Norge

Verdens skyskrapere nærmer seg himmelens grenser

Asia leder kappløpet om å ha verdens høyeste bygninger. Dubai skyline er det få byer i verden som slår.

Verdens høybygg strekker seg inn i skyene. Nå passeres kilometeren. Og teknisk er det mulig å plusse ytterligere 500 meter på høyden.

 • Ole Magnus Rapp

Tokyo/Dubai/Kuala Lumpur

Flere land konkurrerer friskt om å bygge høyest. Dubai leder, og byens skyline på bildet over er det få byer i verden som slår. Men høyderekorden vil snart bli slått av Saudi-Arabia og Kina. USA henger fortsatt med, men må se langt etter toppen.

1001 natt nærmest himmelen

Om tre år skal Kingdom Tower i Jeddah i Saudi-Arabia stå ferdig. Opprinnelig skulle det bygges 1400 meter til værs, men grunnforholdene tillot det ikke. Dagens versjon vil «kun» strekke seg 1007 meter til værs.

Burj Khalifa i Dubai strekker seg 828 meter til værs, og er inntil videre verdens høyeste bygning. Snart står Kingdom Tower i Saudi-Arabia ferdig med sine 1007 meter.

Men frem til saudiernes stolthet står der, er Burj Khalifa i Dubai i De forente arabiske emirater verdens høyeste med sine 828 meter.Her får man ekstra knekk i nakken av alle høyhusene, og endringene har vært enorme de siste 20 årene. Dubais skyline er det få som slår, og næringslivet kappes om å vise hvem som satser mest. Burj Khalifa har også rekorden i konkurransen om verdens høyeste hotellrom og verdens høyeste konferanserom.

Og på toppen av det hele er det fantastisk utsikt over ørken-emiratene. Men som turist må du planlegge lenge og betale dyrt for å kunne ta heisene helt opp.

Ruvende landemerker i Midtens rike

Også Kina markerer seg sterkt som skyskrapernasjon og viser verden imponerende ingeniør— og arkitektkunst. Av de 20 høyeste bygninger i verden som nå er under oppføring, bygges 13 her, ifølge informasjon Teknisk Ukeblad har hentet inn.

I dag er 509 meter høye Taipei 101 verdens fjerde høyeste bygg. Men nå bygges det opp mot 660 meters høyde i både Shanghai, Wuhan og Shenzhen. Dessuten har planleggingen av Phoenix Towers startet. Også det skal reises i Wuhan, der det skal strekke seg litt over en kilometer mot himmelen.

LES OGSÅ:

Les også

Se New Yorks nye skyline

Japan på tårntoppen

I konkurransen om verdens høyeste er det mange kategorier, deriblant bygging av tårn og master. Japan mener seg å lede tårnklassen:

Fra nybygde Sky Tree midt i Tokyo er utsikten enorm. I løpet av det første året etter at verdens høyeste tårn ble bygget i 2012, besøkte 25 millioner mennesker den 634 meter høye kommunikasjonsmasten med utsiktsplattformer. På kort tid er tårnet blitt et av Japans viktigste turistmål. Tokyo er en nesten flat by, og fra 350 meters høyde kan man skimte nasjonalfjellet Fuji i det fjerne. Kjøper man en litt dyrere billett, kan man bli med heisen ytterligere 100 meter opp, til enda videre utsikt.

350 meter over den nesten flate byen Tokyo er utsikten vid. Kommunikasjonstårnet Sky Tree er blitt et av Japans fremste turistmål, og i godt vær kan fjellet Fuji skimtes i det fjerne.

Høye bygg krever også rask heis. I Sky Tree stiger heisen over 10 meter i sekundet, og man kjenner presset.

Petronas-tårnene i Kuala Lumpur strekker seg 452 meter til værs, og er Malaysias fremste symbol på landets økonomiske vekst.

Tidligere storheter forbigåsLenge var Petronas Towers i Kuala Lumpur regnet som nesten uslåelige.

Malaysias statsoljeselskap imponerte verden med sine sølvglinsende tvillingtårn som sto ferdige i 1998, 452 meter høye.

Glassbroen mellom tårnene ble kjent i en James Bond-film, og helten krysset selvsagt juvet på den mest dramatiske måten.

USA – selve skyskraperlandet – må fortsatt sies å være med i toppsjiktet: Der World Trade Center sto inntil terrorangrepet på New York 11. september 2001, har One World Trade Center reist seg 541 meter til værs.

Men høyhusenes hjemland er i ferd med å bli presset nedover listen.

Med nye One World Trade Center på Manhattan har USA i øyeblikket verdens tredje høyeste bygning.

Europa, Russland og ... Bergen!I Europa er det russiske Gazproms kontorbygg i St Petersburg som rager høyest med 463 meter.

Og i Norge «leder» Plaza Hotell i Oslo bygningsklassen med sine 117 meter, mens en radiomast på Ingøy i Finnmark er landets høyeste i sin klasse med 362 meter.

Likevel er det en påbegynt bygning i Bergen som kan bringe Norge opp i verdenstoppen: Selv om det ikke vil rage høyere enn 45 meter, kan boligblokken «Treet» på 14 etasjer få tittelen «verdens høyeste trehus».

NTNU-forsker: Kan bli høyere

Grensen for høybygg er ikke nådd. Verdens ingeniører mener at den vil ligge på drøyt 1500 meter, eller en engelsk mil (1609,34 meter).

— Å bygge så høyt er mulig rent teknologisk, men jeg tviler på at noen finner det lønnsomt, sier Jochen Köhler. Han er førsteamanuensis ved NTNU i Trondheim og forsker på konstruksjonssikkerhet.

— Fundamenteringen er avgjørende, et lite areal skal tåle den enorme vekten av bygningen. De som bygger på ørkensand har en større oppgave å løse enn de som bygger på granitt. En utfordring er også å få skyskraperen stiv nok, samt avdempe bevegelser. De høyeste byggene svaier mange meter frem og tilbake i sterk vind. Byggene tåler det, men menneskene inni kan bli sjøsyke sier Köhler.

Han påpeker at de høyeste byggene ikke er reist for å spare plass eller av økonomiske hensyn - byggepris og forsikringskostnader er like skyhøye som husene. De er rett og slett monumenter over rike selskaper eller enkeltpersoner som vil sole seg i glansen av «verdens høyeste». Dette er ikke noe nytt. Også faraoene i Egypt ville rage i historien.

LES OGSÅ:

Les også

Får verdens raskeste heis

Sjekkliste for himmelstormere:

Köhler lister opp ytterligere utfordringer for skyskraper-byggere:

 • Høyhusene må ha en effektiv transport av varer og mennesker, derfor setter blant annet heisene visse begrensninger.
 • De skal tåle jordskjelv og vind.
 • De kan ikke være for slanke, da svaier de for mye.
 • De må kunne evakueres raskt ved brann.
 • De må sikres mot terror.
  — Vi har ikke samme kappløpet her i Europa, oppsummerer konstruksjonseksperten fra Trondheim som følger «konkurransen» i Asia tett. - Rike land som Norge og Sveits bygger nøkternt. I tillegg har vi god plass.
Verdens raskeste heis-01.pdf

Les også:

Les også

 1. Twitret fra balkongen i brennende bygning

 2. Bo skyhøyt, syltynt og sykt dyrt

 3. Skinkeboks, sylteagurk og walkietalkie