Norge

Én person omkom i ulykke med panservogn i Nord-Trøndelag

Føreren skal ha mistet kontrollen på panservognen, men politiet tror ikke det var årsak til ulykken der føreren av en personbil omkom.

  • Lorns Bjerkan
  • Andreas Bakke Foss
    Journalist
  • Thomas Olsen
    Journalist

Ulykken skjedde på fylkesvei 763 i formiddag like nord for kommunegrensen til Snåsa kommune. Føreren av personbilen omkom i sammenstøtet med den over 50 tonn tunge panservognen.

I ettermiddag opplyser politiet til Trønder-Avisa at føreren av panservognen har fått førerkortet sitt beslaglagt. De to som satt i stridsvognen da ulykken skjedde, er også foreløpig avhørt.

En person omkom da en stridsvogn kolliderte med en personbil i Snåsa mandag. Ulykken skjedde i forbiondelse med den storstilte militære øvelsen Cold Response.

Ikke klart hva som var årsakenVognfører av stridsvognen skal i følge Adresseavisen ha forklart at han mistet kontroll på det pansrede militære kjøretøyet. Men mandag kveld opplyser Trøndelag politidistrikt at dette ikke var årsaken til den tragiske ulykken.

— Føreren av stridsvognen mistet kontrollen på kjøretøyet, men det er ikke mistanke om at dette var årsak til ulykken. Den videre etterforskningen tar sikte på å få rede på hendelsesforløpet, uttaler politiadvokat Tove Jensen Røddesnes i en pressemelding mandag kveld.

Kongen: En tragisk hendelse

På grunn av den store militærøvelsen Cold Response er det mange stridsvogner på veiene i Nord-Trøndelag akkurat nå. Det er i området ulykken har skjedd den store hærstyrke-striden skal gjennomføres under øvelsen, som involverer nærmere 16.000 soldater fra en rekke Nato-land.

Mandag gjestet Kong Harald øvelsen i et planlagt besøk som naturligvis ble preget av dødsulykken.

— Det er en veldig tragisk hendelse. Og det er ekstra synd på de pårørende, sier kong Harald til Adresseavisen.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen er vertskap i forbindelse med kongens besøk.

— Ulykker skjer av og til, og det er veldig beklagelig. Det setter selvsagt sitt preg på øvelsen. Vi gjør vårt ytterste for at slike ting ikke skal skje, men av og til hender det. Denne gangen var det en sivil som var innblandet, og nå blir det opp til politiet å etterforske saken, sier forsvarssjefen til samme avis.

Rutinemessig siktet for uaktsomhet

Vognføreren er siktet for brudd på veitrafikkloven paragraf 3 som omhandler uaktsomhet. Siktelsen kommer automatisk etter førerkortbeslaget ifølge Jensen Røddesnes.

Saken er under etterforskning av politiet og årsaken til ulykken er ikke klarlagt, understreker Trøndelag politidistrikt mandag kveld.

Vognføreren er en mann i 20-årene, mens vognkommandøren er en mann i 40-årene. Begge er fra Sør-Norge og tilhører Telemarkbataljonen.

- Krevende ulykkessted

Operasjonsleder Rune Reinsborg karakteriserte skadestedet som «krevende»

— Det er et krevende ulykkessted, sier operasjonslederen til Adresseavisen.

Militært politi sperrer veien inn til ulykkessstedet. Denne stridsvognen er ikke involvert i ulykken.

Til Aftenposten opplyser han at personbilen, som den avdøde satt i, kom kjørende nordover mot Snåsa, mens stridsvognen var på vei sørover.

— Vi vet ikke om det var en frontkollisjon, men det er snakk om en møteulykke, sier Reinsborg.

Militærøvelse i området

Politiet jobber med å varsle pårørende til den avdøde.

— Nødetatene er på stedet og ulykkesgruppen til Statens vegvesen og krimteknikere er på vei, sier Reinsborg ved 10.30-tiden mandag.

kart.png

John Vegar Gystad, leder for pressesenteret under øvelsen Cold Respons, bekrefter at det har vært en kollisjon mellom en stridsvogn av typen bergepanser fra Brigade Nord og et sivilt kjøretøy.

Ut over det henviser han til politiet og redningsetatene, som er på skadestedet.

Ni spørsmål og svar om NATO-øvelsen:

Les også

Russere på sidelinjen når kjempeøvelse starter i Norge

— Bergingsvogn

Aleksander Jankov, oberstløytnant og talsmann for Cold Respons 2016, opplyser til Adresseavisen det ikke er meldt om personskader på militært personell.

— Jeg kan bekrefte at det er et militært pansret kjøretøy som er involvert i ulykken. Det er flere typer pansrede kjøretøy på denne strekningen i dag. De varierer i vekt på mellom 15 og 60 tonn, sier Jankov til Adresseavisen.

Ifølge Ivar Moen, talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, er det en bergingsvogn som er involvert i kollisjonen.

— Det er en type stridsvogn som skal berge andre stridsvogner, sier Moen til Adresseavisen.

Politiet i Nord-Trøndelag meldte først om ulykken klokken 9.44 mandag.

Skulle slippe forbi tanks - endte med kjedekollisjon

Også et annet sted i Nord-Trøndelag har tanks vært involvert i trafikkulykke mandag.

Da en personbil stanset på fylkesvei 17 like sør for Namsos, for å slippe forbi en møtende stridsvogn, skal to biler ha påkjørt vedkommende bakfra, skriver Trønder-Avisa.

Ingen personer er skadd, men bilene er påført store materielle skader.

Les også

  1. PST frykter russisk spionasje under Cold Response

  2. Nå går diskusjonen om droner kunne erstattet disse soldatene

  3. Ni spørsmål og svar om den store norske NATO-øvelsen Cold Response