Norge

Nekter for å ha hjulpet over 2100 personer med skattejuks

LILLESTRØM (Aftenposten) Kvinnen (40) innrømmer at hun jukset med egen skatt, men nekter straffskyld for at kundenes selvangivelser med falske fradrag hun hadde fylt ut og sendt inn.

I Nedre Romerike tingrett står en norsk-vietnamesisk kvinne (40) tiltalt for medvirkning til grove skatteunndragelser. Her sees fra venstre aktor Mathias Emil Hager og forsvarerne Ulrik Sverdrup-Thygeson jr. og Einar Brask. Foto: Per Annar Holm

 • Per Annar Holm

Mens retten ble satt ett kvarter forsinket satt den norsk-vietnamesiske kvinnen ved siden av sine to forsvarere i sal 303.

1. februar 2013 ble hun pågrepet i det aktor karakteriserer som norgeshistoriens mest omfattende sak om skattejuks.

Siden er 2147 personer blitt ilagt en straffeskatt på 30 prosent som kommer på toppen av det de alt må betale tilbake. Kvinnens kunder har i hovedsak vært personer med asiatisk opprinnelse.

Hittil er det tilbakebetalt mer enn en kvart milliard kroner til Skatt øst.

Ifølge tiltalen startet jukset i 2007, men eskalerte kraftig frem mot pågripelsen.

LES OGSÅ: 642 i juksenettverk får skattesmell

Ga skatteråd

I august 2008 etablerte kvinnen et enkeltpersonforetak i Lørenskog. Firmaet skulle hjelpe kundene med å finne frem i den særnorske skatte- og byråkratijungelen.

Gjennom mer enn 50 mellommenn i ulike miljøer mener politiet at hun var edderkoppen i et nettverk bygget opp for å gi råd om hvordan klientene kunne spare penger på skatten ved å tøye eller bryte skattelovene.

Blant kundene fantes også noen titalls menn som for ti år siden ble dømt for skattejuks i den store skattesaken med drosjejuks.

Lønnsmottakere sparte hundretusener

De urettmessige fradragene ligger i snitt på 117.000 kroner pr. person. Ved et tilfelle er det ført fradrag for 776.000 kroner som skatteetaten mener er fingerte beløp.

Mange saker dreier seg om skattejuks fra 400.000 kroner til 700.000 kroner. Dette er ganske store beløp siden de fleste klientene har vært vanlige lønnsmottakere.

100.000 sider er skannet inn digitalt, men saken omfatter også 18 ringpermer med selvangivelser. Foto: Per Annar Holm

Ti uker i retten

Kvinnen satt et par uker i varetekt før hun ble løslatt. Etterforskningen var vært meget omfattende, og det er satt av hele ti uker i Nedre Romerike tingrett:

– Saken er på over 100.000 sider med dokumenter. Vi mener at kvinnen unndro mer enn åtte millioner kroner fra beskatning på egne selvangivelser, og hjalp mer enn 2100 klienter til å unndra ytterligere 202 millioner kroner, sier aktor Mathias Emil Hager.

I beslaget er over 4000 sider med utskrift av tekstmeldinger vesentlig mellom kvinnen og klientene, men også 5000 eposter som etter politiets mening beviser at kvinnen hjalp klientene til å snyte på skatten.

Bare kopiene av selvangivelsene fyller 18 ringpermer.

Pumpet opp fradragene

Aktor Hager sa i sitt innledningsforedrag at kvinnen grovt hadde utnyttet den tillitsmodellen det norske skatteystsmet bygger på:

– Det er spesielt reise-, sykdoms- og underholdningsbidragene som er økt langt ut over det reelle. Det er også ført opp underhold av foreldre i utlandet som fradrag, selv om denne posten ble strøket for mange år siden, sa Hager.

Totalt fikk kundene hennes godtkjent falske fradrag på 202 millioner kroner, og politiet mener 40-åringen tok en provisjon på 20 prosent av det klientene hennes sparte på skatten.

– Ikke straffbart å misforstå

Advokatene Ulrik Sverdrup-Thygeson jr. og Einar Brask hos Advokatfirmaet Elden forsvarer den tiltalte kvinnen:

– Min klient erkjenner straffskyld for deler av tiltalen som gjelder formalovertredelser og egne skatteunndragelser. Når det gjelder punktene om at hun skal ha medvirket til andres skatteunndragelser, nekter hun straffskyld, sier advokat Sverdrup-Thygeson.

– Politiet mener kvinnen hjalp til med å organisere skattejuks?

– Det er viktig å huske at saken ikke dreier seg om lovligheten av skattefradrag etter skatteloven, men om tiltalte kan dømmes for medvirkning etter reglene om opplysningsplikt i ligningsloven. Det er heldigvis ikke straffbart å misforstå skatteretten, sier forsvareren.

Tingrettsdommer Anja Bech administrerer straffesaken med to sakkyndige meddommere. Foto: Per Annar Holm

Lang etterforskning

Saken starter på Lillestrøm i formiddag, mer enn tre og et halvt år etter at tiltalte ble pågrepet.

Forsvarerne sier at liggetid vil bli et tema under prosedyrene, mens aktoratet vil avvise at det har dreid seg om unødvendig liggetid.

Forsvarerne begjærete at hele saken måtte gå for lukkede dører, men dette avviste retten.

Tingrettsdommer Anja Bech er rettens administrator.

Fakta:

1. februar 2013 gikk politiet til aksjon på fire adresser som den nå 40 år gamle kvinnen disponerte og fant detaljerte lister over kunder og regneark for skattefradrag og kvinnens provisjon for «skatterådene» samt 200.000 kroner i kontanter.

Skatt øst har tatt arrest i flere eiendommer, bankkonto og en båt for å sikre skattekrav. Ifølge Skatteetaten skal hun ha tjent over åtte millioner kroner på sin virksomhet, men de tror tallet er høyere.Ifølge valutaregisteret har kvinnen ført nær én million kroner ut av landet på fem år. Kvinnen ble pågrepet i februar, men ble løslatt to uker senere.

Skal sette bom for drosjesvindelAslam: Jeg har brukt opp alle pengene og eier ingenting

Les mer om

 1. Skatter og avgifter
 2. Drosjenæringen
 3. Skatteunndragelse
 4. Lørenskog

Relevante artikler

 1. NORGE

  Hjalp 2000 personer med å snyte på skatten. Nå venter mange år i fengsel.

 2. NORGE

  Mann skal ha hjulpet flere hundre kolleger med å snyte på skatten. Skattejegere er på sporet av opptil 25 svindlernettverk.

 3. NORGE

  Innrømmer bare egne skattejuks

 4. NORGE

  Var nabo med jobben – krevde 88.000 i reisefradrag på ett år

 5. NORGE

  Hjalp 2000 til å snyte på skatten - dømt til seks års fengsel

 6. NORGE

  Dømt til to års fengsel for å ha trikset med over 1000 selvangivelser