- Ny kreftmedisin kan redde tusener

Britiske forskere har utviklet en ny type kreftmedisin som de mener kan hjelpe over en tredjedel av pasienter med de vanligste formene for kreft.

Den nye medisinen gjør at kreftceller med bestemte genfeil krymper og dør, mens friske celler overlever. Så langt har medisinen blitt testet ut på en gruppe brystkreftpasienter, med godt resultat.

Tidligere har den såkalte PARP-hemmende medisinen olaparib vist lovende takter i behandling av bryst— og eggstokkreft , forårsaket av arvelige mutasjoner i BRCA-gener. Nå hevder forskere ved Breaktrough Breast Cancer Research Centre at medisinen også kan ta knekken på flere typer kreft, melder BBC News

- Kan hjelpe tusenvis

I en rykende fersk studie publisert i det medisinske tidsskriftet EMBO Molecular Medicine denne uken, går det angivelig fram at PARP-hemmere også kan bryte ned kreftceller med feil på et gen kalt PTEN. Celler med en slik genfeil er avdekket hos mellom 30 og 80 prosent av pasienter med kreft i bryst-, prostata, huden, eggstokker, mage eller tykktarm. - Denne nye behandlingen kan potensielt sett utgjøre en stor forskjell for mange tusen kreftpasienter, inkludert dem med svært begrensede behandlingsmuligheter, sier forskningsleder Chris Lord til BBC.

Krymper svulsten

Forklaringen bak det medisinske fremskrittet er at kreftceller med defekt PTEN-gen er helt avhengige av enzymet PARP for å kunne reparere seg selv. De friske cellene har på sin side flere muligheter. Ved å tilføre kroppen PARP-hemmere blokkeres det spesielle enzymet kreftcellene er avhengige av. Når de ikke får tilgang til dette, vil de etterhvert krympe og dø, samtidig som de friske cellene overlever. Den nye oppdagelsen forskerne mener å se, er at celler med defekte PTEN-gener er opp til 25 ganger med sensitive overfor PARP-hemmere, sammenlignet med friske celler.

- Få bivirkninger

— Disse resultatene er spennende fordi de viser at PARP-hemmere kan bidra til en kraftig, målrettet behandling med få bivirkninger, og som kan hjelpe mange flere kreftpasienter, sier professor og direktør ved Breaktrough Breast Cancer, Alan Ashworth til BBC. Rundt 46.000 britiske kvinner får hvert år diagnosen brystkreft. Rundt 12.000 dør av sykdommen årlig.