Norge

UDI leier hotellrom fra Stordalen verdt 65.000 kroner

I kveld flytter de første femti asylsøkerne inn på ett av Petter Stordalens hoteller på Gardermoen, for å bo i to netter.

Hit kommer i kveld 50 asylsøkere
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist
Petter Stordalen har garanterte å huse 1000 flyktninger i sine hoteller.

I et intervju til TV2 Nyhetskanalen 25. april i år garanterte Petter Stordalen å huse 1000 flyktninger i sine hoteller. Fredag gjentok han tilbudet.

Samme ettermiddag bestemte Justisdepartementet at Utlendingsdirektoratet (UDI) også skal tilby innkvartering til asylsøkere som kommer til landet og venter på å bli registrert. Dette har tidligere være underlagt Politiets utlendingsenhet. Den beskjeden kom brått på for UDI, rett før inngangen til helg.

— Vi fikk vite dette først fredag, samtidig som asylmottakene er fulle av personer som er registrert som asylsøkere. Det var derfor vanskelig å finne andre alternativer på så kort tid. Etter at Petter Stordalen fredag gjentok sitt tilbud om å samarbeide med oss, avtalte vi derfor en løsning om innkvartering på ett av hans hoteller nå i helgen. Det er vi glade for, sier Christine Willberg, avdelingsdirektør i region- og mottaksavdelingen i UDI, som har ansvaret for driften av asylmottak.

Dermed flytter de femti første asylsøkerne inn på hotell Quality Airport hotell nå i kveld. Foreløpig er det ikke avklart om UDI må betale for disse rommene. Likevel har de fått opplyst en kostpris på rommene.

Avtalen med Stordalen går på å innlosjere 50 flyktninger natt til søndag og natt til mandag, en avtale verdt 65.000 kroner.

650 kroner

— Vi betaler 650 kroner pr. person per døgn, dette innebærer kveldsmat når de kommer i kveld, overnatting og frokost i to døgn før de transporteres tilbake til Politiets utlendingsenhet for å bli registrert mandag morgen. På mandag jobber vi med å finne andre løsninger, sier Willberg.

Les også: Petter Stordalen vil spandere nytt konserthus:

Les også

Hotellkonger vil finansiere nytt konserthus i Oslo

Petter Stordalen understreker overfor Aftenposten at UDI ennå ikke har mottatt noen faktura på disse rommene.

— Min avtale med UDI går på at vi nå først og fremst tar imot disse menneskene og organiserer dette så godt vi kan. Så skal vi ha et møte tirsdag, hvor vi skal diskutere disse tingene. Alt er avhengig av omfanget og lengden. Hvis dette strekker seg over veldig lang tid, har jeg sagt at en kostpris vil ligge på 650 kroner, men UDI har ennå ikke fått noen faktura, sier Stordalen.

Et ordinært rom ved ett av Nordic Choice Hotels' tre hoteller på Gardermoen koster til sammenligning rundt 1000 kroner - hvis du skal ha et rom nå i kveld.

- Punktum!

Til TV2 lovte Petter Stordalen samtidig å donere to millioner kroner til Unicef som er øremerket hjelp til flyktningebarn. Stordalen har samarbeidet med Unicef i mange år. Han aviser at det er et forsøk på å oppnå goodwill hos UDI når han gir penger til organisasjonen.

— Vår eneste hensikt med å gi penger til Unicef var at behovet er stort, og vårt eneste poeng med avhjelpe UDI er å løse de akutte problemene. Punktum, sier Stordalen.

Bakgrunnen for den prekære situasjonen for er at pågangen av asylsøkere nå er så stor at Politiets utlendingsenhet ikke rekker å registrere alle.

Les også:

Les også

Bono markerte Aylans død under U2-konsert

Lottofrase

Gerhard Emil Schjelderup, høyskolelektor ved Institutt for innovasjon og økonomisk organisering ved Handelshøyskolen BI, drar en kjent lottofrase i sin beskrivelse av Petter Stordalen.

— Han er ikke helt som andre millionærer. Jeg er derfor faktisk så naiv at jeg tror han mener det. Ja, det vil unektelig ha en positiv effekt på hans omdømme, men dette er noe han virkelig mener, sier Schelderup.

At Stordalen tilbyr rom som likevel står tomme, mener han er uviktig. Han mener tilbudet fra Stordalen ikke er basert på et ønske om å fylle opp tomme hoteller.

— Det han gjør er veldig generøst. At han tilbyr rom som likevel står tomme, betyr jo ikke at han ikke har kostnader på disse. Et annen sak er at Petter Stordalen gjør det mange føler de ikke kan, nemlig å ta tak i ting, sier høyskolelektoren.

Dette kan du gjøre hvis du vil bidra?

Les også

– Pågangen har vært så enorm at det er vanskelig å takle

Disse hjelper allerede :

Les også

  1. Starter ny klesinnsamling på Oslos største videregående skole

  2. Tusenvis er på flukt til Europa. Nå ønsker Anundsen å la færre enslige asylbarn få bli i Norge.