Ikke helt som andre milliardærer

Grossistfamilien Johannson holder seg i bakgrunnen. Dagens hovedarving, Johan Johannson (43), er Norges tredje rikeste og kjører Toyota.

–En familiebedrift er pr. definisjon langsiktig, sier Johan Johannson i en e-post til Aftenposten. Siden januar har vi forsøkt å få et intervju med mannen. I går fikk vi en e-post fra ham. Dette bildet, fra en butikkåpning høsten 2004, er et av de få som fins av den mediesky milliardæren.

Norske rikinger kaster gjerne om seg med penger på 30-årslag, utdrikningslag, båter, fete biler, hytter og hus på størrelse med middels slott. Men det gjelder ikke de «gamle pengene» i familien Johannson. Der går det i eldre klær, biler som ikke byttes ut før trafikksikkerheten trues, og en klar nøysomhet når nye bruksgjenstander skal kjøpes inn.

Men det er ikke pengene det står på.

Kiwi og deLuca.

Hundretusener av nordmenn handler nemlig daglig med selskapene til Johan Johannson (43). Enten du kjøper dagligvarer på Kiwi, Meny, Ultra, Spar eller Centra, bidrar du med kroner og øre til hans velstand. De som tar seg en middag på BigHorn Steak House og Dolly Dimples gjør det samme. I tillegg eier NorgesGruppen, der familien Johannson er hovedeiere, en lang rekke cafeer, kaffebarer og kiosker. Mix, Deli deLuca og Kaffebrenneriet er et par eksempler.

Men de fleste av oss ville gått rett forbi denne matbaronen på gaten.

En gang skal han ha travet rett forbi et fullt pressekorps i resepsjonen på hovedkontoret til NorgesGruppen uten at noen la merke til hvem som passerte.

Gjennom fem generasjoner har familien Johannson bygget seg opp som grossister og etter hvert som dagligvaregiganter. Og det har skjedd uten man har sett særlig andre spor enn på ligningslistene. I høst kåret Kapital Johan Johannson til Norges tredje rikeste, etter tankreder John Fredriksen og eiendomskongen Olav Thon.

Virker gjerrige.

Johan Johannson bor i sitt barndomshjem ikke langt opp i lia fra Bogstad Camping, men langt nedenfor de virkelige boligkaksene høyere opp i Holmenkollåsen.

«Når han ikke har overtatt som styreleder nå, gjør han det aldri»
En kilde til Aftenposten

Huset ligger litt skyggefullt til, lukket inne bak trær. Nærmeste nabo mot sør er et av anleggene til Oslo vann— og avløpsetat.

Langt på vei virker familien gjerrige, forteller kilder Aftenposten har snakket med. Alle vil kun snakke om familien om de loves anonymitet.

–Både privat og som eier liker jeg å være relativt nøktern og langsiktig, sa Johan Johannson i et intervju i Dagens Næringsliv høsten 2000, som er det eneste intervjuet han har gitt det siste tiåret.

Aftenposten har siden januar i år bedt om et intervju med Johannson, men har bare fått utsettelser. Denne uken fikk vi «lov» til å sende ham en e-post. I går ettermiddag kom det noen korte svar på spørsmål ment for et større intervju.

Hvaler.

–Joh. Johannson (eierselskapet til far, onkel og Johan, red. anm.) liker selvsagt ikke sløsing, men er ikke utpreget nøysomt, skriver han i denne e-posten, hvor det er tydelig at han svarer mer for familieselskapet enn for seg selv.

Men mange oppfatter Johan Johannson som mer enn nøysom når det kommer til privat forbruk. Noe som blant annet viser seg i valg av biler.

Familien disponerer to biler, en Toyota Landcruiser og en Volkswagen Tiguan. I eiendomsregisteret fins det også et par mindre hytter på Hvaler. Blant annet på en øy like nord for Skjærhallen.

Aftenposten spurte Johannson om mottoet «langsiktighet, langsiktighet, langsiktighet» kunne være dekkende for familiens fremferd.

–Nei, en familiebedrift er pr. definisjon langsiktig. Jeg vil heller si «drift, drift og drift»! Å bare være langsiktig holder ikke. Innenfor handel forandrer bildet seg hele tiden. En må være med å utvikle virksomheten aktivt, skriver Johannson.

