Fra i morgen blir det norske koronasertifikatet en del av EUs løsning

Det åpnes for et fysisk koronasertifikat for dem som ikke kan bruke det digitale.

Onsdag ble det lagt frem nyheter om EUs koronasertifikat. Fra venstre: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, helse -og omsorgsminister Bent Høie og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

Torsdag 24. juni blir Norge en del av EUs løsning for koronasertifikater.

Personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene, kan komme inn i Norge – hvis de har et gyldig koronasertifikat. De slipper karantene, testkrav og innreiseregistrering. Det opplyser helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse onsdag.

– Takket være et raskt, effektivt og godt europeisk samarbeid har vi allerede på torsdag en koronasertifikatløsning som vil kunne gjøre reising betydelig enklere for personer som er fullvaksinerte eller har gjennomgått koronasykdom, sier Høie.

Overgangen til EUs løsning innebærer at det kommer en EU-tilpasset visning av det eksisterende koronasertifikatet, ifølge Helsenorge.no. Du trenger ikke å få et nytt koronasertifikat, om du allerede har et. Forskjellen blir et litt annet utseende.

Papirløsning

Selv om Norge blir en del av løsningen torsdag, så er det flere land som fremdeles ikke er klare med en egen løsning. De fleste EU- og EØS-land vil da være koblet til EUs løsning innen 1. juli, ifølge regjeringen.

Landene som foreløpig er klar med løsningen er: Østerrike, Bulgaria, Belgia, Kypros, Tyskland, Estland, Finland, Frankrike, Kroatia, Island, Polen og Latvia.

Les også

5. juli må Norge tilpasse seg EUs koronakart. Da kan det bli vesentlig flere grønne land å reise til.

Høie kom samtidig med en beskjed:

– De som velger å reise, må selv sette seg inn i reglene for karantene, testkrav og smittevern i det landet de skal til. Dette vil variere fra land til land.

Det kommer også en løsning for personer som ikke kan eller ønsker å bruke det digitale koronasertifikatet.

– Fra i morgen kan de ringe informasjonstelefonen for korona og få tilsendt koronasertifikatet i posten. Vi ønsker likevel at flest mulig bruker den digitale løsningen på helsenorge.no, og eventuelt tar en utskrift av sertifikatet hjemme, sier Høie.

Koronatelefonens nummer er 815 55 015.

Venter at delta tar over

Fremover venter regjeringen økt turisme.

– I Europa er det mange som er fullvaksinert, spesielt pensjonister. De er glad i å reise til Norge, så det er all grunn til at de vil reise til Norge, sier Bent Høie.

Økt reising vil gi økt importsmitte.

– Nye virusvarianter kan finne veien over landegrensene, sier Høie.

Høie uttalte også at den mer smittsomme deltavarianten fra India etter hvert vil dominere også i Norge. Det vil ikke nødvendigvis true gjenåpningen av samfunnet.

– Deltavarianten kan allerede i løpet av juli bli den dominerende varianten i Norge. Denne varianten er mer smittsom enn alfavarianten, sier han.

Dette vil gjøre det vanskeligere å drive med smittesporing.

– Derfor vil jeg oppfordre til å laste ned smittestopp-appen, slik at du bidrar til å gjøre arbeidet med smittesporing enklere, sier Høie.

Også på ferien sier han at appen er nyttig.

– Nå snakker appen med andre europeiske apper, hvis de bruker Apple eller Googles teknologi.

Les også

FHI skal smittevurdere europeiske øyer – reiselivet krysser fingrene for Kreta

Oppfordret til å planlegge etter vaksine

Høie oppfordret folk om å planlegge ferien etter vaksinetimen.

– Vi er avhengig av at flest mulig tar vaksinen. Den er vår vei ut av pandemien, sier Høie.

– Mange som jobber med vaksineringen har sagt ja til å jobbe i sommer, selv om de kunne hatt fri, legger han til.

FHI-direktøren, Camilla Stoltenberg, opplyste at forrige uke var første uke på åtte måneder uten koronadødsfall.