Norge

Stoltenberg: - Ja, jeg har grått

Svarte på mange spørsmål under pressekonferanse med utenlandske journalister.

Statsminister Jens Stoltenberg under den internasjonale pressekonferansen onsdag. FOTO: BERIT ROALD/SCANPIX Foto: Roald, Berit

 • Mari Torsdotter Hauge

Alt om terrorangrepene 22. juli

Onsdag ettermiddag holdt statsminister Jens Stoltenberg en internasjonal pressekonferanse der han svarte på en rekke spørsmål fra de mange utenlandske journalistene som nå rapporterer nyheter om terrorangrepene fra Oslo og ut til hele verden.

Statsministeren fikk mange ulike spørsmål, blant annet fra en tysk journalist om han selv har fått muligheten til å trekke seg tilbake og kjenne på sorgen.

— Ja, jeg har grått, svarte Stoltenberg, og fortsatte:

— Jeg har også sagt til mange at de ikke må nøle med å gråte og vise åpenhet om følelsene sine. Det er viktig for å takle tragedien, og de viktigste vi nå kan gjøre for hverandre er å trøste og støtte hverandre, sa Stoltenberg.

Spurte om Nobelprisen

En annen journalist lurte også på om Stoltenberg syntes at det norske folk, i lys av de siste dagers hendelser og måten man har taklet tragedien på, fortjente å selv få Nobels fredspris når prisen for 2011 skal kunngjøres i oktober i år.

Spørsmålet ble møtt til en del humring i salen, og også statsministeren dro på smilebåndet, før han svarte at det absolutt ikke er statsministeren i Norge som bestemmer eller foreslår hvem som får fredsprisen.

- Tenker ikke så mye på gjerningsmannen

Statsministeren fikk også spørsmål om sine følelser om gjerningsmannen. Han tok ikke siktedes navn i sin munn og sier han ikke tenker så mye på ham. Det skriver NTB.

– Men jeg tenker på handlingene han utførte, og de er skrekkinngytende. På et vis har jeg en distanse til det, fordi jeg fokuserer på det viktigste: å hjelpe de som har mistet sine kjære og de mange skadede som trenger hjelp og trøst, svarte Stoltenberg.

Han understreket også viktigheten av å skille mellom det å ha ekstreme holdninger og det å forsøke å implementere dem ved bruk av vold.

– I et demokrati må vi også tolerere de synspunktene vi misliker og syns er ekstreme, sa statsministeren.

- Setter pris på internasjonal støtte

På spørsmål fra Aftonbladet svarte han at den hardeste utfordringen den siste uken var å kombinere sin dype sorg over tragedien med å gi det norske folket håp og vilje til å gå videre.

Under pressekonferansen benyttet statsministeren også anledningen til å takke for støtten Norge har fått fra alle verdenshjørner.

– Vi setter pris på støtten vi har opplevd fra det internasjonale samfunnet de siste dagene, sa Stoltenberg

Stolteste øyeblikk

Han sa at hans stolteste øyeblikk etter terrorangrepene var den store minnemarkeringen med over 200.000 mennesker i gatene i Oslo mandag, skriver NTB.

– Dette er et angrep på våre fundamentale verdier om frihet og demokrati. I Norge har vi svart dette angrepet med å vise sympati for de berørte. Vold kan aldri tillates, og vi vil møte angrepet med mer demokrati og åpenhet, sa Stoltenberg.

Vil diskutere politi og sikkerhet senere

Mange av journalistene på pressekonferansen hadde spørsmål om politi og sikkerhet fremover, etter terrorangrepene. Det har i aller høyeste grad blitt lagt merke til verden rundt måten nordmenn har reagert på angrepene på. Over hele landet viser man samhold og støtte, med fakkeltog og rosemarkeringer.

— Det har ikke vært noen opprop om mer sikkerhet rundt politikerne å diskutere. Ingen opposisjonspolitikere, ikke engang stemmene i sosiale medier, har krevd mer offentlig sikkerhet eller pekt på mangelen på dette som potensielle årsaker til angrepene. Det har ikke vært noen synlig debatt om våpenlovgivning, ei heller salg av gjødsel, som gjerningsmannen brukte. Det har heller ikke blitt stilt krav om strengere straffer, Norge har 21 år som øvre straffegrense, skriver Eirik Bergsen, diplomat i permisjon, hos The Huffington Post, i artikkelen «Norway is Passing the Test of Terror».

Et avsnitt i en artikkel i den tyske avisen Spiegel, har rørt mange både i Norge og utlandet:

— Selv i sin dypeste sorg blir nordmenn ikke hysteriske. De motstår hatet. Det er utrolig å se hvordan politikere og hele landet reagerer. De er triste til den dypeste tråd av deres sjeler. De gråter i verdighet, Men ingen sverger til hevn. Istedet ønsker de enda mer menneskelighet og demokrati. Det er en av de mest bemerkelsesverdige sterke sidene ved dette lille landet, heter det i artikkelen.

Stoltenberg svarte journalistene at det nok vil bli en diskusjon om sikkerhet og politi etterhvert, og også politiets håndtering av tragediene vil bli ettergått, men det vil først bli om en stund, etter at sørgeperioden er over og ting har kommet over i normalt gjenge igjen.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Familien Stoltenberg ønsker minnegave til Utøya: – Det er i Thorvalds ånd

 2. NORGE
  Publisert:

  – Det var våre verdier som vant

 3. NORGE
  Publisert:

  Jens Stoltenberg om Norges 22.juli-respons: - Det har gjort inntrykk på verden

 4. VERDEN
  Publisert:

  Erna Solberg om drapene i Marokko: – Meningsløst angrep som vi møter med avsky

 5. VERDEN
  Publisert:

  SV-politiker og tidligere Amnesty-leder: – Liu Xiaobo døde uten anerkjennelse fra politikerne som hadde nominert ham

 6. VERDEN
  Publisert:

  Nye våpenlover i New Zealand kan være klare allerede ti dager etter terrorangrepet