Norge

Vil ikke ha Sagen først

–Det er helt unaturlig at Anette Sagen skal være første hopper ut i nye Holmenkollen.

Anette Sagen er foreslått til å være den første hopperen ut i nye Holmenkollen.
 • Mette Bugge

Les også :

Roar Gaustad, leder av Kollenhopp siden starten i 1993, er ikke redd for å banne i kjerka. Han følger ivrig med i debatten om hvem som skal få æren av å ta sats når den første offisielle hopperen skal «døpe» bakken i mars. Han er overbevist om at det ikke bør være Sagen fra Mosjøen.

– Jeg har selvsagt ikke noe imot Anette Sagen hverken som hopper eller menneske, men mener det blir feil hvis det er hun som skal innvie bakken. Jeg synes Holmenkollen tilhører hoppmiljøet på Østlandet.

– Men det er et nasjonalanlegg?

– Ja, men Staten har bare gått inn med drøye fem prosent av de 1,8 milliardene det koster. Det blir ikke riktig hvis det er noen andre enn aktive som har Kollen som sin hjemmearena, som skal få æren av å hoppe der først.

– Hvem bør få æren?

– Valget er innlysende. Det må bli Bjørn Einar Romøren, som har vært med i Kollenhopp fra starten av, siden han var 12 år gammel, og har bakken som sin hjemmearena. Han er dessuten utøveren som har hoppet lengst i verden, 239 meter, men jeg har også målt han til 18 meter i Holmenkollen for noen få år siden, ler Gaustad.

– Hva hvis en norsk hopper tar OL-gull i stor bakke i Vancouver?

– Jeg sier det samme selv om Anders Jacobsen blir olympisk mester. Heller ikke han skal hoppe der først. For meg blir det akkurat som om Bjørn Einar Romøren eller Anders Jacobsen skal innvie en eventuell ny bakke i Granåsen i Trondheim. Da skal selvsagt en fra Trønderhopp velges. Og når Vikersund får ny bakke til VM i skiflyvning 2011, må det bli en utøver fra teamet der.

– Med Anette Sagen først ut – vil ikke det ha en annen symboleffekt enn når en av gutta skal hoppe?

– Det går ikke an å tenke slik, eller lage kvinnesak ut av dette. Det har jeg liten sans for. Sagen har ikke noe med Kollen å gjøre.

– På Facebook, avstemninger og målinger har Sagen en veldig stor tilhengerskare. Ingen har engasjert «folket» så mye som henne. Skal man ikke ta hensyn til det?

– Da spør jeg – hvem er det som sitter på Facebook? Kjenner de til sporten? Jeg mener det er viktig at en slik avgjørelse ikke avgjøres på den måten.

– Hva hvis det nå blir Norges beste kvinnelige hopper som får sette utfor bakken først?

– Da er hun selvsagt hjertelig velkommen. Når avgjørelsen er tatt skal vi på ingen måte ødelegge for henne. Sagen er en meget dyktig hopper, som vil gjøre oppgaven bra. For meg er dette en prinsippsak.

 1. Les også

  Anette Sagen suveren på topp

 2. Les også

  Sagen & co fikk nei av høyesterett

 3. Les også

  Sagen & co ble nektet å hoppe

 4. Les også

  Svevende lett Holmenkollen