Norge

Norske forskere tror blodprøve kan avdekke koronarisiko

Forskere ved Akershus universitetssykehus har funnet en blodprøvemarkør som tidlig kan si hvilke pasienter som har høy risiko for å bli alvorlig koronasyke.

Det er forskere ved Akershus universitetssykehus som har gjort funnene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

 • NTB

Det dreier seg om biomarkøren Growth Differentiation Factor-15 (GDF-15), skriver Dagbladet. Funnene ble i midten av denne måneden publisert i det medisinske tidsskriftet Circulation.

– Studien viser at det er en sterk sammenheng mellom GDF-15-prøver tatt tidlig under sykehusoppholdet og hvilke pasienter som trenger intensivbehandling eller har forhøyet dødsrisiko, sier professor Torbjørn Omland ved Akershus universitetssykehus (Ahus).

Professor Torbjørn Omland er en av forskerne bak funnene. Her er han fotografert da han mottok Nasjonalforeningen for folkehelsens Hjerteforskningspris for 2019 i 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ifølge assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kan en biomarkør sjelden brukes alene, men den kan ha en verdi om den brukes sammen med andre parametere, som oksygenmetning.

– Det er alltid nyttig å finne biomarkører som kan forbedre prognostisering og monitorering av pasienter. Dersom man lettere kan identifisere hvem som har høy risiko for forverret sykdomsforløp etter innleggelse, er det selvsagt en fordel for både behandler og pasient, sier Nakstad til Dagbladet.

Les mer om

 1. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Direkteblogg om korona

 2. NORGE

  Folkehelseinstituttet: Håper å vaksinere alle over 65 år i løpet av våren

 3. NORGE

  Koronasmittet barn får intensivbehandling i Bergen

 4. VERDEN

  Astra Zeneca-vaksinen er mindre effektiv enn konkurrentenes alternativer. Men den har likevel fordeler.

 5. OSLOBY

  Disse seks grafene forteller hvordan Oslo-folk beveget seg etter nedstengingen

 6. NORGE

  I disse ti norske kommunene er det mest smitte nå