Norge

Dømt i Norge for pengestøtte til militsgrupper - nå er han parlamentspolitiker i Somalia

Norsksomalieren som i Norge ble dømt for brudd på FNs våpenembargo til Somalia, sitter nå i parlamentet i landet. Han er en av tre norsksomaliere i Somalias nye parlament.

Midt i den krigsherjede hovedstaden Mogadishu ligger det somaliske parlamentet, som har 275 seter. Her ses bygningen i bakgrunnen av åstedet for en bilbombe som drepte én person i 2012.
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Olga Stokke
  Journalist

44-åringen, som er norsk statsborger, ble i 2010 frifrunnet i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett for terrorfinansiering til Al-Shabaab. Men han ble dømt for brudd på FNs våpenembargo av Somalia.

Nå har han inntatt en helt annen rolle som medlem av parlamentet i Somalia.

Fengsel og inndragning av penger

Retten kom til at det ikke kunne bevises at pengene mannen hadde samlet inn, gikk til å finansiere terror. Men han ble dømt for å ha overført penger for å bistå somaliske klaner og militser i den væpnede konflikten i Somalia.

Han fikk 10.000 kroner i bot. Da saken ble anket til lagmannsretten ble dommen noe skjerpet, lagmannsretten satte straffen til 120 dagers fengsel og inndragning av 144.000 kroner.

44-åringen var den eneste som ble tiltalt av tre norsksomaliere som i 2008 ble siktet for terrorfinansiering. Saken fikk stor oppmerksomhet, og den skapte mye uro i det norsksomaliske miljøet i Norge. Mange følte seg forfulgt av PST.

Les også

Ali Hassan reiste til Somalia og kriget mot Al-Shabaab

På denne tiden, for fem år siden, oppfattet mange norsksomaliere at Al-Shabaab var frihetskjempere som kjempet mot etiopisk invasjon i Somalia. Nå har de fleste av dem snudd ryggen til Al-Shabaab. Men ikke alle, PST opplyser at det er personer fra Norge som har sluttet seg til terrororganisasjonen som i 2012 ble formelt innlegget i Al-Qaida.

Mistet venn i terroraksjonen

Foruten 44-åringen er to andre norske somaliere medlemmer av parlamentet i Somalia.

Den ene er Abdi Ali Hassan. I følge Klassekampen mistet han en venn i Al-Shabaabs terroraksjon mot et kjøpesenter i Nairobi.

— Det stemmer ikke at terroristene skilte mellom muslimer og kristne. Vi i Mogadishu er muslimer alle sammen, og al-Shabaab dreper oss daglig. De ser på alle andre muslimer som vantro, sier Abdi Ali Hassan til Klassekampen. Avisen skriver at Hassan har vært minister i flere somaliske regjeringer, sist i 2012 som innenriksminister.

Støre gratulerte trønderen

Den tredje norske somalieren som nå forsøker å bygge opp Somalia etter mange år med krig, er trønderen Mohammad Osman Jawari. Han bodde i Trondheim i flere år. I fjor ble han med stort flertall valgt til "speaker of Parliament", stortingspresident.

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre og bistandsminister Heikki Holmås gratulerte Jawari i en pressemelding fra Utenriksdepartementet i august i fjor. De to ministrene gratulerte med at Somalia i fjor dannet parlament for første gang på 20 år.

— Dette gir håp for fremtiden, uttalte Støre.

Heikki Holmås konstaterte at valget av parlament er et stort skritt fremover for Somalia. Norske myndigheter ønsker å samarbeide tett med landets nye myndigheter. Ikke minst når parlamentet blir ledet av en person med så tette bånd til Norge, ligger det an til samarbeid, uttalte Holmås.

Bondevik i Mogadishu

Kjell Magne Bondeviks Oslosenteret har opprettet egen avdeling med en lokalt ansatt i Somalias hovedstad Mogadishu.

Oslosenteret opplyser på sin hjemmeside at det i april arrangerte studietur til Oslo for komitélederne og presidenten i parlamentet, Mohamed Osman Jawari. Med erfaringer fra det norske systemet ønsker Bondevik å bidra til demokratibygging i Somalia.

Les også

 1. - Al-Shabaab vil angripe Vesten, men mangler kapasitet

 2. Terroraksjonen var trolig godt planlagt

 3. Svensksomaliere uthengt som terrorister på falsk Twitter-konto

 4. Angrep begravelse for tredje dag på rad i Irak

 5. Truer med å drepe gisler

 6. - Al-Shabaab er ekstremt hensynsløse