Norge

Gardermoen åpner egen bunadssluse

Har du med bunad, får du egen bunadssluse på Oslo Lufthavn i helgen.

Reisende som har med seg bunad, får anledning til å bruke en egen sluse på Oslo lufthavn i helgen.

  • Ntb

Flyplassen innførte en forsøksordning i fjor, og det var så vellykket at de gjentar det i år.

Bunadsslusa vil være tilgjengelig 16. og 17. mai. Ved å skille ut dem som reiser i bunad, fjerner man er flaskehals og opprettholder god flyt gjennom sikkerhetskontrollen for alle reisende, opplyser Oslo Lufthavn.

Forberedt i sikkerhetskontrollen

Ideen ble meldt inn i fjor via Oslo Lufthavns Facebook-side.

— Ideen var strålende i fjor og den er like bra i år. Derfor gjentar vi suksessen fra fjoråret og tilbyr dette i forkant av 17. mai også i år, forteller medieansvarlig ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.

Det er mange reisende som lurer på om det er greit å ta med bunad og smykker i håndbagasjen. Det går fint, bortsett fra bunadskniv, som må sendes som innsjekket bagasje. Det kan lønne seg å være litt forberedt i sikkerhetskontrollen, forklarer Andersen.

— Søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren. Samle bunadssmykker i en smykkepose eller i et smykkeskrin og vis det til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen, sier Andersen.

La bløtkaken bli hjemme

Andre passasjerer vil gjerne ha med seg kake som skal på festbordet på nasjonaldagen. Men det er det verre med, påpeker Andersen. Krem er klassifisert som smørbart/flytende.

— Kaker egner seg heller ikke så godt i innpakket bagasje, men her skal passasjeren selv få vurdere hva de gjør. Vårt beste råd er å la vertskapet på ankomststedet stå for bakingen, eventuelt dele kaken med medpassasjerer før sikkerhetskontrollen, sier Andersen.