Norge

- Jeg blir diskriminert i boligmarkedet

Mubarak har ikke fått svar fra en eneste boligutleier.

Sosionomstudent Mubarak Mohammed Omer sliter med å skaffe seg hybel i Trondheim. Han er oppgitt over utleiere med fordommer mot personer med utenlandsk opprinnelse. Foto: Kjell A.Olsen

 • Camilla Kilnes
Les også

«Hybel til leie for nordisk student»

Mubarak Mohammed Omer (25) er en sosionomstudent på jakt etter bolig i Trondheim. Han snakker med østlandsdialekt, har ingen betalingsanmerkninger, sitter med referanser fra Fagforbundet, gode karakterer fra videregående skole og arbeider deltid hos fritidsenheten ved Trondheim kommune. En eksemplarisk leietaker med andre ord.

— Jeg har sendt mellom 20 og 30 eposter til boligannonsører, og jeg har ikke fått et eneste svar. Det virker umulig for en med mørk hud og med et sånt navn å få bolig i Trondheim. Det er utrolig frustrerende, sier han til adressa.no.

- Dårlig erfaring med somaliere

Tirsdag var han endelig på en visning hvor det bare var én representant fra et utleiefirma, og Mubarak var håpefull.

— Han visste ikke navnet mitt, men jeg kunne tydelig se at utleieren ble utilpass da han så meg. Han sa han ville snakke rett fra levra, og påpekte at han hadde dårlige erfaring med somaliere. Det hadde sett ut som et asylmottak etter en av dem. Jeg fikk bakoversveis, og sa at han ikke kunne skjære alle over én kam.

Boligutleieren ville vite hvor han var født, hvilke venner han hadde og hvilket land den andre leietakeren var fra.

— Han spurte ikke om jeg røyket, hadde husdyr eller var en sikker betaler. Det ble helt latterlig og jeg ble fly forbanna, sier Muburak.

Står uten bolig om to uker

Han ble født i Somalia, men anser seg selv som norsk etter over 20 år i landet. Han kom til Trondheim i fjor for å studere ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

— Jeg søkte SiT Bolig, og der fikk jeg hybel på Moholt med en gang. Jeg sa opp kontrakten for å kunne flytte med en kamerat som opprinnelig er fra Pakistan. Jeg angrer nå på at jeg var så naiv, og trodde at dette skulle løse seg, sier han fortvilet.

 1. juni er det kroken på døra for studenthybelen på Moholt, og dagen etterpå begynner han i sommerjobben som saksbehandler ved Fagforbundet i Oslo.

— Jeg ville prøve det private markedet, også ville jeg komme nærmere sentrum siden jeg studerer ved Rotvoll. Jeg sa opp boligen for én måned siden, og har søkt siden den gang, men jeg har ikke en sjanse, sier Mubarak.

- Norsk venn fikk svar

Mange klassekamerater har allerede sikret seg boliger, og som et eksperiment ba Mubarak en norsk venn om å søke på samme boligannonse. Der kom det svar med en gang, mens Mubarak ble ignorert.

— Jeg er bombesikker på at dette handler om diskriminering. Hadde navnet mitt vært Fredrik og jeg hadde vært etnisk norsk så hadde jeg hatt bolig nå. Mine norske venner får boliger slengt etter seg, sier han.

På en av sine daglige søk på Finn, ble Mubarak oppmerksom på en Finn-annonse hvor tittelen var «Nyoppusset hybel til leie for nordisk mannlig student fra 1.8.11».

— Jeg fikk litt sjokk, og det er vanskelig å bli motivert når man ser slike annonser. Jeg er alltid redd for å skrive navnet mitt i mailer til boligeiere, og sånn skal det jo ikke være i 2011, sier han.

- Tar nesten hva som helst

Nå er det bare to uker til Mubarak må finne seg en ny bolig, og han innrømmer at han begynner å bli desperat.

— Nå tar jeg nesten hva som helst for å få tak over hodet. Jeg trodde det var like vilkår, men andre boligsøkere har et 100 meter forsprang. Neste skritt er å ta kontakt med Utleiemegleren, selv om jeg egentlig ikke har råd til å leie av dem, sier han.

Sosionomstudenten er i ferd med å gi opp, og synes det er synd at utleiere fokuserer på utseende og navn enn individet og betalingsevnen.

— Jeg har tenkt at jeg må slå meg sammen med en etnisk norsk nordmann for å få hybel, men det er jo utrolig trist at jeg i det hele tatt har tenkt tanken. Jeg vil jo gjerne bli akseptert for den jeg er.

Relevante artikler

 1. SID
  Publisert:

  Jeg var bedre kvalifisert, men han var etnisk norsk - og fikk jobben

 2. SID
  Publisert:

  Det fossile hjørnet: Vi får stadig henvendelser fra folk som opplever seg diskriminert | Hanne Bjurstrøm

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Emmas utleier kuttet kraftig i leien hennes da hun ble permittert: – Det betyr alt

 4. NORGE
  Publisert:

  Kevin fikk ikke jobb. Men så byttet han etternavn

 5. NORGE
  Publisert:

  Johannes fikk et nytt liv da han byttet kommune

 6. NORGE
  Publisert:

  Noen hadde leid ut feriehuset hennes