Norge

Vil ikke anbefale vaksinering av alle

 • Ingeborg Moe
  Journalist

Hvis halve den norske befolkningen lar seg vaksinere og blir immune, vil vi klare å stoppe spredningen av svineinfluensaen, ifølge Folkehelseinstituttet. KNUT SNARE

 • Hvis mellom en tredjedel og halvparten av befolkningen vaksinerer seg, så kan vi forhåpentlig stoppe pandemien i Norge, sier overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet.

Iversen forteller at hver person med svineinfluensaviruset i gjennomsnitt smitter to andre. Hvis halve befolkningen lar seg vaksinere og blir immune, vil man derfor klare å stoppe spredningen, fordi hver person bare kan smitte én eller færre.

— Da vil ikke antallet smittede øke. Men for at det skal ha den effekten, er det selvsagt viktig at de som vaksinerer seg, er godt spredt ut over landet, sier Iversen.

Influensa er ikke like smittsomt som for eksempel meslinger. Der vil én person i snitt smitte 15–16 andre. For å stoppe spredning av meslinger trengs derfor en vaksinasjonsdekning på over 90 prosent.

— Hvorfor kjøpte man inn svineinfluensavaksine til hele befolkningen hvis det er nok at under halvparten vaksineres?

— Da vi kjøpte inn vaksinen, visste vi ikke hvilken pandemi som kom og hvor hardt den ville slå til. Vårt mål var at alle skulle få muligheten til vaksine, dersom det var behov.

Starter nå

Denne uken ankom de første dosene med influensavaksine Norge, og i løpet av denne og neste uke vil Norge ha mottatt 450000 doser.

I begynnelsen av neste uke kjøres dosene ut til kommunene, som vil starte vaksinasjonen ganske umiddelbart. I første omgang er det risikogruppene (se faktaboks) og helsepersonell som får vaksinen.

Iversen understreker at de som er utenfor risikogruppen, ikke behøver å ringe ned fastlegen sin for å få vite hvor de skal ta vaksinen.

–Først skal de prioriterte vaksinere seg. Det tar noen uker. Deretter kommer mer informasjon om hvordan den øvrige befolkningen skal forholde seg til vaksinen. Mitt råd til alle utenfor risikogruppene er å ta det med ro, og følge med på informasjon fra kommunen. Og selvsagt fortsette å følge råd om hoste- og håndhygiene, sier han.

Iversen sier likevel at vaksinen også vil være viktig for den friske delen av befolkningen.

–Vi har sett eksempler på at svineinfluensaen kan bli svært alvorlig, også for personer som er helt friske. Rapporter internasjonalt viser det. Derfor er det grunn til å være positiv til vaksinen, selv om man ikke er i risikogruppene. Også fordi man ved å ta vaksinen kan forhindre at man smitter personer som er i risikogruppene.

«Vi anbefaler sterkt personer i risikogruppene og helsepersonell å vaksinere seg. Vi har ikke tatt stilling til om vi sterkt vil anbefale vaksinering av hele befolkningen.»

Ikke avgjort.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen understreker at helsemyndighetene ennå ikke har avgjort om de skal anbefale vaksinering av alle.

–Vi anbefaler sterkt personer i risikogruppene og helsepersonell å vaksinere seg. Vi har ikke tatt stilling til om vi sterkt vil anbefale vaksinering av hele befolkningen, sier Larsen.

Først etter at risikogruppene har fått vaksine, vil helsemyndighetene vurdere hvilken anbefaling de skal gi folk som hverken har noen underliggende sykdom eller jobber i helsevesenet. Helsemyndighetenes anbefaling til hele befolkningen vil trolig komme i løpet av noen uker og bygge på oppdatert informasjon om svineinfluensapandemien verden over.

Ifølge Bjørn Iversen er det forskjell på å komme med en offisiell anbefaling, slik helsedirektøren viser til, og det å ønske at flest mulig takker ja.

–Kan ikke den sterke argumentasjonen for vaksinering oppfattes som at dere allerede har anbefalt vaksine for hele befolkningen, også de friske?

–Det ligger i vår grunnholdning at vi ønsker at flest mulig skal ta imot tilbudet, ikke minst på grunn av flokkbeskyttelsen. Det har vi kommunisert ut, og det kan ha blitt misforstått som at vi ber alle ta vaksinen. Men en offisiell anbefaling til hele befolkningen har vi altså ikke avgjort om vi skal gi ennå.

Stor betydning.

Helsedirektøren tror anbefalingen – enten de mener alle skal vaksinere seg eller ikke – vil ha stor betydning for hvor mange som tar den. Norge har kjøpt inn nok vaksiner til at alle som ønsker det, kan få den.

Hver uke kommer det inn nye rapporter om hvordan sykdommen har artet seg i andre land, og etter hvert vil det også komme flere resultater fra vaksineringen. Ifølge Larsen viser en av de ferskeste studiene internasjonalt at rundt en tredjedel av dem som blir alvorlig syke av svineinfluensa og trenger respiratorbehandling, ikke har noen underliggende sykdom.

Ifølge Bjørn Iversen ser det ut som at pandemien nå er i ferd med å ta seg opp. Andelen positive prøver av dem som er blitt testet for sykdommen, steg fra 8 prosent for to uker siden til 14 prosent forrige uke. Noen steder, blant annet i Oslo, Akershus, Kristiansand og Trondheim, var mer enn 20 prosent av prøvene positive.

–Dette kan være et tegn på at en ny bølge er i ferd med å komme. Sett i sammenheng med det vi ser i andre land i verden, så er vi forberedt på at det eskalerer nå, sier Iversen.

 1. Les også

  Tyskland ber gravide vurdere vaksinasjon nøye

 2. Les også

  - Vaksinemotstand blant franske leger

 3. Les også

  Tre nye gårder rammet av svineinfluensa

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Flere vaksinerte seg mot influensa sist sesong

 2. DEBATT

  Det går et skarpt skille mellom anbefaling og tvang. Her trår man over en alvorlig grense.

 3. NORGE

  To barn fra Oslo og en helsearbeider smittet av meslinger

 4. OSLOBY

  Helsedirektøren om meslingsmitte: – Uforsvarlig at uvaksinert helsepersonell møter sårbare pasienter

 5. KOMMENTAR

  Jeg er reddere for et aggressivt influensavirus enn for å bli smittet med hiv. Hvorfor det?

 6. NORGE

  Høyrepolitiker vil pålegge helsearbeidere vaksinering