i gatebildet i Raqqa, ifølge innbyggere som nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

— Utlendinger får spesialbehandling

En ung aktivist som motsetter seg IS-styret, forteller at lokalbefolkningen er lei av alle utlendingene som kommer for å kjempe for Den islamske staten.

— Innbyggerne i Raqqa er opprørt. En rekke utlendinger har kommet for å slutte seg til IS; amerikanere, briter, tyskere, europeere generelt og folk fra andre deler av verden. De får spesialbehandling av IS, sier aktivisten til nettstedet Al-Monitor.

Aktivisten, som bruker pseudonymet Abu Ibrahim al-Raqqawi, beskriver i det hele tatt situasjonen i byen som ille. Utlendinger som har kommet for å kjempe for IS, får de beste boligene og bilene, mens lokalbefolkningen må betale skatt, forteller han.

— De har tatt alle hus som folk flyktet fra. Alle som eier mer enn ett hus, må gi dem fra seg, sier al-Raqqawi.

Han og andre unge aktivister i byen har dannet en undergrunnsgruppe med navnet Raqqa blir sakte slaktet. IS har i fredagsbønnene advart folk mot å samarbeide med gruppen.

Stengte banker, kidnapper barn

Raqqawi forteller videre at det ikke finnes fungerende banker, og at skolene inntil nylig har vært stengt siden IS tok kontroll over byen.

— Butikkene opererer som normalt. Og for en uke siden fikk skolene lov til å holde åpent to timer om dagen. For jentene fra klokken 8 til 10 og for guttene fra klokken 10 til 12. De lærer matte arabisk og engelsk, sier Raqqawi.

Han legger til at rundt 350 barn under 16 år har sluttet seg til Sharia-ungdomsleiren på landsbygda vest for byen Tabaqa. Tabaqa ligger sørvest for Raqqa.

— IS har brukt mange metoder for å rekruttere barn, også kidnapping. Mange av barna blir tatt uten godkjennelse fra familiene. Mangelen på skolegang har ført til at noen familier har sendt barna til IS i bytte mot en månedlig lønn, sier Raqqawi.

Han forteller også om hjernevasking av barn i IS-kontrollerte moskeer.

Bilder fra dagliglivet

De fleste av bildene nedenfor er tatt i september/oktober, av hovedsakelig anonyme Reuters-fotografer, og gir et inntrykk av hvordan livet arter seg i terrorgruppens hovedstad:

HANDEL:

Kvinnenes klær skjuler alt - men sko er likefullt nødvendig, og tilbudet er fortsatt godt.
Skoselgeren falbyr sine varer foran årets Id al-adha, offerfesten som i begynnelsen av oktober ble feiret over hele den muslimske verden.
Det glitrer fortsatt i gullsmedenes vinduer.

GATELIV:

Politimannen som dirigerer trafikken er tilknyttet Den islamske stat (IS)
Etter at de USA-ledede styrkene innledet bombingen av byen, har prisene på bensin og diesel steget. Dråpene er dyrebare.
Og slik, blant annet, foregår salget av drivstoff.
Til tross for byens stilling er trengselen stor langs Tal Abyad-gaten foran årets Id al-Adha feiring.

LEK:

I byens parker kan barn fortsatt være barn.

BØNN:

Det er fredagsbønn i moskeen - den siste fredagen i september. Menn og kvinner er adskilt.

PROPAGANDA:

Barna - guttene - er mobilisert i en demonstrasjon mot de amerikanske luftangrepene. På bannerne står det blant annet skrevet «Ved vår sjel og ved vårt blod ofrer vi oss».
afp000793114-IO3R2PjnIO.jpg

Alle foto: Reuters/NTB Scanpix

Bakgrunn:

IS er ikke like synlige i byen som de var fra overtagelsen i fjor sommer og frem til amerikanerne innledet bombetoktene i midten av september. Dette bildet ble tatt rundt nyttår.
Kartet fra det amerikanske forsvarsdepartementet viser IS-kontrollerte områder.

Etter å ha tatt kontrollen over et område i det nordøstlige Syria, med hovedkvarter i Raqqa, styrket IS, dengang kalt ISIL, sin stilling militært og økonomisk, for så å etablere baser i Irak i 2013.

 • Herfra ble den militære offensiven i det nordvestlige Irak iverksatt vinteren og sommeren 2014.
 • Organisasjonen kontrollerte deretter en stor del av Nord-Irak, samt grenseområdene i Syria – så vel som syrisk territorium helt ut mot Middelhavet – og deler av grensen mot Jordan.
 • ISIL iverksatte også angrep langs den syrisk-libanesiske grensen, og skapte frykt for destabilisering av Libanon og Jordan.
 • Det er også meldt om at IS har opptrådt som rådgivere overfor den islamistiske gruppen Ansar Bayt al-Maqdis , som har stått for en rekke terrorhandlinger i Sinai – og derme engasjert seg også i Egypt.
 • Særlig etter framgangen i Irak fikk IS også politisk innflytelse i Sør-Asia, særlig i India og Pakistan.
 • Blant organisasjonene som der har erklært støtte til IS er en utbrytergruppe fra Taliban i Pakistan, Jamat-ul Ahrar .
  Kilder: Store norske leksikon og Wikipedia

Les Kristin Solbergs reportasje om terroren i Raqqa:

Les også

Ved et feiltrinn barberte sønnen håret av en IS-soldat. Det kostet ham nesten livet. 

Les også:

Les også

 1. IS selger olje for 1 million dollar hver dag

 2. USAs krig mot IS koster vel 300 000 dollar i timen

 3. De risikerer halshugging i kampen mot IS

Les mer om

 1. Den islamske staten (IS)