Giganter.

Han sitter som hovedaksjonær i Joh. Johannson AS, som eier snaut 70 prosent av aksjene i NorgesGruppen – giganten som kontrollerer 40 prosent av det norske dagligvaremarkedet.

Johan Johannsons farfar het også Johan Johannson. Han døde 11. juli 2004, 93 år gammel. Han skal ha hatt som motto: «Hold kjeft og tjen penger», skrev Aftenposten på 1990-tallet.

To av hans barn, Torbjørn og Knut Hartvig Johannson, har fulgt dette til punkt og prikke. I kraft av å være onkel og far kontrollerer de i dag NorgesGruppen sammen med Johan Johannson.

Av folk som kjenner Johan Johannson blir han beskrevet som dyktig, nærmest nerdete, med ting han kan. Det gjelder blant annet IT og logistikk, som har vært viktige arbeidsområder for ham i NorgesGruppen.

Samtidig er han ganske hissig hvis han blir presset.

–Det er noe alle i styret vet, sier en kilde.

Langhåret.

Men en sak som volder NorgesGruppen noe hodebry, er hovedaksjonærens ytre fremtoning. Johannson lar gjerne håret gro og går gjerne med for lange bukser.

–Det hadde gjort seg med en ny jakke – kanskje en gang i året, sier en kilde.

Johannson er kjent for å ikke bry seg nevneverdig om klær. Sveisen, som er nyklippet på bildene her, tas sjeldent.

–Han er jo ikke like moteriktig som Reitan-brødrene, for å si det sånn, sier en kilde.

Lik stemmevekt.

I dag er det hans far, Knut Hartvig Johannson, som er den ubestridte ener i NorgesGruppen-konsernet. For selv om yngstemann eier det meste, har onkelen og faren like mye stemmerett som ham. Samtidig er det Knut Hartvig Johannson som er styreleder både i Joh. Johannson og NorgesGruppen.

Men det er ikke slik at han vinner alle slag, han har gjerne både sønnen og broren Torbjørn mot seg.

Biter seg fast.

Men makten vil far Knut Hartvig ha. For noen år siden gikk det rykter om at han gjerne ville trappe ned og overlate styringen av selskapet til sin sønn. Og fortsatt er det slik at det øvrige styret tar det for gitt at Johan kommer til å overta styrevervet.

Samtidig sier folk som kjenner familien godt at det nå knyttes mer usikkerhet til akkurat dette. Noen peker på at Knut Hartvig ikke kommer til å gi fra seg makten så lenge han ikke ser at noen andre er fullt ut i stand til å overta, altså Johan.

–Når han ikke har overtatt som styreleder nå, gjør han det aldri, sier en kilde som kjenner familien godt.

Barnebarna?

Odd Reitan, Rema-gründer, overlot mye av styringen av selskapet til sine sønner allerede da de var rundt tredve. Johan er allerede 43, faren er 73 år.

For seks år siden kom tre av barna til Johan Johannson inn på eiersiden i familieselskapet. Ingen av disse er myndige, og eldstemann er 16 år. Kanskje er planen å hoppe over en generasjon, men på spørsmål om når han overtar svarer Johan:

–Vi er tre partnere i Joh. Johannson i dag. Det er veldig oversiktlig og fungerer bra. Det er ingen grunn til endre på noe som helst, skriver han til Aftenposten.

Huset til Johan Johannson og familien er relativt beskjedent, i hvertfall sammenliknet med naboene i Holmenkollåsen.
Johan Johannson sitter i dag som administrerende direktør i Joh. Johannson Kaffe AS, et selskap som bare omsetter for 1 prosent av det hele imperiet omsetter for.
Johan Johannson sammen med administrerende direktør i NorgesGruppen, Sverre Leiro.
Maleriet av grunnleggeren av Joh. Johannson, Johan Johannson. Bildet henger på et av møterommene i Kaffetårnet på Filipstad.
Knut Hartvig Johannson eier én aksje med stemmerett og sitter som styreleder. Han er den som bestemmer i selskapet i dag. Likheten til oldefar og grunnlegger er slående, se bildet t.h..