Krekar ville ikke flytte

Krekar bor nå i en kommunal boligblokk.

Les også:

Mullah Krekar har valgt å forholde seg til politiets råd. Han har tillit til at politiets vurderinger av hva som er best for ham og hans sikkerhet.

Men ifølge advokaten ønsket ikke mullahen selv å flytte fra leiligheten på Tøyen i Oslo.

— Han hadde et ønske om å bli værende der han var, men han må forholde seg til politiets vurderinger, sier Brynjar Meling.

Krekars advokat understreker at hans klient og familien er godt fornøyde med hvordan politiet i Oslo har håndtert med saken.

Han hadde et ønske om å bli værende der han var.
Mullah Krekars advokat, Brynjar Meling.

- Håpløs

Bakgrunnen for at Krekar ikke ønsket å flytte skal ha vært at han uansett innser at det ikke er mulig å leve på skjult adresse og med skjult identitet.

— Hele situasjonen fremstår som ganske håpløs. Vi skal ikke glemme at her vi står overfor en mann som i utgangspunktet ikke ønsker å være her, han ønsker å komme tilbake til Nord-irak.

Krekar risikerer dødsstraff i Irak og mener selv at hans liv er i fare hvis han reiser tilbake nå.

Ingen tatt

Politiet innkalte fredag ettermiddag til en pressekonferanse i forbindelse med at det natt til 25.januar ble skutt inn i mulla Krekars leilighet på Tøyen i Oslo.

Der kom det fram at det fortsatt ikke er pågrepet noen i forbindelse med skyteepisoden, som fortsatt etterforskes som et drapsforsøk.

Bor i kommunal boligblokk

Politiet opplyser også at Krekar og familien hans etter eget ønske nå er plassert i en kommunal leilighet. De takket dermed nei til et vitnebeskyttelsesprogram som kunne medført flytting til en annen by eller et annet land.

— De bor nå i en kommunal boligblokk. Denne ligger i et område der Krekar selv ønsker å bo. Dette er i et område der han har sitt nærmiljø, men vi vil ikke kringkaste adressen hans, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

Den nye boligen blir av politiet beskrevet som sikrere og mer oversiktlig enn Krekars hjem i Heimdalsgata på Tøyen.

- Belastende

Forsvareren peker på at det for familien vil kunne være en utfordring å komme i et nytt miljø, med nye naboer og omgivelser.

— Det å flytte til en ny leilighet kan i seg selv være belastende. Under disse omstendighetene kan dette være en ytterligere belastning.

Klipper ikke skjegget

Krekar er et svært kjent ansikt og ønsker av religiøse grunner heller ikke å klippe skjegget. Derfor er han og Oslo-politiet enige om at det vil være håpløst å prøve å leve et liv med en skjult identitet.

— Ut fra respekt for det har man latt den ballen ligge død, sier Meling.

Her går politiet gjennom Krekars leilighet etter skuddene på Tøyen. FOTO: ANDREAS BAKKE FOSS
Mullah Krekar ville helst ha blitt boende i leiligheten på Tøyen i Oslo. FOTO: PAAL AUDESTAD
Stabssjef Johan Fredriksen og politiinspektør Hanne Kristin Rohde informerte pressen fredag ettermiddag. FOTO: HEIKO JUNGE / SCANPIX