Norge

Nå finner flere norsk-pakistanere hverandre i Norge

Antallet henteekteskap fra Pakistan har gått kraftig ned de siste ti årene.

Mariam Saber pynter bruder i sin skjønnhetssaling. Hun har noen tanker om henteekteskap. Olga Stokke

 • Olga Stokke
 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Human Rights Service (HRS), som står bak ny rapport om giftemønstre, mener det er dramatisk at ikke flere med minoritetsbakgrunn gifter seg med etniske nordmenn.

I et enkelt rom innenfor en tekstilbutikk på Grønland i Oslo tar Mariam Saber (27) mot gifteklare kvinner. Hun pynter, sminker, friserer og henna-dekorerer hendene deres før festen.

- De fleste bruder som kommer til oss, gifter seg med en mann som de har truffet i Norge, sier Saber som er partner i brudesalongen M & S beautysalon.

Hun har pakistansk bakgrunn, er selv ugift, men sier at hennes foreldre er blant dem som nå ønsker at deres barn skal finne ektefelle i Norge.

- Hvis man kommer fra Pakistan, tar det tid å forstå det norske språket, samfunnet og kulturen. Ti år kanskje. Jeg vet selv hvor vanskelig det er, jeg er født i Norge, men bodde i Pakistan fra jeg var seks til atten år.

Ikke med etnisk nordmann

Human Rights Service (HRS) har med tall fra Statistisk sentralbyrå utarbeidet en rapport om ekteskapsmønstre blant en del minoritetsgrupper. Den viser at så å si alle unge med pakistansk bakgrunn giftet seg med en med samme etniske bakgrunn, 94 prosent for første og 96 prosent for andre generasjon.

Men rapporten slår også fast at det har vært en betydelig nedgang i andelen henteekteskap for de fleste grupper — både i første- og andre generasjon innvandrere - fra perioden 1996-2004 til perioden 2007-2012.

For kvinner i andre generasjon er nedgangen fra 74 prosent til 53 prosent, og for første generasjon fra 71 til 48 prosent. Trenden er tydelig i alle de store innvandrergruppene, med norskpakistanere som den klart største.

- Dramatisk

Hege Storhaug, informasjonsleder i HRS, sier at det i et integreringsperspektiv er bra at henteekteskap har gått ned.

Hege Storhaug. Privat

- Men man må ta inn over seg at det har vært en dramatisk situasjon når opp mot tre av fire ekteskapsinngåelser i andre generasjon har vært henteekteskap.Storhaug mener det fremdeles er dramatisk når halvparten av andre generasjon pakistanske kvinner og menn fortsatt henter ektefelle i Pakistan — etter snart et halvt århundre med innvandring til Norge.

- Det vitner om avvist integrasjon, man vil ikke ta fullverdig del i det norske samfunnet, sier Storhaug.

- Men er det ikke slik at også etnisk norske gifter seg med «sine egne»?

- Nei, nordmenn er flinke til å gifte seg ut av egen gruppe.

LES OGSÅ:

 • Straffen for å si nei
 • Anstendighet mot vold og tvang
 • Sommeren er høysesong

Nygift

Atif Rauf (28) er nygift med Memoona Aslam (26). De har begge foreldre fra Pakistan, og er født, oppvokst og utdannet i Norge. Han er IKT-konsulent i Oslo kommune, hun er veileder i Nav.

- Det er her vi skal bo. For meg er det viktig at den jeg gifter meg med forholder seg til, og forstår, det norske samfunnet. Vi som er oppvokst i Norge, er allerede godt etablert, sier Rauf.

Både Storhaug og Raena Aslam (38), konsulent som jobber for å kvalifisere minoriteter inn i arbeidslivet, mener at dårlige erfaringer med tvangsekteskap har bidratt til nedgangen i henteekteskap.

- Det har vært et uakseptabelt stort press på unge fra foreldre som igjen har opplevd press fra sine foreldre i hjemlandet. Press om ære, det at man måtte gifte seg innenfor sin familie og kaste, og økonomi, førte til at foreldre tvang sine unger til å gifte seg med kusiner og fettere fra Pakistan, sier Aslam.

Hun er imidlertid overbevist om at dette vil endre seg om en generasjon eller to.

- Det kommer til å skje. De som er under 18 år, er fargeblinde.

- Å komme rett fra Pakistan kan gi et handicap

Innvandrerforeldre gir barna mer frihet enn tidligere i valg av ektefelle, ifølge forsker Anja Bredal, som jobber ved Institutt for samfunnsforskning.

Tilbudet i potensielle partnere som er bosatt i Norge er blitt større, og i tillegg har flere sett at transnasjonale ekteskap kan ha uheldige konsekvenser, ifølge Bredal.

- Det er nok en del som har opplevd å få en svigersønn fra Pakistan som ikke klarer å leve helt opp til forventningene, for eksempel om å forsørge familien. Å komme rett fra Pakistan kan gi et handicap med tanke på språk og kvalifikasjoner, sier Bredal.

Hun mener det både er snakk om at foreldregenerasjonen gir barna større frihet, og at foreldrene selv ser at det kan være lurt med en ektefelle for barna som kjenner det norske samfunnet. Hun synes ikke det er veldig overraskende at de største innvandrergruppene velger partner med lik etnisk bakgrunn.

- Vi vet jo at sosial likhet er vanlig i partnervalg generelt. Grupper som har tradisjon for arrangerte ekteskap, vil nok ha en noe større konservatisme på dette området. Samtidig er det ikke sikkert at alle etnisk norske foreldre setter så stor pris på en svigersønn med pakistansk bakgrunn, sier Bredal.

Giftealderen er i ferd med å gå opp blant andre generasjons innvandrere.

-  Det er grunn til å anta at jo lenger man venter, jo mer får de unge selv å si i valg av partner. De fleste unge foretrekker nok en som ligner dem selv, og derfor vil de såkalte henteekteskapene gå ytterligere ned, sier Bredal.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Norskpakistanerne er satt i ufortjent dårlig lys

 2. NORGE

  Tyrkiske innvandrere og barna deres: Færre i jobb, lavere utdannelse og yngst giftealder

 3. NORGE

  Ekteskap mellom fetter og kusine har vært vanlig i noen miljøer. Men trenden har snudd, uten forbud.

 4. KULTUR

  Azra Gilani: – Jeg har ingen nære pakistanske venninner i dag. De mener jeg er blitt for norsk.

 5. A-MAGASINET

  Få snakker høyt om svigervold. Dette er Ishas historie.

 6. NORGE

  Vil redde unge fra tvangsekteskap med hemmelige kode i brosjyrer i flysetet