Norge

Nye koronatiltak: Fra rødt til gult nivå i skolene. Fritidsaktiviteter blir lov.

Statsminister Erna Solberg (H) redegjorde for nye koronatiltak.

Vi har valgt å prioritere barn og unge, sa statsminister Erna Solberg (H) i Stortinget mandag.

 • Ingvild Berg
  Journalist
 • NTB

Regjeringen ønsker nå å gjøre hverdagen for barn og unge litt mer normal, sa Erna Solberg under redegjørelsen i Stortinget om nye koronatiltak. Hun understreket at dette er nasjonale tiltak.

Kommunale tiltak kan variere, og områder med mye smitte kan fortsatt ha strengere tiltak.

 • Regjeringen nedjusterer fra rødt til gult nivå i skolene. Kommuner med høyt smittepress bes vurdere å beholde rødt nivå.
 • Barn og unge under 20 år kan trene og delta i fritidsaktiviteter som normalt, både ute og inne. Og der det er nødvendig, kan de fritas fra anbefalingen om avstand på én meter.
 • Kamper, cuper og stevner for barn og unge må fortsatt utsettes.
 • For voksne blir det fortsatt ikke lov med trening innedørs. De kan trene utendørs om de kan holde god avstand.
 • Toppidrett bes utsette alt seriespill i to uker.
 • Regjeringen vil videreføre forbud mot skjenking av alkohol.
 • Regjeringen viderefører anbefalingen om å unngå unødvendige reiser i inn- og utland.
 • Regjeringen anbefaler alle å begrense sosial kontakt. Man bør ikke ha besøk av flere enn fem personer.
 • For private sammenkomster utenfor eget hjem vil anbefalingen nå være inntil 10 personer innendørs. Utendørs er anbefalingen maks 20 personer.
 • Hytteopphold i Norge med folk du bor sammen med frarådes fortsatt ikke, innenfor de lokale og nasjonale rådene som gjelder.
 • Hjemmekontor anbefales fortsatt for alle som har mulighet til dette.
 • Alle universiteter, høgskoler og fagskoler bør fortsatt bruke digital undervisning der det er mulig. Alle planlagte arrangementer bør være digitale, og større forelesninger og sammenkomster bør unngås.
 • Maksimalt ti personer på innendørs idrettsarrangementer, kulturarrangementer, seminarer, livssynssamlinger, seremonier og lignende. Det er tillatt med 200 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.
 • I begravelser kan det være opp mot 50 personer, selv om setene ikke er fastmontert.
 • Maks 200 personer på arrangementer utendørs. Det kan være inntil 600 personer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter.

– Langvarige restriksjoner

Fra 4. januar har det blant annet vært full nasjonal skjenkestopp. Regjeringen ba også folk om å sette det sosiale livet på pause.

Nå ser det ut til at tiltakene har hatt en effekt: I forrige uke var det 1100 færre smittetilfeller enn uken før.

I noen kommuner er det fortsatt stigende smitte, og regler vil kunne variere mellom kommunene. Tiltakene i Oslo gjelder til 21. januar.

Solberg sier hun er glad for å kunne si at folk over hele Norge ble med på krafttaket.

– Vi ser nå de første tegnene på at tiltakene har effekt, sier Solberg.

– Lys i tunnelen

Solberg sier hun forstår dem som er blitt skuffet over hva det nye året har gitt så langt, men ber oss om å ikke gi opp:

– Vi skal ikke gi opp 2021. Det er lys i tunnelen, sier Solberg.

Statsministeren la til at nye varianter av viruset kan gi oss tøffe oppoverbakker, og at smitten i samfunnet fortsatt er for høy.

Hun understreker at folk må forberede seg på å leve med ulike grader av smitte og smitteverntiltak frem mot sommeren, kanskje enda lenger. Samtidig ønsker ikke regjeringen sterkere tiltak enn nødvendig.

– Dette er løpende vurderinger. Handler vi for sent, vil tiltakene bli enda mer inngripende, sier statsministeren.

Les også

Raymond Johansen: Ingenting som tilsier store lettelser

Åpner for portforbud

Solberg gjorde det også klart at et portforbud kan bli innført hvis det blir nødvendig.

– Ingen ønsker portforbud i Norge. Men hvis smitten kommer helt ut av kontroll, slik at liv og helse for mange mennesker blir alvorlig truet, kan det være det siste virkemiddelet vi har å gripe til, sa statsministeren.

Hun viste til at flere land rundt oss allerede har innført portforbud. Regjeringen har sendt et lovforslag på høring om regulering av portforbud i Norge, slik at det kan innføres om nødvendig.

70 prosent kan være vaksinert innen juni

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) tror rundt 70 prosent av alle voksne i Norge kan vaksineres innen juni.

– Hvis alt går som vi håper, tror vi at vi kan tilby vaksine til alle over 18 år til sommeren, sa han i sin redegjørelse til Stortinget.

Norge kan få tilgang på tre ganger så mange vaksiner som vi trenger, dersom alt blir godkjent, ifølge Høie. Det vi ikke trenger, vil bli gitt til andre land.

Ifølge Høie vil Norge kunne få 3,4 millioner doser fra Pfizer, 1,89 millioner doser fra Moderna og 3,3 millioner doser fra AstraZenica.

– Vi vil også kunne motta betydelige mengder fra andre dersom de blir godkjent, sier Høie.

Uenige om skjenkeforbud

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) er uenige om rådet om nasjonal skjenkestopp. Folkehelseinstituttet har anbefalt regjeringen å oppheve forbudet. De vil heller ha skjenkestopp ved midnatt og innslippsstopp på utestedene klokken 22. Helsedirektoratet villle holde fast ved skjenkeforbudet.

Forbudet om alkoholservering forlenges inntil videre, og regjeringen vil gjøre en ny vurdering om en uke. Solberg har forståelse for at skjenkeforbudet innebærer tapt inntekt og permitteringer, og tap av møteplasser. Hun begrunner likevel forbudet slik:

– Vi har valgt å forlenge dette forbudet fordi vi vet at ansatte i serveringsbransjen er sterkt overrepresentert blant smittede.

Økonomiske tiltak for studenter

Erna Solberg sier regjeringen vil komme tilbake med nye økonomiske tiltak for studenter som har tapt inntekt.

– Vi anser fortsatt Lånekassen som best egnet til å støtte studentene, sa Solberg.

Frp foreslo forrige uke å bevilge 1 milliard kroner for å hjelpe studenter, fortrinnsvis dem som har tapt inntekt under pandemien.

Også de rødgrønne partiene krever økt støtte til studentene, og dette er ett av temaene som diskuteres i samtalene mellom opposisjonspartiene på Stortinget om forsterkede krisepakketiltak.

Les også

 1. Folkehelseinstituttet bommet på smittetall i julen

 2. De var flinkere enn Norge i kampen mot viruset. Så endret alt seg.

 3. Pandemien kan være på retur – over 1100 færre koronasmittede siste uke

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset