Norge

- Ingen skal få lov til å bombe oss fra å gjøre jobben vår

Det offentlige Norge fungerer, forsikrer departementsråd Eivind Dale. Han og kollegene i Kommunaldepartementet møtte på jobb i nye lokaler i dag.

Olav Magnus Moen er tilbake på jobb, men i nye omgivelser. Foto: MONICA STRØMDAHL

 • Martin Skjæraasen

— Det var fint å komme hit og føle at jeg kunne gjøre noe. Jeg tror man trenger det, sier Olav Magnus Moen, rådgiver i Kommunaldepartementet.

Han sitter i et nyinnredet kontor i Husbankens lokaler i Vika i Oslo. Hadde ikke bomben gått av fredag, ville han vært på sin vante plass i R5 i Regjeringskvartalet.

For selv om dette bygget, som ligger på motsatt side av den bomben gikk av på, ikke var blant de hardest rammede, har politiet valgt å stenge også dét på ubestemt tid.

— Men det går bra, bortsett fra noen mindre dataproblemer er det fullt mulig å gjøre jobben herfra, forsikrer han.

Tok bilder

Moen, utdannet jurist, hadde nettopp dratt fra jobben da det smalt. Det var dårlig vær, og han hadde lovet å hente kjæresten sin i bil. Da bomben gikk av, hadde han nettopp kommet hjem til leiligheten på Kampen.

Da de første bekymringsmeldingene begynte å tikke inn på mobilen, skjønte han ikke hva det dreide seg om.

— Etter at det gikk opp for meg, har jeg sittet og fulgt nyhetene på iPaden, vært sammen med kjæresten og besøkt foreldrene mine på hytta. I går var jeg nede ved R5 og tok noen bilder. Kontorene var intakte. Det var OK å se det, forteller han.

Olav Magnus Moen, rådgiver i Kommunaldepartementet

Allmøte

Nå har Moen funnet seg til rette i de nye omgivelsene, og fortsetter arbeidet med høringssaker og forskriftsarbeid under Husbankens tak.

Men i dag havnet oppgavene naturlig nok i bakgrunnen. Dagen startet med et allmøte, der alle som ville, kunne komme. Rundt 60 av departementets 190 ansatte dukket opp. De aller fleste hadde egentlig ferie.

— Jeg har hatt kontakt med flere av kollegene mine i helgen, og det var fint å møtes i morges. Vi snakket om tragedien, om hvordan vi som medmennesker og medarbeidere skal takle det. Vi har dessuten fått kraftig oppbacking fra støtteapparatet, det er godt å se at det fungerer, sier Moen.

 • Det var fint å komme hit og føle at jeg kunne gjøre noe

R5 var ikke blant byggene som ble hardest rammet. Dette bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Poppe, Cornelius

— Kurant sak

Tvers over gangen sitter departementsråd Eivind Dale. Fredag var han på ferie, men «heldigvis ikke så langt unna», som han sier, for ønsket å reise tilbake Oslo med én gang.

Helgen har han tilbrakt i møter med de andre departementsrådene - og i telefon med kolleger for å snakke og fortelle dem hvor de skulle møte på jobb.

— Vi hadde planer om hva vi skulle gjøre dersom vi måtte flytte departementet til andre lokaler. Det var planen å flytte hit, til Husbanken. Dersom det tar lang tid før vi kan vende tilbake, blir vi nødt til å finne alternative løsninger, sier han.

Hvor lang tid det dreier seg om, er fremdeles uvisst. Selv om bygget, som hovedsakelig fikk skader i inngangspartiet, skulle bli klart til gjeninnflytning relativt snart, kan det hende at ansatte i andre departementer prioriteres.

— Men det er en kurant sak å leve med den usikkerheten midt oppi alt dette, forteller departementsråden.

Vi skal ta Regjeringskvartalet tilbake
Eivind Dale, departementsråd

- Vi skal ta Regjeringskvartalet tilbake

I likhet med Moen hadde ikke Eivind Dale noen kolleger blant de skadede, men han kjenner flere som mistet barna sine på Utøya. Det som har skjedd, skal imidlertid ikke hindre det offentlige Norge i å fungere.

- Som noen sa om Utøya, at «vi skal ta den tilbake», det gjelder her og. Vi skal ta Regjeringskvartalet tilbake. Det er det vi gjør nå, herfra. Ingen skal få lov til å bombe oss fra å gjøre jobben vår, lover han.

 1. Les også

  Alt om tragedien

 2. Les også

  - Alle departementene er operative

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Erna Solberg vil flytte Statsministerens kontor tilbake til Høyblokken

 2. KULTUR
  Publisert:

  Her er de første skissene til nasjonalt minnested på Utøya-kaia

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Solberg: Statsministerens kontor aldri tilbake til Høyblokken

 4. NORGE
  Publisert:

  Statsbygg om statsministerens flytting fra Høyblokken: – Vi var ikke kjent med beslutningen.

 5. DEBATT
  Publisert:

  Det nye regjeringskvartalet kan få ineffektivt og dårlig arbeidsmiljø. Det taper alle på

 6. OSLO
  Publisert:

  Krangler om hvordan byråkratene skal sitte i det nye regjeringskvartalet